Skracovacia a pokosová píla Parkside PZKS 1500 B2

Každý domáci majster pri spracovaní dreva potrebuje najmä kvalitné a ostré píly. Presné priečne rezanie kolmo ale aj pod rôznymi uhlami zaistí len pokosová píla. Vďaka nej budú vaše konštrukcie presné a pevné.

Na trhu sú dva základné typy. S výkyvným kotúčom a s výkyvným a posuvným pílovým kotúčom pre priečne rezanie širokých dosák. V tomto teste popíšeme hobby pokosovú pílu s možnosťou posuvu rezného kotúča predávanú pod značkou Parkside v sieti Lidl.



Parkside pokosová píla je dodávaná v rozmernej kartónovej škatuli, v ktorej je uložená v polystyrénových výliskoch. Po rozbalení a uložení na stôl je píla prakticky okamžite pripravená na používanie. Stačí nasadiť textilné vrecko na zachytávanie pilín a príchytky rezanej dosky a tiež rukoväť na prenášanie píly.

Príslušenstvo je uložené vo vrchnom diele obalu

Spodný diel obalu obsahuje prakticky kompletnú pílu

V balení je aj náradie

Práve príchytky sú slabým miestom tejto pokosovej píly. Primitívne uloženie dotykových plôch na závit spôsobuje po častom používaní vydratie závitov aj plôch a hlbšie vniknutie závitu do plechu a tiež vtláčanie konca závitu so závlačkou do dosky. Spôsobuje to nevzhľadné jamky na rezanom materiále. Pomoc je jednoduchá, zložiť závlačku aj plechovú plochu, nasadiť na závit plochú podložku a opäť zložiť. Šikovný kutil to zvládne za chvíľku, ale prečo to nezvláda výrobca?

Pravá príchytka je zle umiestnená

Pritom miesta pre správne uloženie by bolo

Problém je aj s pravou upínacou svorku pri pohľade spredu. Pokiaľ je pílový kotúč v základnej polohe kolmého rezu, musí byť táto príchytky vytočená najmenej pod uhlom 45° von, inak zavadzia motoru píly pri rezaní. Pritom by stačilo umiestniť príchytku viac vpravo, podobne ako je to na ľavej strane stola píly. Ako keby výrobca použil základ pokosovej píly pre iného predajcu a niečo pri návrhu konštrukcie nezvládol.

Pokiaľ sa dokážete vyrovnať s týmito drobnosťami, potom už budete s pokosovou pílou Parkside len spokojný, samozrejme v rámci jej parametrov.

Nastavenie uhlov rezania je rýchle a pohodlné

Masívny a opracovaný odliatok rámu píly dovoľuje jednoducho nastaviť uhol priečneho rezu od kolmého po uhol 45° na obe strany po jednom stupni. V nastavenej polohe sa uhol zaisťuje pootočením masívnej rukoväte vpredu. V základných uhloch (15, 22,5, 30 a 45 °) pomáha nastaviť pílu zarážka nad rúčkou, po jej stlačení sa otočný stôl voľne pohybuje, a pri pustení zapadne do vyznačených presných polôh. Tieto najbežnejšie uhly potom netreba prácne presne nastavovať ručne.

Zvislý uhol sa nastavuje pákou vzadu

Zvislý uhol rezu je možné na tejto pokosovej píle nastaviť v rozmedzí od 0 (kolmý rez) do 45 °šikmý rez. Tým je zaistené, že pri nastavení akéhokoľvek uhla rezu po vrátení píly do východzej polohy na doraz nastavíte vždy kolmý rez. Ukazovateľ nastaveného rezného uhla je v zadnej časti píly na masívnom náliatku, ktorý celú pohyblivú časť píly drží k základni.

To, čo robí túto pílu naozaj univerzálnou v domácej dielni, je posuv pílového kotúča. Masívne chrómované vodiace tyče dovoľujú naozaj dlhý rez, prepílite dosku širokú až 34 cm. Aby vám píla nelietala po supporte, dá sa v ktorejkoľvek pozícii zafixovať utiahnutím skrutky s plastovou hlavicou vzadu vpravo. Potom už len pílite stláčaním píly dolu. Týmto spôsobom dokážete do hranolov alebo foršní narobiť aj drážky alebo zárezy.

Fixovanie sklopenej píly

Aj samotnú pílu dokážete upevniť v sklopenej polohe. Slúži k tomu zaisťovací kolík. Je to vhodné pri prenášaní píly, dlhodobo to neodporúčame, mohla by sa unaviť vratná pružina.

Nastavenie sklápania píly

Pri práci si viete nastaviť, ako hlboko má pílový list byť sklopený. Slúži na to skrutka s nastavovacou hlavicou hneď vedľa otvoru odsávania pilín.

Rúčku si musíte namontovať sami

Aby ste ale pílu mohli pohodlne prenášať, musíte si najprv namontovať plastovú rukoväť na ovládacie madlo. Samotná rukoväť ako aj skrutky a kombinovaný imbusový kľúč so skrutkovačom sú k píle pribalené. Keby rukoväť montoval výrobca vo výrobe, musel by zväčšiť obalový kartón aj polystyrénovú vložku, čo by mu asi predražilo produkciu, na paletu by sa zmestilo menej kartónov, čo by predražilo logistiku… Však píla je určená pre kutilov, čo by si kutil dva šróby nezakrútil sám, však? Malá cena za výborný nástroj za dobrú cenu pri pokladni.

Pílu v dielni ľahko premiestnite tak, že jednou rukou ju držíte za plastovú rukoväť a druhou za zaisťovaciu hlavicu natočenia píly.

Otvor na odsávanie pilín

Zberné vrecko na piliny

Pri rezaní dreva vzniká veľké množstvo pilín. Okrem znečistenia píly a jej okolia je to aj potenciálne riziko požiaru. Preto je potrebné piliny permanentne odstraňovať. Na pokosovú pílu Parkside môžete napojiť odsávanie, v domácej dielni poslúži aj obyčajný vysávač popola, alebo pri len občasnej práci použiť dodávané textilné vrecko na zachytávanie pilín.

Vrecko na piliny

Nasadzuje sa na výstupný náliatok na píle pomocou ľahko ovládateľného pružného oka. Pre vysypanie pilín slúži zipsovací otvor na boku, ale dobre to ide aj vstupným otvorom. Tvar vrecka pomáha udržiavať drôtená výstuha. Piliny do vrecka vháňa samotný pílový kotúč, avšak bez odsávania býva spodok píly dosť zanesený pilinami. Pri použití vo vnútri v dielni inštaláciu aspoň jednoduchého odsávania dôrazne odporúčame.

Skompletovaná píla pripravená na použitie

Po rýchlom skompletovaní skracovacej píly Parkside ju môžete začať používať. Je predávaná spolu s nasadeným pílovým kotúčom priemeru 210 mm a hrúbky 2,6 mm s 24 zubmi, s otvorom pre hriadeľ 30 mm. Tento je vhodný naozaj pre hrubé práce s mäkkým drevom, ak chcete rezať tvrdšie drevo alebo požadujete minimálne otrepy a zvyškové triesky na doskách, vymeňte ho za kotúč s väčším počtom zubov. Alternatívne kotúče predáva samotný Lidl a rozmer je univerzálny, môžete použiť tiež pílové kotúče iných dodávateľov. Imbusový kľúč č. 4 pre výmenu kotúča je dodávaný spolu s pílou.

Obsluhovať túto pílu z Lidlu je možné len pravou rukou. Pílový kotúč je chránený priehľadným plastovým krytom, aby nedošlo k náhodnému úrazu. Spustenie kotúča dole k rezanému materiálu je možné len po uvoľnení poistky. Pravú ruku položíte na ovládaciu páku, palcom pritlačíte veľký červený plast k dlani, tým uvoľníte bezpečnostnú poistku. Prstami stlačíte spínač elektromotora a roztočí sa pílový kotúč až na 5000 ot/min. Stlačením páky dole sa zareže pílový kotúč do dosky. Ak nie je zaistený posuv, pri rezaní širokých dosák natiahnite hlavu s pílovým kotúčom k sebe a po stlačení kotúča dole ho tlačte proti drevu až na doraz.

Na rukoväti je spínač laserového pravítka

Vypínačom na rukoväti si môžete zapnúť laserové pravítko, ktoré na rezanom dreve ukazuje miesto rezu. Značne to uľahčí rezanie. Svetielko je ale umiestnené tak, že nesvieti na celú šírku rezu, musíte si pomôcť pri širokých doskách posúvaním píly po tyčových vedeniach. A občas očistiť svetielko od prachu a pilín po rezaní.

Rezaný materiál je potrebné upnúť. K tomu slúžia už v úvode spomínané svorky. Nastavíte na nich základnú výšku zadnou skrutkou spolu s uhlom natočenia a centrálnou skrutkou upevníte rezaný materiál k základni píly. Frézovaný spodok a zadný doraz slúžia k presnému priamemu upnutiu.

Podpora dosky

Dlhší materiál podopierajú dve oceľové podpery, upevnené k základni pokosovej píly.

Vložené do odliatku sú zozadu fixované skrutkou a je možné ich kedykoľvek pri skladovaní píly vybrať. Tieto sú však vhodné len pri rezaní krátkych dosiek, tak do pol metra. Dlhší materiál je potrebné podložiť ďalším stolčekom vedľa píly alebo použiť špeciálny stojan na pokosové píly s oporami, ak nemáte pílu na dlhom stole, kde stačí podložiť skracované dosky vhodnými klátikmi. Bez toho by sa vám dosky po rozrezaní v strede vstýčili a zasekli pílový kotúč.

Návod je intuitívny

Podrobný popis

Spolu s pílou je dodávaný aj podrobný a množstvom obrázkov ilustrovaný návod vo formáte A5 v slovenskom jazyku. Naučí obsluhovať pokosovú pílu aj ľudí, ktorí s podobným nástrojom nemajú žiadne skúsenosti.

Okrem náradia k zostaveniu píly a výmene rezného kotúča je pribalený aj pár uhlíkov elektromotora, keď sa opotrebujú, vymeníte ich.

Technické údaje

Príkon píly: 1500 W
Výkon: 1200 W
Napájanie: 230 V
Dĺžka kábla: 2 m

Priemer kotúča: 210 mm
Max. hrúbka rezu (kolmo): 58 mm
Max. hrúbka rezu (45 °): 32 mm
Max. dĺžka rezu (kolmo): 340 mm
Max. dĺžka rezu (45 °): 240 mm

Hmotnosť: 13 kg
Max. otáčky kotúča: 5000 ot/min.

Zliatinový spodok pokosovej píly je opatrený štyrmi otvormi pre pripevnenie k stolu, v otvoroch sú gumové priechodky. To znižuje prenos vibrácií na stôl.

Napriek drobným nedostatkom s úchytkami rezaného materiálu nemáme voči tomuto náradiu z Lidla výhrady. Aj po roku intenzívneho používania v domácej dielni stále slúži dobre a pracuje presne. Nevyskytli sa žiadne poruchy ani problémy. Z nášho pohľadu môžeme toto náradie pre domácich majstrov a kutilov odporúčať.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Jeden komentár k “Skracovacia a pokosová píla Parkside PZKS 1500 B2”

  1. WordPress 5.4 WordPress 5.4
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/5.4

    […] som si dôkladne vymeral a narezal na malej pokosovej píle. S kotúčom s malými zubami sa skutočne drevoplast reže ako drevo. Originálnymi sponami na […]

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips