Výberové konanie na aku záhradné náradie do testu

Po niekoľkých užívateľských testoch krovinorezov aj kosačiek prevážne so spaľovacím motorom sme sa rozhodli otestovať rôzne druhy kosačiek, ktoré sú poháňané elektromotorom a napájané z akumulátora. Domnievame sa, že takému záhradnému náradiu patrí budúcnosť a radi by sme získali osobnú skúsenosť, ako sa s ním pracuje, aký má výkon, spoľahlivosť a či naozaj akumulátorové vyžínače a krovinorezy dokážu nahradiť doteraz najrozšírenejšie spaľovacie. A či má význam štvorkolesová akumulátorová kosačka so zberným košom.

Dvojtaktné vyžínače nie sú drahé a majú aj slušnú životnosť (podľa značky, ceny a spôsobu používania), no ich používanie sprevádzka niekoľko ale: Musíte držať zásobu čerstvého benzínu a oleja do dvojtaktných motorov, musíte používať antivibračné rukavice, ak nechcete spoznať miestneho neurológa, musíte byť zručným mechanikom a vedieť si skontrolovať alebo vymeniť sviečku v motore a musíte mať dosť sily poťahovať štartérom, ak sa kosačke práve teraz štartovať nechce. Keď toto všetko zvládnete, nemusí sa zvuk vysokých otáčiek vášho krovinorezu páčiť susedom.



Keď do prevádzkových nákladov okrem ceny krovinorezu započítate aj cenu benzínu, povedzme 50 litrov za rok pri trochu väčšej lúke, spolu s dvojtaktným olejom môžete k základnej cene povedzme 150 eur pri lacnejších modeloch hneď pripočítať ďalšiu stovku. Ak vám takýto krovinorez vydrží štyri roky, stojí vás už 550 eur a to ste nekupovali novú žaciu hlavu ani strunu do nej….

Letmý pohľad do cenníkov akumulátorových krovinorezov po tomto matematickom okienku už nemusí byť taký stresujúci.

Ale tak, ako máme jeden zásobník energie pre malý a stredný vyžínač, veľký krovinorez a kosačku bez pojazdu, radi by sme aj v budúcnosti mali jeden zásobník energie pre všetko naše záhradné náradie. Teda chceli by sme, aby sme do všetkého používali ak nie jednu, tak aspoň rovnaké batérie. A ak môžem byť neskromný, keď už mám mať niekoľko drahých batérií, bolo by fajn, keby sa dali bez problémov použiť aj v dielenskom náradí. Teda vŕtačke, brúske, píle…

Naša predstava o aku náradí do záhrady

Keďže naša záhrada nepatrí k malým a vlastne máme záhrady už dve, máme aj niekoľko mechanických pomocníkov, s ktorými nám ich údržba ide ľahšie. O mnohých z nich ste mali možnosť čítať nie len na tomto webe. A samozrejme napíšeme aj recenzie tých kosačiek a krovinorezov, ktoré sa nám dostanú do ruky. Plánujeme akumulátorové verzie porovnať s doteraz používanými motorovými.

Čo teda v záhrade používame? Na „najvzdialenejších pasienkoch“ prvej záhrady je vždy veľká a hustá tráva (kosíme dvakrát, najviac trikrát za rok), 1,6 kW silný motorový krovinorez to zvládne za hodinku, no v druhej 30 árovej záhrade to trvá podstatne dlhšie a slabší stroj si tam moc neškrtne. Nikdy nekosím dlhšie, ako dve a pol hodiny, ale na štyrikrát som to ešte ani raz nezvládol… Zvyšok „pasienkov“ (asi 10 árov) zvládne 42 ccm dvojtaktný krovinorez na podvozku s výkonom 1,25 kW, vychádza mi to na štyri razy, tzv. mozaikové kosenie.

Tento krovinorez sme využívali aj v dolnej časti záhrady, ale ako máme viacej stromov a kríkov, používam radšej krovinorez Fieldmann FZS 3020-B s motorom 30 ccm a výkonom 1,15 kW. Tiež kosím mozaikove a prevážne chodníky ku stromom, na jeden krát zväčša plochu okolo 3 áre.

Na dokášanie okolo kvetov, kríkov alebo mobilnej zelene nám slúži malý vyžínač na baterky. Pôvodný nahradil po rokoch vyžínač Parkside, keď mu uletela hlava, používame Hecht 5020.

No a v obytnej a rekreačnej časti kosím dvor a záhradu buď elektrickou kosačkou Florabest FRM 1800 o výkone 1800 W na elektrickú sieť 230 V a keď sa mi nechce ťahať kábel za sebou, tak benzínovou tiež z Lidl so štvortaktným motorom 125 ccm.

Takže toto všetko potrebujeme nahradiť „niečím“ na akumulátory. Páčilo by sa mi mať jeden naozaj silný krovinorez, stredne silný vyžínač a jeden malý vyžínač a k tomu štvorkolesovú kosačku so zberným košom. Ideálne by bolo, keby malý vyžínač na dokončovacie práce okolo kvetov bol ľahký, teda na jeden akumulátor (5 článkov LiIon) s napätím 20 (18) Voltov a kapacitou od 2 do 4 Ah a ostatné stroje by využívali po dva rovnaké akumulátory s kapacitou 4 Ah alebo viac. Kosačka stačí so záberom 37 cm a zberným košom nad 40 litrov, veľký krovinorez musí mať záber štandardných 42 cm, aby nahradil 1,6 kW dvojtakt, inak to nebude mať význam do sadu s ním chodiť. Batérie si zaobstaráme na to, aby sa dalo kosiť najmenej dve hodiny čistého času silnou strunou. Na stredný vyžínač sa veľké nároky nekladú.

Keď už investujeme nemalé prostriedky do dostatočne silných akumulátorov, tak by sme k nim chceli mať okrem kosačiek tiež reťazovú pílu, pretože máme dosť veľký ovocný sad so starými stromami, ktorý obnovujeme a udržiavame. Teleskopická reťazová prerezávacia píla sa u nás tiež uživí a nepohrdneme ani chrbtovým postrekovačom na stromy na akumulátor. Za sampozrejmé považujeme u silných strojov bezuhlíkový motor.

Akú značku aku náradia vybrať?

To je dôležitá otázka a neberieme ju na ľahkú váhu. Výber konkrétnej značky totiž určuje nie len dostupnosť sortimentu náradia na zvolené akumulátory, ale do veľkej miery aj kvalitu a životnosť náradia. V zásade sa bavíme o tom, či kúpiť drahšie, ale zrejme kvalitnejšie značkové vybavenie alebo zvoliť lacné neznačkové vybavenie, predávané mnohými predajcami, no často s pochybnou kvalitou komponentov.

Radi by sme vyskúšali značkové výrobky, aby sme mohli posúdiť ich skutočnú kvalitu. Ak máte tip, ktoré akumulátorové záhradné náradie stojí za odskúšanie, dajte nám vedieť pomocou tohto formulára.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips