Optika, LTE či DSL?

Plánujete zriadenie internetového pripojenia, no neviete sa rozhodnúť, ktorý typ pripojenia si zvoliť? Nuž, je to ťažký výber. V dnešnej dobe ponúkajú telekomunikačné firmy najmä tri typy pripojení – optické, LTE a DSL pripojenie. Aký je však medzi týmito typmi internetového pripojenia rozdiel a ktoré pripojenie sa vám bude hodiť čo najviac?

Všetky už v dnešnej dobe disponujú vcelku vysokými rýchlosťami, stabilným pripojením a dá sa povedať že aj nízkymi cenami, ak by ste si ceny za internet porovnali napríklad s predchádzajúcimi rokmi. Technológie sa totiž vyvíjajú a internetové pripojenia tiež. Čím sa súčasne zlepšuje aj pokrytie, vďaka čomu si môžete internet užívať takmer na celom Slovensku.

Optické pripojenie

Jedno z najrýchlejších internetových pripojení v súčasnosti. Optické pripojenie prináša vysokorýchlostný a stabilný internet, vďaka ktorému môžete pohodlne surfovať z pohodlia domova. Ako už môžeme vyrozumieť s názvu, táto technológia má naozaj čo dočinenia s optikou. Jedná sa totiž o prenos internetu prostredníctvom káblov, ktoré sa skladajú z optického vlákna. Signál sa v nich teda šíri doslova rýchlosťou svetla. Jedno takéto optické vlákno má v dnešných podmienkach takmer neobmedzenú kapacitu. V súčasnosti tak ide o najrýchlejší a najstabilnejší spôsob prenosu dát, ktorý zabezpečuje rýchlu a stabilnú sieť.

Výhodou napríklad oproti DSL internetu je, že nezávisí od počtu aktuálne pripojených zákazníkov, teda neznižuje svoju rýchlosť v časoch silnej prevádzky. Spoločnosť Swan napája optický internet prostredníctvom dvoch technológií:

  1. FTTB (fiber to the building) – Ako je už z prekladu možno známe, jedná sa o optický kábel natiahnutý do budovy, kde je ukončený v dátovom bytovom rozvádzači. Z neho potom smerujú metalické káble do dátovej zásuvky, z ktorej ďalej pokračujú do WiFi routra. Na WiFi router je prostredníctvom metalického kábla následne pripojené zariadenie – napríklad váš počítač. Keďže takéto pripojenie smeruje do wifi routeru, je možné využiť aj pripojenie ďalších zariadení, ako napríklad notebooku, tabletu, tlačiarne, a to prostredníctvom WiFi signálu.
  2. FTTH (fiber to the home) – Toto pripojenie nesmeruje do budovy, kde sa následne rozvádza z hlavného rozvádzača, avšak je charakteristické tým, že optické vlákno je natiahnuté až do priestorov zákazníka. Pri tomto type pripojenia je však nevyhnutné použiť opto-elektrický prevodník.

 

Cenovo sa pohybuje optický internet od Swanu na vcelku nízkych cenách a spomedzi ostatných konkurenčných dodávateľov, ponúka spoločnosť Swan optický internet najlacnejšie.

iPad s internetom

Základný balík optického internetu, s označením S, môžete mať už od 10,99 € mesačne. Dostane sa vám tak dátovo neobmedzené pripojenie s rýchlosťou 50 Mbit/s. O niečo lepší je balíček M, ktorý za cenu 12,99 € mesačne ponúka 70 Mbit/s. Ak by vám ani toto nepostačovalo, na 100 Mbit/s sa dostanete s internetom L, len za 17,99 € mesačne. Ide však o, v súčasnosti, najrýchlejšie internetové pripojenie, aké môžete dostať. Môžete si tak v pohode domova užívať rýchly, neobmedzený a stabilný internet až do 100 Mbit/s. Zriaďovací poplatok pri všetkých balíčkoch je symbolické 1€.

LTE pevný internet

Pomerne nový typ predstavuje internetové pripojenie s označením LTE môžete poznať hlavne s mobilného sveta. Keďže sa tým označuje mobilný internet štvrtej generácie, čiže 4G. Skratka LTE znamená Long Term Evolution, čiže ide o internetové pripojenie, ktoré sa šíri bezdrôtovo – vzduchom. LTE internet funguje na rádiovej sieti, ktorá spĺňa požiadavky aj náročných zákazníkov. Táto služba využíva modernú technológiu bezdrôtovej LTE siete, ktorá umožňuje vysokorýchlostné internetové pripojenie s vysokou mierou stability.

LTE pripojenie k internetu je ideálne riešenie, ak bývate v rodinnom dome alebo v lokalite, kde sa nenachádza optické pripojenie, keďže ako sme už spomínali, signál LTE je šírený vzduchom. Vďaka čomu nie je potrebné riešiť a ťahať komplikovanú kabeláž. Na pripojenie vám tak bude postačovať malý vonkajší prijímač, ktorý sa prepojí cez sieťový kábel priamo s vaším PC alebo domácim bezdrôtovým WiFi routerom.

Pracovná stanica

Výhodou, okrem širokého pokrytia, je aj cena tohto pripojenia. Najlepší balík s označením L môžete mať už od 10 € mesačne. Získate tak vysokorýchlostné LTE pripojenie s rýchlosťou až 70 Mbit/s.

DSL pripojenie

Toto pripojenie je vám už asi všeobecne známe. Ide o aktuálne najrozšírenejší spôsob internetového pripojenia. Veľmi využívaným je hlavne typ ADSL. Skratka ADSL, teda Asymmetric Digital Subscriber Line, znamená v doslovnom preklade „asymetrické digitálne účastnícke vedenie“. Je to teda internetové pripojenie, ktoré sa vyznačuje asymetrickým pripojením, kedy je rýchlosť prenosu dát k užívateľovi – download, rýchlejšia než  rýchlosť odchádzajúcich dát od užívateľa – upload.

Čo sa týka ceny, ADSL internet sa na nič nehrá a cenovku si drží takpovediac v normále. Spoločnosť Swan ponúka ADSL internet už od 12,50€ mesačne. A to v prípade, že využívate v domácnosti pevnú hlasovú linku. Samozrejme, internet od Swanu má aj svoje výhody. Medzi tie najväčšie patrí zriaďovací poplatok len 1 €, garantované rýchlosti a surfovanie bez obmedzení, teda bez FUP.

Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips