Akumulátorové záhradné nožnice BOSCH Ciso

Jeseň je obdobím intenzívnej práce v záhradách. Najmä pre rekreačných záhradkárov aj obdobím zvýšenej únavy. Z jesenného strihania ovocných stromkov mnohých bolia ruky. Najmä ak konáriky po odstrihnutí zo stromkov chcú ešte aj nastrihať na malé kúsky, napríklad do kompostu.

Bosch-Ciso

Riešením zvýšenej námahy a únavy sú elektrické nožnice. Či skôr akumulátorové nožnice na haluze a kríky. Stačí ich nastaviť, stlačiť gombík a silou stroja je haluz odstrihnutá. Ako fungujú v praxi akumulátorové nožnice Bosch a oplatí sa ich kúpiť?



Sila rúk je v elektrických nožniciach nahradená silou mechanickou, v tomto prípade elektromotorom. Zdrojom energie je vstavaný akumulátor LiIon, aby sme pri práci nemuseli za sebou ťahať elektrický kábel. Po nasadení nožníc na konár stlačíme pištoľovú spúšť a pohyblivé ostrie odstrihne haluz.

Bosch-Ciso

Akumulátorové nožničky Bosch Ciso sú dodávané v kartónovej krabici, vo vnútri je plastový prebal, v ktorom sú uložené. Vrchná priesvitná časť je vsunutá do výrezu v kartóne.

Bosch-Ciso-03

Ako sme zvyknutý pri iných výrobkoch, obal obsahuje dôležité a zaujímavé informácie.

Bosch-Ciso-04

Nie všetky sú v slovenčine.

Bosch-Ciso-05

Bosch-Ciso-06

Kartónový obal obsahuje okrem samotných elektrických nožníc v plastovom dvojdielnom prebale aj nabíjací adaptér, šnúrku pre zavesenie nožničiek na zápästie a papierový návod v niekoľkých jazykoch vrátane slovenčiny. Tak, ako býva v dnešnej dobe zvykom, je plný rôznych bezpečnostných alibistických upozornení, ktorými sa firma chráni pred užívateľmi, ktorí nie sú schopní používať zdravý rozum.

Bosch-Ciso-07

Bosch-Ciso-08

Nabíjačka je vlastne len napájací adaptér, ktorý transformuje sieťové napätie 230V na jednosmerných 7 V a dodáva prúd 250 mA. Znalcov akumulátorov to iste zarazí, nízky nabíjací prúd svedčí o pomalom nabíjaní, teda dlhom nabíjaní nožníc. A možno o použitom akumulátore s veľkým vnútorným odporom, teda s malým výkonom a neschopnom dodávať veľký prúd. Teda lacnej baterke.

Bosch-Ciso-09

K telu nožničiek je gumičkou pripnutá malá informačná kartička na hrubom kriedovom papieri.

Bosch-Ciso-10

Bosch-Ciso-11

Na jednej strane je naznačená, ako správne akumulátorové nožničky používať. Druhá strana je akýsi kalendárik so zoznamom kríkov a termínu ich strihania.

Bosch-Ciso-12

Telo nožníc je vyrobené z plastu v zelenej farbe, obvyklej pre hobby náradie firmy Bosch.

Bosch-Ciso-13

V hornej časti je plast zmäkčený a v čiernom prevedení, zlepšuje úchop nožničiek. Bezpečnostná poistky na spodu, ktorá zabraňuje v prednej polohe stlačeniu spúšte a spúšť samotná je z plastu červenej farby. Vpredu čiernej farby je oceľová čeľusť nožničiek, svojím tvarom je súčasne kalibrom pre maximálny priemer strihanej vetvy. Pohyblivá oceľová horná čeľusť nožničiek je v lesklom prevedení.

Bosch-Ciso-14

Bosch-Ciso-15

Bosch-Ciso-17

Vpredu pod strieborným plastom je umiestnená signalizačná dióda. Po vsunutí okrúhleho konektora napájača do zadnej časti rukoväte nožničiek Bosch sa vpredu rozsvieti LED. Zelenou farbou signalizuje nie nabitie zariadenia, ako by to bolo logické, ale nabíjanie. Naopak nabitie akumulátora a jeho pripravenosť k používaniu je signalizovaná zhasnutím LED, hoci by bolo logické, aby teraz svietila zelená farba. A pri nabíjaní červená. Toto podľa mňa návrhári v Bosch nezvládli a nevhodná farebná kombinácia môže používateľa nožničiek pomýliť.

Bosch-Ciso-16

Ďalším problémovým miestom podľa nášho názoru je spúšť nožničiek. V zaistenej polohe (spodným červeným posuvníkom) je pištoľová spúšť v prednej polohe opretá o doraz. Za pár milimetrov prečnievajúci materiál do šírky je možné ukazovákov presunúť spúšť do strednej polohy. Pri posúvaní spúšte zo uzatvorenej polohy je počuť slabé cvaknutie, podľa nášho názoru je to zvuk mikrospínača, asi pripája napätie z akumulátora do okruhu.

V strednej polohe spúšte, držanej palcom, sú aku nožničky v pohotovostnej polohe. Ďalším stláčaním ukazováka do zadnej polohy (je počuť ďalšie cvaknutie mikrospínača) sú nožničky aktivované. Pohyblivá oceľová čeľusť sa otočí okolo svojho čapu do dolnej polohy proti pevnej čiernej čeľusti a konár odstrihne.

Povolením spúšte do strednej polohy sa pohyblivá čeľusť presunie do otvorenej polohy. Aspoň by teda podľa návodu sa mala presunúť.



Ako ukazuje video z použitia na záhrade, nie je problém nožničky zatvoriť, oveľa horšie je čeľusť prinútiť, aby sa otvorila. Návod síce hovorí, že pri rýchlom otváraní sa čelusť neotvorí a stačí presunúť spúšť do strednej polohy, aby sa otvorila, ale opäť video ukazuje, že si nožničky robia, čo chcú.

Bosch-Ciso-18

Pokiaľ naozaj na spúšti sú dva mikrospínače a predpokladáme, že s čeľusťou je spojený nejaký dojazdový spínač, tak povolením spúšte o asi 7 až 10 mm by sa mal prepnúť/vypnúť zadný mikrospínač a čeľuste otvoriť. No stane sa tak až po pár sekundách, niekdy po pár desiatok sekúnd. No po niekoľkých minútach intenzívneho používania (a silnej dávke trpezlivosti „práce“ s takými nožničkami) sa už nožničky otvárajú ochotnejšie a prakticky po sekunde či dvoch pri strihaní vetvičiek do cca 4 mm priemeru, pri cca 10 mm halúzkach je pauza tak asi päť sekúnd.

Tento jav by hovoril v prospech už skôr avizovaného akumulátora s veľkým vnútorným odporom. Záťaž strihania ho tak „vyčerpá“ že na akumulátore poklesne na malú chvíľu napätie a nožničky stoja. Keď sa napätie na svorkách opäť dostane na nominálnu úroveň, nožničky opäť fungujú. Intenzívnejšie strihanie aku zahreje (rukoväť je mierne vlažná) a baterka už je schopná pracovať bez zastávok.

Bosch-Ciso nožničky

Na strihanie halúzok na stromoch sú nožničky vhodné. Keby ale strihali na povel záhradkára a nie kedy sa im chce, ako ukazuje video.

Skúšali sme ich použiť aj na strihanie do kompostu, teda skracovanie vetiev na dĺžku cca 4 cm. Asi po hodine sa nožničky zastavili a to takým spôsobom, že najprv sa zrazu znížila rýchlosť pohybu hornej čeľuste a tretí strih skončil v dolnej polohe a nožničky sa už nepohli ani po niekoľko minútovej prestávke. Žiadna signalizácia LED, že je aku vybité. V jednej minúte nožničky strihajú a zrazu stoja.

Technické údaje

Napätie akumulátora LiIon je 3,6 V
Doba nabíjania: 5 hodín
Max. priemer strihanej vetvy 14 mm pri mäkkom dreve, 9 mm pri tvrdom dreve.
Počet strihov na jedno nabitie: do 500 rezov
Hmotnosť nožničiek: 600 gramov.
Vhodné aj pre ľavákov aj pravákov (symetrická konštrukcia)

Naše hodnotenie

Za slabé miesto nožničiek považujeme spúšť, ktorej poloha je počas celého pracovného chodu neurčito definovaná, chýba akákoľvek aretácia alebo prekonanie zvýšeného odporu pri strihaní. Takto len odhadujete, či už je spúšť v polohe, kedy sa má čeľusť otvoriť.

Za druhý problém považujeme nekvalitný LiIon akumulátor. Bežne používané modelárske aku rovnakej konštrukcie znesú nabíjanie prúdom 1,3 až 3 Ampére, čo značí prípravu na opätovné použite jednu hodinu až 30 minút (ku koncu nabíjania sa znižuje nabíjací prúd) pri životnosti niekoľko sto cyklov. Nevidíme teda dôvod, ak ním nebol extrémny tlak na znižovanie nákladov, pre použitie slabého akumulátora a nízkeho nabíjacieho prúdu s dobou nabíjania až päť hodín. To degraduje tieto nožničky bez možnosti výmeny akumulátora a výrazne obmedzuje ich použitie v záhrade alebo okolo domu.

Nožničky sú vhodné na strihanie stromov, kde počet cyklov do 500 (v závislosti od hrúbky a tvrdosti vetví) nemusí vadiť.

Nožničky nie sú vhodné na spracovávanie odstrihnutých vetví, kde 500 pracovných cyklov znamená asi hodinu intenzívnej práce. Ušetriť energiu by pomohlo, keby sa tenké halúzky strihali ručnými nožničkami a hrubšie do 14 mm týmito elektrickými. To by ale znamenalo neustále prehadzovanie nožničiek v ruke alebo súčasnú prácu dvoch ľudí.

 

Ak potrebujete občas odstrihnúť halúzku na strome a zdravotné problémy alebo vek vám znemožňujú silný stisk klasických záhradných nožníc, môžu byť tieto elektrické nožničky pre vás riešením.

Ak uvažujete o nákupe týchto akumulátorových nožníc pre intenzívne používanie v záhrade, zrejme to budú vyhodené peniaze. Zelenou farbou označuje Bosch hobby náradie, ale aj pri hobby náradí by som očakával reálny prínos pri práci, nie len sem tam strihnúť a šetriť akumulátor, ktorý sa bude nabíjať pol dňa. Toto nie je jediné aku náradie, ktoré používame a ktoré sme testovali, ale prvé, s ktorým sme nespokojní a ktorého nákup našim čitateľom neodporúčame, ak práve nepatria k tej malej skupine užívateľov, ktorí potrebujú len sem tam strihnúť a ručné nožničky nevládzu používať.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

7 komentárov k “Akumulátorové záhradné nožnice BOSCH Ciso”

  1. Laco Ďurkovič píše:
    Google Chrome 56.0.2924.87 Google Chrome 56.0.2924.87 HTC One HTC One
    Mozilla/5.0 (Linux; Android 5.0.2; HTC One dual sim Build/LRX22G) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/56.0.2924.87 Mobile Safari/537.36

    Ja,len pár slov k nožniciam Bosch ciso.
    Dostali sa mi do rúk,a fungujú bez problémov,chce to len vedieť používať.Keď dáte prst na spúšť a spustíte,ďalej treba uvoľniť spúšť len cca do polovice jej chodu,kým sa otvorí nôž a znovu slačiť.Takto dosiahnete tých 60 cyklov za minútu.

    • šéfredaktor píše:
      Firefox 52.0 Firefox 52.0 Windows 7 Windows 7
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

      Ja len pár slov k článku.
      Chce to čítať, čo je napísané. Tak dosiahnete, že pochopíte, že sme nožničky používali tak, aby sa spúšť z vypnutého stavu dostala do pohotovostnej polohy a potom strihali a uvoľňovali do tejto polohy. No keď sa nožničky po uvoľnení spúšte otvoria až po desiatich sekundách, tak hádajte, koľko strihov za minútu urobia.

      Viem presne, ako by mali nožničky fungovať. A viem ako fungovali v skutočnosti. Mali sme ich totiž doma, v záhrade a časť testovania je na videu. Možno máte šťastie na dobrý kus, my sme možno nemali. Ale nabíjací prúd akumulátora/doba nabíjania veľa napovie o tomto výrobku.

      • Dušan píše:
        Opera 74.0.3911.107 Opera 74.0.3911.107 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition
        Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/88.0.4324.150 Safari/537.36 OPR/74.0.3911.107

        Zdravím.Mám nožnice Bosch Ciso n ktorých mi odišla bateria.Neviete mi poradiť servis na výmenu baterie,lebo to nechcem násilím otvárať?Dakujem.S pozdravom

    • Dušan píše:
      Opera 74.0.3911.107 Opera 74.0.3911.107 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition
      Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/88.0.4324.150 Safari/537.36 OPR/74.0.3911.107

      Zdravím.Mám nožnice Bosch ciso v ktorých mi odišla baterka a potrebujem ju vymeniť za novu.Poradil by ste mi servis príp.ako bateriu vymeniť,lebo návod k tomu nemám a nechcem to násilím otvárať ale ani neviem ako?Dakujem za odpoved

    • Dušan píše:
      Opera 83.0.4254.27 Opera 83.0.4254.27 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition
      Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/97.0.4692.99 Safari/537.36 OPR/83.0.4254.27

      Zdravím.Pane aj ja mám aku nožnice BOSCH Ciso.No mám taký problém,že odišla v nich bateria a neviem ako ju vymeniť.Neviete poradiť?Dakujem.Moj tel.: 0908879411

  2. Igor Mihalik píše:
    Firefox 52.0 Firefox 52.0 Windows XP Windows XP
    Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

    Dobry den.Chcel by som vediet ci su na trhu aj ine aku noznicky na stromy Dakujem za vybavenie.Prajem prijemny den.

  3. Dušan píše:
    Opera 72.0.3815.320 Opera 72.0.3815.320 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/86.0.4240.183 Safari/537.36 OPR/72.0.3815.320

    Zdravím.Mám aku nožnice BOSCH ciso na ktorých mi odišla bateria.Mohol by mi niekto poskitnuť návod aby som mohol tuto bateriu vymeniť,pretože návod nemám?Prípadne ak by mi niekto poradil ako aku vymeniť.Návod by som si prefotil a vrátil.Dakujem.Príp.poslať na moj email:svaralko@gmail.com,tel.:0908879411

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips