Elektrická kosačka Florabest FRM 1800 C3

Medzi najpoužívanejšie záhradkárske náradie patrí celkom určite kosačka na trávu. Či už pestujete prevážne zeleninu alebo dávate prednosť kvetom, niektoré plochy v záhrade pokrýva tráva a tú je treba raz za čas pokosiť.

Elektrická kosačka na podvozku je vhodná pre rovné a súvislé plochy trávnika. Okrem špecializovaných predajcov je aj v ponuke siete Lidl, ktorá predáva záhradnícke potreby od značkou Florabest. Vyskúšali sme silnejší model z ponuky elektrických kosačiek.




Elektrické kosačky sú obľúbené najmä preto, že sú tiché, nevyžadujú zásobu paliva ani pravidelný servis zapaľovacej sústavy. Ľahko sa štartujú, majú nízku hmotnosť a jednoduchú obsluhu. Len musíte za nimi ťahať elektrickú predlžovačku. Ako je na tom elektrická kosačka z Lidlu?

Kosačka je dodávaná zabalená do kartónovej krabice s potlačou so základnými technickými údajmi. Všetky diely sú oddelené kartónovými predelmi, žiadny polystyrén.

Kosačka je dodávaná prakticky kompletná, treba len namontovať dvojdielnu rukoväť a nasadiť zberný kôš na trávu. Celá kompletácia netrvá ani pol hodinku a môžete začať kosiť. Pripraviť motorovú kosačku trvá podstatne dlhšie.

Žací nôž

Základom kosačky je plastový tvarovaný rám a dvojitý oceľový nôž s krídelkami. Nôž nie je poháňaný priamo, ale z motora cez klinový remeň na predlohový hriadeľ. To nôž stabilizuje a prípadné nárazy na pevné predmety sa neprenášajú na motor a nepoškodia ho. Súčasne je na hriadeli noža ventilátor, ktorý cez mriežku v zadnej časti bubna pomáha tvarovému nožu vháňať pokosenú trávu do zberného koša v zadnej časti kosačky Florabest. Len je potrebné udržiavať spodok kosačky v čistom stave. Nôž je uchytený centrálnou skrutkou.

Bočné strany bubna sú opatrené vodiacimi lištami, ktoré pomáhajú kosiť popri múrikoch či obrubníkoch.

Na pravej strane kosačky pri pohľade spredu je centrálne nastavovanie výšky kosenia jednou pákou. V šiestich stupňoch od 20 do 70 mm kedykoľvek ľahko zmeníte výšku kosačky nad trávnikom. Žiaľ plastové kolieska kosačky nie sú vybavené guličkovými ložiskami, ako to býva u drahších modelov. Na druhej strane nižšia hmotnosť kosačky nekladie na kolieska veľké nároky.

Kosačka Florabest FRM-1800 nie je vybavené pojazdom, teda ju musíte pri kosení po trávniku tlačiť. A nie len to, musíte tiež za sebou ťahať kábel elektrickej predlžovačky. Preto odporúčame kúpiť elektrický kábel s prierezom vodičov 1,5 mm2, čo dáva celkovú záťaž do 2300 W (10 Ampérov pri napätí 230V), ktorý je tenší a preto aj ľahší, ako silnejšie káble do 16 A (2800 W). Dĺžka 30 m je optimálna, dlhší kábel už pocítite. Výrobca v návode odporúča maximálnu dĺžku predlžovačky do 75 m.

Rukoväť pre ovládanie a tlačenie kosačky je dvojdielna a umožňuje jej zloženie pre úsporu miesta pri uskladnení kosačky aj nastavenie optimálneho uhla podľa výšky postavy kosca.

Dolná časť rukoväte sa vsúva do drážky v plastovom chassis kosačky a zaistí na dvoch skrutkách plastovými krídlovými maticami.

Horná časť s ovládaním sa spája s dolným rámom pomocou plastových tvarových spojok a rýchloupínacích matíc. Kruhové plastové spojky so zúbkami a drážkami umožňujú nastavovať vzájomný uhol častí rukoväte aj sklopenie rukoväte dopredu.

Práca s rýchloupínakmi je rýchla a pohodlná. Elektrický kábel od ovládania k motoru kosačky je k rukoväti fixovaný dvomi nasúvacími tvarovanými sponami.

Pod rukoväťou sú na ráme kosačky dva plastové háky pre upevnenie zberného koša na trávu o objeme 52 litrov. Objem je viac než dostatočný, pri kosení hustej čerstvej trávy môže byť plný kôš naozaj ťažký. Odporúčame ho vyprázdňovať skôr, než bude úplne plný. Pred nasadením koša musíte otvoriť plastové krycie dvierka bubna, ktoré po nasadení koša ho zhora fixujú.

Po nasadení zberného koša je kosačka na trávu pripravená na kosenie vo vašej záhrade. Nastavíte si výšku kosenia (centrálne jednou pákou pre všetky prepojené kolesá), pripojíte elektrický kábel a vyrazíte.

Predlžovacie káble pre vonkajšie použite sú vybavené krytkou zásuvky. Na kosačke FRM1800 nie je problém takúto predlžovačku použiť, pre vodotesný kryt je na prípojke vybratie.

Aby ste počas kosenia a ťahania kábla za sebou nevytrhli zásuvku zo zástrčky alebo nepoškodili konce káblov vo vidlici, je kosačka vybavená odľahčovačom ťahu. Prakticky sa jedná o plastový zub a drážku pre kábel. Zásuvka potom nie je namáhaná, všetok ťah za z kosačky prenáša cez rukoväť priamo na kábel. Na fotografii je silnejší 16 A kábel, ktorý je hrubý a do odľahčovača sa ledva sprace. Aj preto odporúčame zakúpiť 10 A tenší kábel.

Pre spustenie elektromotora pohonu noža kosačky je potrebné najprv stlačiť gombík poistky na pravej strane rukoväte (z pohľadu kosca) a potom stlačiť drôtenú páku k rukoväti kosačky. Pokiaľ držíte páku, motor sa točí, jej pustením dôjde k zastaveniu motora a tým otáčania noža. Tento bezpečnostný prvok je štandardom všetkých elektrických kosačiek.

Široký rozsah nastavenia výšky kosenia dovolí zvoliť si, aký vysoký trávnik chcete mať a ako často ho budete kosiť. Na fotografii je vľavo pás pokosený na výšku 70 mm, v strede 60 mm a na pravo 50 mm. V praxi sa nám osvedčilo kosiť plochy, po ktorých chodíme, na výšku 30 mm a kosiť každých desať dní alebo na výšku 40 mm a kosiť každý týždeň.

Pre ľahšie prenášanie je kosačka vybavená madlom v strede, rovnako tak zberný kôš má rukoväť na vrchu. Pri vysýpaní trávy z koša sa môže hodiť aj spodná rúčka na koši.

Samotné vyberanie koša s trávou je trošku komplikovanejšie. Jednou rukou nadvihnete dvierka kosačky, ktoré ležia na koši, druhou nadvihnete kôš z hákov a položíte ho na zem, aby ste si mohli ruky premiestniť mimo rukoväť kosačky a zdvihnúť kôš. Ktorý sa vám ako plný bude preklápať dopredu, takže asi palcom sa zachytíte za plniaci otvor. Bez rukavíc a mozoľov to zvládnete niekoľkokrát.

Návod na použitie, dodávaný tlačený ku kosačke, vás nabáda, aby ste pravidelne kontrolovali mierku oleja. Na elektrickej kosačke? Je to len nešťastný preklad, jedná sa o mierku naplnenia koša trávou. Tá je na pravej zadnej strane koša z pohľadu kosca, jedná sa o jednoduchú záklopku, ktorá sa zatvorí, keď je kôš plný trávy. Funguje viac-menej digitálne. Buď je otvorená alebo zatvorená. Prechod medzi dvomi polohami trvá naozaj krátko. Naplnenosť zberného koša skôr odhadnete podľa toho, ako sa vám kosačka snaží odľahčiť predné kolesá a prevážiť sa okolo zadných kolies dozadu.

Že je zberný kôš plný spoznáte aj podľa toho, že vám na pravej strane za kosačkou, na rozhraní pokosenej a nepokosenej trávy, sa začne trúsiť pokosená tráva do úzkeho pásika. Našťastie hrable nepotrebujete, po vysypaní koša opäť prejdete už pokosený úsek a kosačka pozberá pokosenú trávu do koša.

Celá kosačka sa čistí veľmi ľahko, stačí plastové kefka na odstránenie drobných kúskov trávy. Horšie je na tom spodok plastového rámu pri noži. Tráva sa dostane do všetkých odľahčovacích otvorov a pomedzi výstužné priečky. V podstate by to nemuselo vadiť, horšie je, že sa postupne zanášajú aj otvory ventilátora, ktorý chladí motor a vháňa trávu do zberného koša. Očistenie drážok ide ľahko úzkou špachtľou.

Technické údaje kosačky FRM 1800

Príkon elektromotora: 1800 W
Napájanie: 230 V
Šírka kosenia: 44 cm
Výška trávnika: 20 – 70 mm
Hmotnosť: 15 kg
Objem koša na trávu: 52 l
Pohon: nie

Kosačka je vhodná pre udržiavanie nízkeho trávnika na rovine alebo miernom svahu, pretože nemá pohon. Poradí si dobe s trávou do cca 15 cm, vo vyššej sa kosí výrazne pomalšie a treba vyvinúť silu pre tlačenie kosačky a ťahanie elektrického prívodu.

Mierne nerovný terén nerobí problém, niekedy je potrebné upraviť výšku kosenia. Trávnik musí byť čistý bez zvyškov konárov, orechových škrupín alebo ulít slimákov. A samozrejme bez kameňov. Výkon – pokosená plocha za hodinu, závisí od výšky aj hustoty trávy. Výhodou je zberný kôš, takže trávu nemusíte hrabať, stačí ju z koša vysypať. Či už do kompostu alebo na mulčované záhony.

Kosačke chýba možnosť nechať mulčovanú trávu na trávniku a nemá ani bočný vyhadzovací otvor.

Celkovo hodnotíme elektrickú kosačku Florabest FRM 1800 ako slušný výrobok so slušným žacím výkonom. Navyše za výbornú cenu a s trojročnou zárukou.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

6 komentárov k “Elektrická kosačka Florabest FRM 1800 C3”

  1. WordPress 4.9.5 WordPress 4.9.5
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/4.9.5

    […] s košom mi pripadali ako hračky, zvažovali sme teda niečo z vyššieho radu, keď sa objavila v Lidli elektrická kosačka s motorom 1,8 kW a záberom 42 cm s päťdesiat litrovým zberným košom. Bez pojazdu a za cenu […]

  2. Vlada píše:
    Firefox 63.0 Firefox 63.0 Windows 10 Windows 10
    Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:63.0) Gecko/20100101 Firefox/63.0

    Bohužel nemohu zjistit výrobce, případně kde nechat provést opravu( výměnu ložisek na rotoru motoru).

    • šéfredaktor píše:
      Firefox 56.0 Firefox 56.0 Windows 7 Windows 7
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:56.0) Gecko/20100101 Firefox/56.0

      Je to jednoduché. Pozrite sa do manuálu, ktorý ste dostali spolu s kosačkou. Je tam všetko uvedené. Ak ste príručku medzičasom stratili/zničili/zapatrošili, ľahko ju nájdete online cez vyhľadávač.

      • Viliam píše:
        Google Chrome 93.0.4577.63 Google Chrome 93.0.4577.63 Windows 8.1 x64 Edition Windows 8.1 x64 Edition
        Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/93.0.4577.63 Safari/537.36

        hovadina-odišlo mi ložisko motora a cez LIDL mi odpovedali z akéhosi GRIZZLY, že môžem na servis u nich zabudnúť! skrátka:
        kúp a keď sa niečo pokazí po záruke, vyhoď!

        • šéfredaktor píše:
          Firefox 56.0 Firefox 56.0 Windows 7 Windows 7
          Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:56.0) Gecko/20100101 Firefox/56.0

          A ktorý výrobca/predajca Vám garantuje pozáručný servis? Nebolo by nabudúce výhodnejšie kúpiť si výrobok u neho?

  3. WordPress 6.1.2 WordPress 6.1.2
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/6.1.2

    […] sme kúpili elektrickú kosačku s podvozkom Florabest FRM 1800 v Lidli. K nej sme museli dokúpiť aj 30 m predlžovací kábel 10 A, pretože naše 16 A káble […]

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips