Fiskars – Nožnice na hrubé vetvy PowerGear L31

Pri pestovaní stromov sa nezaobídete bez kvalitného náradia: kvalitných a ostrých nožníc. Kým na tenké halúzky vám postačia jednoduché malé nožnice, tak akurát do ruky, s hrubšími si musíte poradiť inak. Malou pílkou alebo silnými nožnicami.

A práve prevodové jednočeľusťové nožnice na vetvy hrubé až 35 mm predstavujeme v tomto článku. Po 15 rokoch ich častého a pravidelného používania. Ako sa osvedčili a oplatí sa ich kúpiť aj dnes?



Kým pri strihaní malých konárikov je na trhu široký sortiment nožníc a priemer do 10 mm odstrihneme poľahky jednoduchým roztvorením nožníc a stiskom prstov voči dlani jednej ruky, u hrubších konárov je to náročnejšie. Zväčša sa používajú pákové prevodové nožnice pre dve ruky a vo všeobecnosti ich limitom je priemer konárov 40 mm.

Fiskars má v ponuke nožnice do 35 mm priemeru konára, no sú oveľa menšie, oveľa ľahšie, a ako sme už u Fiskars roky zvyknutí, vyrobené z odolného a pevného plastu. V popise sa uvádza: „Držadlá sú vyhotovené z polyamidu FiberComp vystuženého sklenenými vláknami a čepeľ je skonštruovaná z kvalitnej ocele potiahnutej vrstvou PTFE. Vďaka tomu sú nožnice schopné odstrihnúť aj konáre s priemerom až 35 mm. Dĺžka náradia je 38,7 cm a jeho hmotnosť predstavuje 380 gramov.“

Tú odolnosť môžeme potvrdiť. Prvý kus prevodových nožníc Fiskars L31 sme kúpili v lete 2008 a tento rok, 2023, sme zakúpili nové, pretože v tých starých sa nám jednak vytvorila drážka v kovadlinke pri strihaní, jednak ostrením zmenšila čepeľ nožníc a pri reze ovocných stromov už nebol rez úplne čistý. Pritom odpadové drevo a konáre, kde na kvalite rezu nezáleží, stále strihajú perfektne.

Čo sa za tých 15 rokov vo výrobe zmenilo?

Použitý je iný druh skrutky, ktoré držia nožnice pokope a zároveň fungujú ako čap.

Jednočeľusťové nožnice

Tieto prevodové nožnice Fiskars majú jednu ostrú čepeľ z kvalitnej ocele, potiahnutej PTFE, ktorá pracuje proti plochej kovadlinke. Pri práci ich treba držať dvomi rukami, ale vďaka prevodu netreba vyvinúť veľkú silu a netreba použiť veľkú páku, ako u ťažkých konkurenčných teleskopických nožníc na konáre.

Hoci na prvý pohľad sa môže zdať plast ako základný materiál nožníc nevýhodou, ako sme u Fiskars zvyknutí, jedná sa o veľmi kvalitný a vystužený plast, ktorý sa určite nezlomí ani nezoderie. Aspoň nám sa to za 15 rokov nestalo. A to v ostatných ôsmych rokoch máme v sade do 70 listnatých stromov, o kríkoch nehovoriac.

Parametre a špecifikácia
Rezný systém: Jednočepeľové
Maximálna dĺžka: 38,7 cm
Maximálny priemer strihu: 35 mm
Hmotnosť: 380 g
Typ: Pákové

Toto sú najmenšie pákové nožnice, s ktorými dokážu bez problémov strihať ovocné stromy a kríky aj ženy. Nie sú ťažké a dobre a ľahko sa s nimi pracuje. Na trhu sú aj lacnejšie, no ťažšie nožnice, aj drahšie a väčšie nožnice. Záleží od toho, čo s nimi plánujete strihať. No so značkou Fiskars vo vašej záhrade nestúpite vedľa.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips