Elektrická reťazová píla Hecht 2035

Prácu s drevom si bez motorovej píly už dnes nevieme predstaviť. Tento silný pomocník uľahčuje prácu každému drevorubačovi alebo farmárovi. Tam, kde by hluk spaľovacieho motora mohol rušiť, sa používajú elektrické reťazové píly.

Svojím výkonom sa vyrovnajú motorovým pílam, ak máte k dispozícii elektrický prúd a nevadí vám dlhý kábel. Ako sa elektrická píla Hecht 2035 osvedčila v praxi na malom gazdovstve?



Elektrické píly majú oproti motorovým pílam ešte jednu výhodu. Pri približne rovnakom výkone a dĺžke lišty s reťazou sú spravidla len polovičnej hmotnosti. To teda predstavuje nižšiu únavu pri práci. Tiež sú menej hlučné a celkove kladú nižšie nároky na údržbu.

Reťazová píla v obale

Elektrická píla Hecht 2035 je dodávaná v kartónovom obale, na ktorom sú uvedené aj základné parametre píly: Teda príkon 2000 W a dĺžka lišty 35 cm. Pozor, efektívna šírka rezu je len 30 cm, zvyšné centimetre potrebuje lišta na upevnenie k píle! Píla je v obale dodávaná rozložená, pred prvým použitím ju musíte zmontovať, čo ale nepredstavuje nijakú komplikáciu. Navyše po každom použití je vhodné pílu rozobrať a vyčistiť, takže tento úkon sa musíte tak či tak naučiť, aj keď nie ste technicky zdatný a pílu budete využívať len sporadicky alebo jednorazovo.

Plastový obal píly je vyhotovený z červeného plastu. Jedná sa o „firemné farby“, ale vďaka tejto farebnej úprave pílu ľahko identifikujete pri práci.

Píla pri práci v záhrade

Bezpečnostná zarážka a brzda píly je vyhotovená z čierneho plastu. Keď je brzda aktivovaná, pílu nie je možné spustiť hlavným spínačom. Pri manipulácii s reťazou alebo inej údržbe je ale aj tak dôrazne odporúčané odpojiť sieťový prívod.

Lišta a reťaz, kľúč a návod

Súčasťou balenia je samozrejme aj lišta pre vedenie reťaze a samotná reťaz. Ako návod informuje, lišta je symetrická a orientácia nápisu nie je smerodatná. Čo je naopak dôležité, reťaz musíte nasadiť správnym spôsobom, aby ste zachovali schopnosť reťaze dobre rezať a viesť v drážke v rezanom dreve.

Pre montáž lišty a napínanie reťaze je pribalený univerzálny kľúč, ktorý ale odporúčame nepoužívať. Najmä jeho spodnú časť „skrutkovač“. Vďaka oku kľúča na maticu lišty sa reťaz ťažko napína, plochý skrutkovač často vyskakuje z drážky napínacej skrutky a tým ju ničí. Odporúčame čo najskôr začať používať dlhý a úzky skrutkovač s hlavicou, ktorá sa nešmýka pri práci v rukaviciach, aj znečistených. Pri pílení sa nevyhnete zašpineniu a prípadné došpanovanie reťaze musí prebehnúť hladko a bez problémov. Rovnako odporúčame pri údržbe píly vybrať napínaciu skrutku reťaze a v najbližšom obchode pre remeselníkov kúpiť náhradnú, najlepšie tzv. pevnostnú. Je z odolnejšieho materiálu a nehrozí tak rýchlo poškodenie hlavy skrutky.

Píla s ochranou reťaze

Pretože rezacia reťaz je veľmi ostrá a aj keď stojí, môže spôsobiť zranenie, je píla dodávaná s plastovým krytom lišty. Odporúčame ho nasadiť vždy, keď pílu nepoužívate, ľahko môže dôjsť k zraneniu aj pri prenášaní píly.

Píla pripravená k práci

Keďže píla má príkon 2000 W, pre jej pripojenie k elektrickej sieti stačí predlžovací kábel do 10 A (2300 W). Aby ste pri práci neťahali kábel za zástrčku, sú elektrické stroje vybavené hákom, na ktorý predlžovačku zavesíte, aby ste nenamáhali spoje v zásuvke. Tento hák a otvor pre kábel je ale pre tenkú predlžovačku veľký a upevnený kábel z nich ľahko vypadne. Rozmerovo sú vhodné skôr pre 16 A (3800 W) hrubé predlžovacie káble, tie sú ale o dosť ťažšie pri manipulácii na pracovisku.

Na vrchu píly je tmavá zátka nalievacieho otvoru mazacieho oleja pre reťaz. Na boku je biela stena nádržky pre ľahšiu kontrolu hladiny oleja. Píla je dodávaná bez oleja, ten si musíte dokúpiť zvlášť.

Bio olej na reťaz píly

Záhradkári, pestujúci si svoju zeleninu a ovocie bez chemických postrekov radi uvítajú biologicky rozložiteľné oleje, ich cena sa pohybuje okolo 3 eurá za liter. Až pri použití alebo čítaní návodu sa dozviete, že tieto oleje na báze repkového alebo podobného oleja rýchlo oxidujú a ak pílu nepoužívate dlhšie, ako sedem dní, mali by ste olej z nádržky vyliať, inak sa vám zrazeninou zanesie mazací kanálik a máte o robotu viac pri čistení píly. Zrazenina tiež zanáša lištu reťaze. To tiež neprispieva k pohode pri práci. Keď uvážime, že takáto píla sa používa skôr sporadicky pri prácach v záhrade a okolo domu, je namieste zvážiť použitie rovnako lacného minerálneho oleja, s ktorým nie je nijaká starosť a celkové použité množstvo za rok je minimálne. Alebo pred koncom práce bio olej vyliať a doliať trochu oleja minerálneho a s ním dokončiť prácu.

Technické údaje

Technické údaje sú na štítku na píle.

Hmotnosť píly je 4,2 kg
Príkon 2000 W
Napájanie 230 V
Dĺžka lišty 35 cm
Rýchlosť reťaze 13,5 m/s

Píla je konštruovaná pre pravákov. Pravou rukou držíte rukoväť vzadu, palcom potlačíte bezpečnostnú poistku a ukazovákom „pištoľovo“ stlačíte spínač. Pílu nie je možno z bezpečnostných dôvodov zaaretovať v zapnutom stave. Akonáhle pustíte spínač, motor aj reťaz sa zastaví.
Ľavá ruka drží pílu vpredu, chránená je bezpečnostnou brzdou a oceľovými špicmi pre opretie do kmeňa.

Motor píly vytŕča na ľavú stranu, ak potrebuje rezať blízko prekážky, tak len pravou stranou píly.

Vedenie reťaze

Keď je píla zložená a nádržka naplnená mazacím olejom reťaze, je potrebné reťaz došpanovať. Napínanie reťaze sa musí robiť pri mierne povolenej matici lišty tak, aby sa silou zodpovedajúcou asi jednému kilogramu váhy nedala reťaz natiahnutím prstami na hornej strane lišty vytiahnuť z vedenia lišty. Inak totiž hrozí pri pílení vyskočenie reťaze z lišty a prerušenie práce. Ľahko sa to stane vplyvom vibrácií alebo pri náhodnom naklonení alebo otočení píly v reze. A prípadné roztrhnutie reťaze znamená koniec práce. Z tohto dôvodu odporúčame zakúpiť náhradnú reťaz, v tejto kvalitatívnej triede stojí pár eur a zíde sa aj v prípade otupenia pôvodnej reťaze.

Práca s reťazovou pílou Hecht 2035 je vďaka nízkej hmotnosti ľahká, vďaka príkonu na úrovni strednej triedy aj primerane pohodlná. Musíte ale neustále dbať na to, aby prívodný elektrický kábel bol vždy za vaším chrbtom a nestúpali ste po ňom ani ho nepoškodili pílou.

Vďaka silnému motoru a dostatočne dlhej lište sa píla hodí nie len na prípravu palivového dreva alebo hrubé tesárske práce, ale ľahko s ňou spílite menší strom či odstránite starý ovocný strom v záhrade, ktorý skončil svoju životnú púť.

Vzhľadom k tomu, že sa jedná o silné a ostré náradie, namieste je zvýšená opatrnosť a ochranné pomôcky. Odborníci odporúčajú použiť najviac tri predlžovacie kábel po 25 m (celkovo teda do 75 m) pre napájanie podobných strojov, takže sa píla hodí pre práce okolo domu či chaty. Pri použití mimo civilizácie by ste potrebovali elektrický generátor s výkonom 3 kW a to už sa strácajú výhody používania elektrickej píly oproti motorovej.

 
Celkove hodnotíme pílu Hecht 2035 ako dostatočne výkonnú a ľahkú na obsluhu. Keď dáte pozor na napínaciu skrutku a nepoužije tenký predlžovací prívod, práca s ňou nebude problémová a urobí veľa osohu na vašom hospodárstve.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips