Autochladnička Sencor SCM-2025

Pri dlhých cestách autom je občerstvenie možné riešiť dvomi spôsobmi. Buď v pravidelných intervaloch zastavovať pri reštauráciách, bufetoch alebo benzínových pumpách a kupovať si nápoje alebo niečo pod zub. Alebo si so sebou zobrať dostatočné zásoby nápojov aj jedál pre celú posádku, To je osobitne dôležité, ak s nami cestujú malé deti.

Sencor SCM 2025

Najmä v letných mesiacoch je dôležité udržať jedlá v chlade, aby sa nepokazili a tiež dobre padne, ak sa môžeme napiť chladného nápoja, aby sme sa trochu osviežili. Otestovali sme pre vás autochladničku, ktorá je vhodná na dlhé cesty a poslúži aj v mieste pobytu či dovolenky. Bez napájania funguje ako chladiaci box napríklad na pikniku.



Autochladničku Sencor SCM 2025 sme objednali v eshope, dorazila po niekoľkých dňoch. Balenie chladničky nie je nič moc, je vyslovene lacné a účelové.

Sencor-SCM2025

Sencor-SCM2025

Ako ukazujú fotky, auto chladnička bola zabalená len do fólie, našťastie kuriérska firma sa k nej správala slušne, nikde nebola poškodená ani svetlé plochy na modrom plaste nesignalizovali narazenie a zmenu vnútornej štruktúry a tým aj pevnosti materiálu.

Sencor SCM2025

Priložený štítok signalizuje, že sa jedná o energeticky úspornú autochladničku. Čo však neznamená, že má malý výkon. Podľa našich skúseností sa jedná o efektívne pracujúci chladiaci agregát.

Napájanie autochladničky

Model Sencor SCM 2025 je napájaná 12 V napätím v osobnom automobile (zo zásuvky pre zapaľovač) alebo z bežného bytového rozvodu 220 V. To znamená, že počas dovolenky chladí ako v aute počas jazdy, tak na chate alebo v penzióne. Nemusíte sa tak báť o čerstvosť potravín či vychladenosť nápojov ani o to, či je ubytovacie zariadenie vybavené chladničkou.

Sencor-SCM2025

Napájacie káble sú ukryté v hornej časti autochladničky, pri chladiacom agregáte. Oválne veko podľa šipky posuniete/pootočíte a v tvarovanom priestore nájdete oba káble, ako s koncovkou 12V tak s plochou koncovkou 220V. Poteší aj prítomnosť náhradnej poistky pre 12V.

Sencor-SCM2025

Pod krytom tiež nájdete veľmi dôležitý prepínač. Pomocou neho prepínate, či chcete zapnúť (ON) alebo vypnúť (OFF) meranie napätia na autobatérii. Sprevádza ho červená LED kontrolka, ktorá sa rozsvieti, keď napätie v aute klesne na nízku úroveň.

Za jazdy sa toto bezpečnostné opatrenie prakticky neuplatní. No dôležité je, keď auto zaparkujete, motor vypnete a pôjdete na vychádzku. Ak ostane autochladnička zapnutá, stále spotrebováva elektrickú energiu z autoakumulátora a mohlo by dôjsť k jeho vybitiu. To znamená, že po návrate by ste nemuseli naštartovať váš automobil. Z tohto dôvodu vám odporúčame prepnúť prepínač do polohy ON, teda sledovať napätie v aute a v prípade potreby vypnúť napájanie autochladničky. Vďaka dobrej izolácii aj tak niekoľko hodín udrží autochladnička obsah v chlade.

Sencor-SCM2025

Keď sa z vychádzky vrátite do auta, najskôr ho naštartujte a po krátkej chvíli sa autochladnička Sencor zapne a opäť začne chladiť obsah vo svojom vnútri.

Riešením môže byť ručne zapínať a vypínať autochladničku vytiahnutím kábla z elektrickej zásuvky, ale ľahko na to môžete zabudnúť. Preto kladne hodnotíme zabudovanie tejto poistky do autochladničky Sencor.

Parametre autochladničky Sencor SCM 2025

V zásade táto autochladnička nevybočuje z bežných parametrov podobných autochladničiek konkurencie. Objem chladeného priestoru je 20 litrov, pojme ale iba dve fľaše o objeme 2 litre.

Problémom je výška týchto fliaš. Nezmestia sa do chladničky, iba dve, pre ktoré je vo vrchnáku chladničky vybratie. Nižšie fľaše alebo plechovky sa do autochladničky vojdú bez problémov. Záleží na vás, či vám vyhovuje mať v boxe len dve fľaše alebo si vyberiete iný typ autochladničky, ktoré majú miesto pre viacej fliaš. Do tejto autochladničky sa vojde celkom šesť jednolitrových PET fliaš alebo zmienené dve dvojlitrové a štyri jednolitrové.

Sencor-SCM2025

Osem litrov tekutín do dvadsaťlitrového chladiaceho priestoru? Ide o to, že fľaše sú okrúhle a nevypĺňajú celý priestor boxu.

Svojou konštrukciou dokáže autochladnička Sencor SCM 2025 ochladiť vnútorný priestor o 20°C pod teplotu okolia. V tridsaťpäť stupňových horúčavách teda bude v boxe 15 °C, v klimatizovanom aute pri 22 stupňoch môžete potraviny držať v chladničke pri teplote 2 °C.

Intenzitu chladenia nastavujete otočným ovládačom na vnútornej strane vrchnáka autochladničky pri vybratí pre vrchnák dvojlitrovej PET fľaše. Okrem polohy OFF (vypnuté) a MAX odporúčam všimnúť si polohu ECO. Autochladnička nejde na plný výkon, ale ani nemá vysokú spotrebu elektrickej energie. Vyplatí sa používať nie len vtedy, keď nie je vonku úplne horúco.

Vonkajšie rozmery autochladničky sú 39 x 42 x 28 centimetrov (šírka x výška x hrúbka).
Hmotnosť prázdnej chladničky je 5 kg.

Použitie autochladničky v praxi

Chladnička do auta Sencor SCM 2025 je zhotovená z plastu. Teda sa ľahko prenáša a ľahko sa udržuje povrch čistý, ako vo vnútri, tak aj z vonka. Na ľahké prenášanie slúži na vrchu otočná plastová rukoväť, ktorá je zároveň bezpečnostným zámkom. Pokiaľ je rukoväť hore alebo v zadnej polohe, autochladnička sa nedá otvoriť. To ide len vtedy, keď rukoväť presuniete do prednej polohy a tým sa uvoľnia bezpečnostné plochy na bokoch chladničky.

Sencor-SCM2025

Sencor-SCM2025-11

Pre ľahké zdvihnutie vrchnáka chladničky, v ktorom sú nie len uložené káble, ale je v ňom aj chladiaci agregát s ventilátorom, slúži vybranie na jeho ľavej strane na prsty ruky. Aby sa veko úplne nepreklopilo dozadu, sú na jeho zadnej strane dva malé výstupky, ktoré sa po otvorení opierajú o spodný obal chladničky.

Sencor-SCM2025

Hmotnosť vrchnáka chladničky je však tak vysoká, že ak nemáte v chladiacom boxe aspoň jednu vec, hrozí prevrátenie celej chladničky dozadu. Z toho dôvodu odporúčame oprieť chladničku, resp. jej vrchnák pri plnom otvorení o nejaký predmet alebo stenu.

Chladnička pracuje na termoelektrickej báze. Prechodom elektrického prúdu priamo vzniká teplo, resp. je teplo odoberané z vnútorného priestoru chladničky. Vo vnútri je vzduch v chladničke cirkulovaný cez termoelektrické články.

Sencor SCM 2025

Aby vzduch dobre prúdil vo vnútri chladničky a rovnomerne chladil všetky uložené veci v nej, nie je dobré, keď všetko tesne naskladáte na seba až po vrchnák. Je dobré nechať medzi potravinami priestor pre voľný pohyb vzduchu. Z toho plynie fakt, že nemôžete celých 20 litrov vnútorného objemu chladničky využiť na potraviny. Efektívny objem chladených potravín a nápojov je teda cca 10-14 litrov.

Druhý ventilátor na hornej strane autochladničky vyfukuje teplý vzduch a preto by ste ho nemali zakrývať a mali by ste umožniť voľný pohyb vzduchu okolo vrchnáka chladničky. V klimatizovanom aute musíte počítať so zahrievaním kabíny auta, v neklimatizovanom s ešte väčším zahrievaním.

Neustále zapnuté ventilátory vydávajú síce málo, ale počuteľný zvuk. Trvalé zapnutie autochladničky napríklad v hoteli v miestnosti, kde spíte, je nepríjemné. Preto odporúčam jej umiestnenie v oddelenej kuchynke alebo kúpeľni.

Výrobca udáva hlučnosť chladničky 39 dB.

Pri použití v aute sa zástrčka do elektrickej zásuvky pri plnom výkone chladničky celkom silno zahrieva. Preto odporúčam pri použití v aute prepnúť vnútorné nastavovacie koliesko na polohu ECO alebo do jej blízkosti. Zníži sa tým spotreba, chladiaci výkon a tým aj veľkosť pretekajúceho elektrického prúdu cez zásuvku a tým sa zníži jej prehrievanie.

Výrobca udáva príkon na 12V 47 Wattov, pri napájaní zo siete 220V 55 Wattov. ECO režim by mal spotrebovávať len 7,5 W pri 12 V.

Sencor-SCM2025

Osvedčilo sa mi po naštartovaní auta zapojiť autochladničku do zásuvky, nechať na plný výkon asi desať až dvadsať minút a neskôr prepnúť na ECO. Pri dlhšej jazde v horúcom lete používam v aute klimatizáciu nastavenú asi na 21,5 °C, takže nepotrebujem plný chladiaci výkon chladničky v aute.

Sencor-SCM2025

K autochladničke je dodávaný tlačený manuál, ktorý obsahuje informácie aj v slovenskom jazyku.

Ďalším dobrým „trikom“ pri používaní autochladničky je pred cestou na hodinku zapnúť autochladničku do elektrickej zásuvky 220V a vychladiť jej vnútorný priestor. Takisto je výhodné vložiť do autochladničky pred cestou nápoje a jedlo z domácej chladničky. To všetko vám pomôže udržať obsah autochladničky studený bez vysokých nárokov na elektrickú energiu z auta. Zníži to nie len hlučnosť autochladničky, ale aj zníži pretekajúci prúd cez káble a tým aj zníži ich zohrievanie.

 

 

Autochladnička má kábel dlhý asi 1,5 m, takže dosiahne do zásuvky zapaľovača na palubnej doske, aj keď je uložená na zadnom sedadle (a pripútaná bezpečnostným pásom). Oveľa lepšie je ale chladnčku v aute položiť na podlahu za predné sedadlo, zamedzíte tým jej náhlemu pohybu napríklad pri prudkom brzdení.

Ak uložíte auto chladničku do kufra auta, nezabúdajte na to, že ventilátor vyfukuje teplý vzduch a mali by se zabezpečiť jeho prúdenie. V stiesnenom priestore by to mohol byť problém. Pomôže napríklad zloženie plata zakrývajúceho kufor v kombíku.

Autochladnička SENCOR SCM 2025 je dobrá voľba pre všetkých, ktorí často cestujú autom a chcú mať po ruke vždy chladné nápoje a čerstvé potraviny. Vhodná je aj na dovolenku aj na krátke výlety a v núdzi poslúži aj v byte alebo kancelárii.

Ďalšie informácie o tomto modeli autochladničky a jej porovnanie s ďalšími modelmi nájdete v teste najlepších.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

4 komentáre k “Autochladnička Sencor SCM-2025”

  1. WordPress 4.5.3 WordPress 4.5.3
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/4.5.3

    […] nedeľu predpoludním sme naložili auto nie len dobrotami v autochladničke, tortou, ale aj šálkami, taniermi, príbormi, kávou… No bolo toho dosť ? Pre seba si […]

  2. WordPress 5.6.8 WordPress 5.6.8
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/5.6.8

    […] mrazničku aj veci z chladničky, ktoré by sa mohli pokaziť, balíme do prenosnej autochladničky, ktorú som ráno vychladil, a do termotašiek. Keď je všetko zbalené, zatvárame okná a s […]

  3. WordPress 6.2.2 WordPress 6.2.2
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/6.2.2

    […] ale udržanie potravín v chlade som vyriešil s chladnou hlavou a za pomoci autochladničky, v najhoršom pôjde ešte pár dní. Otázka je, čo bude v pondelok. Buď to bude zase termostat, […]

  4. WordPress 6.2.2 WordPress 6.2.2
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/6.2.2

    […] Kým na krátkych výletoch odchádzate z domu pravdepodobne po raňajkách posilnení, neskôr pri návrate už môžete pociťovať hlad. Nie všetko sa dá riešiť cereálnou tyčinkou a dobrá obložená žemľa, chlebík s rezňom či šunková bageta nemajú radi teplo. Ich čerstvosť a tým aj zdravotnú nezávadnosť pomôže udržať cestovná autochladnička. […]

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips