Záhradné nožnice Florabest

Každá malá záhradka aj veľká záhrada potrebuje pravidelné udržiavanie a k tomu patrí aj strihanie kvetov, kríkov alebo stromov. Bez ohľadu na to, či pestujete okrasné formy alebo pracujete v úžitkovej záhrade, nevyhnutným náradím sú malé záhradné nožnice.

V tomto teste sme odskúšali dvojicu záhradných nožníc predávaných reťazcom Lidl pod značkou FloraBest. Na aké účely sú vhodné?



Hoci na prvý pohľad sú oboje nožnice do záhrady z Lidlu rovnaké, je medzi nimi jeden podstatný rozdiel. A to v spôsobe, akým strihajú. Jedny majú klasické oceľové proti sebe stojace oceľové čepele, druhé sú takzvane kovadlinové. Ostrá oceľová čepeľ sa pri strihaní opiera o pevnú plochu.

Vhodnosť použitia naznačuje už obal, v ktorom sú nožnice predávané. Kým ostré sú navrhnuté pre strihanie skôr zelených stoniek kvetov alebo malých halúzok stromov a kríkov, kovadlinové nožnice sú viac vodné pre drevnaté stonky a konáriky, ktoré by sa pri strihaní ostrými nožnicami mohli štiepiť. Drážkovaný plastový nástavec kovadlinky nedovolí halúzke sa šmyknúť a vyskočiť z nožníc, čo takmer vždy vedie k poškodeniu stromu.

Oboje nožnice sú opatrené plastovými rukoväťami na oceľových čepeliach a dvomi ovládacími prvkami. Tvar rukovätí umožňuje strihať ako pravákom, tak ľavákom a spodná rúčka poskytuje oporu pre ukazovák, čo zlepšuje prácu so záhradnými nožnicami.

Žiaľ jednoduché ovládanie nožníc funguje len u pravákov.

Spodný posuvník nastavuje uhol roztvorenia nožníc. Ako naznačuje piktogram, podľa veľkosti ruky používateľa nožníc. Ale nastavenie má aj druhý význam. Do viac otvorených nožníc sa vojde hrubší konár či stonka alebo viac tenších stoniek. Hoci výrobca odporúča používať nožnice do hrúbky strihu 10 mm, ich robustná konštrukcia dovoľuje strihať aj hrubšie stonky, pravda, ak nie sú príliš pevné. Napríklad suché stonky odkvitnutých kvetov. Tiež je možné týmto nastavením určiť, či budete strihať viac špičkou nožníc alebo bližšie ku kĺbu.

Rozdiel v roztvorení je dosť výrazný.

Horný posuvník slúži na zaistenie nožníc v zatvorenom stave.

Pogumované rukoväte sa dobre držia ako v holej ruke, tak v pracovných rukaviciach. Nepriľnavá úprava kovových čepelí uľahčuje strihanie napríklad viniča, ktorého sladká šťava dokáže dobre zalepiť nejedny nožnice.

Návod na obale odporúča nožnice opláchnuť v prípade potreby vodou. Samozrejme, že kĺb a mechanizmus ovládania je potrebné premazať jemným strojným olejom (napríklad na šijacie stroje a bicykle alebo olejom v spreji, tiež býva v akciovej ponuke Lidlu).

Aj po roku používania oboch nožníc musíme napísať, že strihajú stále dobre, sú ostré a slúžia presne tak, ako odporúča výrobca. Ostré oceľové využívame na strihanie najmä kvetov, na rez ovocných stromov sú lepšie kovadlinkové. Tam, kde by oceľové nožnice s dvomi čepeľami mohli rozštiepiť pletivá konárov, urobia nožnice s kovadlinou čistý ostrý rez.

Mnohé lacné záhradné nožnice dokážu slúžiť jednu sezónu a je potrebné ich nahradiť. Záhradné nožnice Florabest však aj napriek nízkej cene sú vyrobené kvalitne a dobre slúžia aj vo veľkej záhrade. Preto ich môžeme len odporúčať.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Jeden komentár k “Záhradné nožnice Florabest”

  1. nagy jozef píše:
    Opera 63.0.3368.94 Opera 63.0.3368.94 Windows 7 Windows 7
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/76.0.3809.132 Safari/537.36 OPR/63.0.3368.94

    praskla mi pružina kde dostanem kupit?

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips