Kosačka Fieldmann FZS 3020 B

Každý majiteľ záhrady alebo rodinného domu potrebuje nástroj na udržiavanie trávnika. Od apríla do októbra tráva rastie v závislosti od množstva vlahy a treba ju kosiť. Podľa toho, či je trávnik okrasou domu alebo len voľnou plochou medzi stromami volíme typ kosačky.

Kosačka Fieldmann

V tomto teste sme si overili schopnosti motorovej kosačky Fieldmann FZS 3020 B, ktorá môže byť okrem strunovej hlavy vybavená aj oceľovým trojzubým kotúčom a slúžiť ako krovinorez. Do akej záhrady sa hodí?




Kosačka Fieldmann FZS 3020 B patrí do strednej triedy podľa objemu motora a je lacnejšou medzi porovnateľnými motorovými kosačkami. Ako sa tieto parametre prejavujú na konštrukcii a používaní kosačky?

Kosačka je balená v kartónovej škatuli s potlačou, žiaľ s chybou

Praktickej škatuli chýba rukoväť

V predajni kúpite kosačku Fieldmann FZS 3020B zabalenú v kartónovom obale a už podľa jeho veľkosti je jasné, že nejaký čas budete musieť venovať montáži kosačky pred prvým použitím. Iné však zamrzí. Škatuľa by sa lepšie niesla, keby bola vybavená jednoduchým plastovým úchytom, ako to napríklad robí konkurenčný dodávateľ Florabest.

Parametre kosačky na obale

Chyba je aj v popise krovinorezu Fieldmann FZS 3020B na obale. 44 cm rozhodne nie je priemer dodávaného oceľového trojzubého kotúča na kroviny, ten má len 25 cm (ako všetky ostatné v tejto triede), ale šírka kosenia plastovou strunou. Tým by sme uzavreli chyby obalu.

Rozbalená kosačka FZS 3020 B a jej príslušenstvo

Ku kosačke je dodávané aj základné náradie, potrebné na jej montáž a univerzálna plastová nádobka na miešanie paliva pre pol litra benzínu a olej podľa pomeru v zmesi. Vzhľadom na litrovú nádrž je táto nádobka prakticky zbytočná a ak ste v poslednom období kupovali viacero kosačiek rôznych tried, iba vám tieto nádobky zavadzajú v dielni.

Dodávanú plastovú hlavu po odskúšaní kosačky radšej vymeňte za lepšiu

Nechýba samozrejme papierový návod na montáž a používanie kosačky a nevyhnutnými bezpečnostnými upozorneniami.

Delený poháňací hriadeľ

Približne v strede je hriadeľ medzi motorom a žacím ústrojenstvom rozdelený. Pre opakované rozdelenie a spájanie kosačky je použitá primitívna plechová spojka s plastovou krytkou hlavy skrutky. Stačí raz pri spájaní prisilno pritiahnuť skrutku a plech sa zdeformuje. Opraviť sa dá ľahko kliešťami kombinačkami, ale už to nevyzerá dobre. Navyše v plechovej spojke je otvor na centrážny kolík v jednej polovici puzdra hriadeľa väčší, a vôľa umožňuje natáčanie oboch polovíc hriadeľa voči sebe. Je to nepríjemné, pri slabo dotiahnutej skrutke spojky sa opretím hlavice struny s bezpečnostným krytom o zem na nerovnom teréne môže spodná polovica kosačky voči motoru a rúčkam natočiť.

Pritom riešenie je jednoduché a ponúka ho konkurencia, ktorá až tak výrazne nešetrila na svojom výrobku. Použiť odliatok spojky z ľahkej zliatiny. Našťastie sú všetky tieto lacné kosačky jedna druhej podobné, ako keby ich jedna číňanka mala, takže si za pár eur kúpite spojku na iný typ kosačky a ľahko ju vymeníte, keď tá vaša plechová už nebude slúžiť alebo sa vám prestane páčiť.

Plastový kryt žacieho ústrojenstva

Na konci hriadeľa je umiestnená prevodovka a na výstupný závit je možné umiestniť oceľový trojzub alebo hlavicu plastovej struny. Pre bezpečnosť obsluhy je tu plastový kryt, ktorý vás má chrániť od odlietavajúcich hrubých stoniek, kusov hliny alebo kamienkov. Najprv ho však musíte namontovať na plechový držiak, ktorý fixuje jeho polohu. K tomu slúžia pribalené skrutky, podložky a matice.

Dodávané podložky sú veľmi malé

Tu opäť dodávateľ šetril na nesprávnom mieste. Dodávaný montážny materiál je nevhodný, podložky sú príliš malého priemeru a ako vidno, veľmi ľahko sa vtlačia do plastu, po čase ním prejdú a kryt spadne z držiaka.

Pri montáži musíte siahnuť do vlastných zásob spojovacieho materiálu

Riešením je siahnuť do svojich vlastných zásob, použiť svoje trochu väčšie podložky a potom sa už nemusíte obávať toho, že po čase kryt stratíte. No tým patálie s plastovým krytom struny nekončia.

Tento kryt je opäť univerzálny výrobok pre všetkých „výrobcov značkových kosačiek“ A čo na jednom krovinoreze môže byť dobré, na druhom môže byť problémom. Plechový držiak krytu pripevnený k prevodovke hlavy fixuje kryt v presne definovanej polohe. V ideálne nastavenej pre kosenie na úplnej rovine. No ak máte záhradu členitú a svahovitú, veľmi ľahko pri pohybe kosačky do bokov narazíte na ľavej strane a kosačka sa vám zapichne do trávnika. Či skôr „nôž“ slúžiaci na odrezávanie dlhej struny, umiestnený zvnútra bezpečnostného krytu. Ten je vysunutý tak ďaleko pred kryt, že v priestore sa stáva problémovým hrotom.

Dá sa to vyriešiť dvomi spôsobmi. Odlomiť problémový kus plechu a ručne si skracovať strunu. Alebo uvolniť plechový držiak od prevodovky a posunúť kryt o pár cm vyššie po hriadeli.

Skompletovaná kosačka pripravená na použitie

Ovládanie kosačky umožňujú dvojité rúčky a popruh. Rukoväť je delená a v liatej spojke nastaviteľná, každú polovicu si môže užívateľ nastaviť v inom uhle tak, aby sa kosačka ľahko ovládala. Na pravej rukoväti je ovládanie otáčiek motora aj vypínač zapaľovania. Opäť sériový výrobok, známy aj z kosačiek iných predajcov.

Dodávaný popruh pre nesenie kosačky sa môže niektorým ľuďom zdať príliš komplikovaný a jeho obliekanie náročné. V takom prípade ho nahraďte štandardným ramenným popruhom. Pri hmotnosti kosačky 6,6 kg to nepredstavuje žiadny problém.

Kosačka s vymeneným ramenným popruhom

Poloha spojky rukoväte aj závesu popruhu sú ľahko nastaviteľné do polohy, aby kosačka bola dobre vyvážená a pohodlne sa ovládala.

Technické parametre

Kosačka má hmotnosť 6,6 kg a záber kosenia vyžínacím kotúčom 25 cm, pri použití hlavy so žacou strunou 42 cm. Šírku určuje nastavenie krytu struny s oceľovým nožom, ktorý strunu v prípade jej predĺženia aicky skráti.

Pohon obstaráva dvojtaktný jednovalcový motor o objemu 32,5 cm3 a výkonom 1,15 kW. Z tohto objemu podáva nadštandardný výkon, konkurencia má slabšie motory v tejto objemovej triede. Palivom je zmes oleja a benzínu natural 95 v pomere 1:25. Objem nádrže je 1,2 litra, čo stačí na hodinu práce.

Hlava pre dvojitú žaciu strunu používa plastové lanko priemeru 2,4 mm a do hlavy sa zmestí cca 3 metre lanka. Predĺženie struny za chodu sa robí klepnutím kosačky o zem pri vyšších otáčkach. Vzhľadom na subtílnu konštrukciu deleného hriadeľa kosačky treba byť pri tom opatrný, hriadeľ sa prehýna.

Kosenie trávy

Dodávaná strunová hlava patrí k tomu najlacnejšiemu a najjednoduchšiemu na trhu. Pre občasné kosenie trávy vyhovuje, ale pri intenzívnom využívaní kosačky Fieldmann FZS 3020 B ju radšej vymeňte za lepšiu. Hlava sa dosť ťažko otvára pre vloženie novej struny a navyše medzi hlavou a krytom na prevodovke hriadeľa je asi centimetrová medzera, do ktorej sa rada namotáva dlhá tráva. S hlavou Oregon je medzera minimálna a výmena struny rýchla a jednoduchá.

Výkon tejto kosačky strednej výkonovej triedy je dostačujúci aj na kosenie stredne vysokej trávy (do 50 cm) aj v hustom poraste, ale dobre sa s ňou kosí aj tráva len niekoľkocentimetrová. Vtedy nemusí ísť motor na plné obrátky a pri polovičnom plyne je kosačka menej hlučná a dokážete pokosiť trávu aj v tesnej blízkosti napríklad kvetinových záhonov bez ich poškodenia. Navyše je kosačka veľmi ľahká a pri dobrom vyvážení sa dvojitou rukoväťou ľahko ovláda. Kosenie nie je namáhavé ani po hodine práce.

 

Odhliadnuc od vymenovaných problémov so žacou hlavou, popruhom alebo spojkou polovíc hriadeľa či krytom struny, je to kosačka so silným motorom a dobre sa s ňou pracuje. Vzhľadom na jej cenu jej človek niektoré „drobnosti“ odpustí alebo hlavu vymení, potom je to dobrý pomocník do záhrady. Odporúčame ju ako silnejšiu variantu k malému vyžínaču okolo kvetov a stromčekov alebo ako slabšiu kosačku k silnému krovinorezu na členitejšie miesta. Ako samostatná kosačka je ideálna pre kosenie plôch medzi 200 a 300 m2.

Kúpiť kosačku Fieldmann FZS 3020 B

Kosačku Fieldmann FZS 3020 B kúpite v mnohých záhradkárskych predajniach a samozrejme aj na internete.

Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips