Akumulátorový vŕtací skrutkovač PABS 12 B2

Domáci majster, záhradkár, kutil či každý čo len trochu šikovný človek sa v domácnosti, dielni alebo záhrade nezaobíde bez dobrého náradia. Medzi časté úkony patrí vŕtanie dier a skrutkovanie šróbov alebo vrutov. Robiť to všetko ručne, to by vás na konci práce poriadne bolela ruka.

Parkside-PABS12B2

Práve na uľahčenie takejto namáhavej činnosť sa vyrábajú kombinované vŕtačky a uťahovačky či skrutkovače. A pre prácu v miestach bez prívodu elektrickej energie sa vyrába akumulátorové náradie. Otestovali sme v praxi práve takýto výrobok Parkside predávaný v sieti predajní Lidl.



Vonkajší kartónový obal a plastový kufrík v ničom nevybočuje zo zažitých zvyklostí podobných výrobkov, predávaných pod značkou Parkside. Farebný obrázok verne reprodukuje nástroj, ktorý je vo vnútri ukrytý a súčasne uvádza základné technické údaje.

Parkside-PABS12B2

Medzi najdôležitejšie patrí informácia, že pohon vŕtačky zabezpečuje Li-Ion akumulátor. V praxi to znamená veľký výkon, rýchle nabíjanie, žiadny pamäťový efekt ani samovybíjanie. Viac sa mu budeme venovať ďalej v texte.

Parkside-PABS12B2

Detailné informácie o výrobku sú na zadnej strane obalu vo viacerých jazykoch, slovenčinu nájdete na jednej z bočných stien kartónového prebalu.

Parkside-PABS12B2

Parkside-PABS12B2-04

Domnievame sa, že obal poskytuje všetky potrebné informácie na to, aby sa zákazník pred kúpou mohol rozhodnúť, či mu toto náradie bude vyhovovať pre jeho potreby.

Pod papierovým obalom sa nachádza plastový kufrík, ktorého materiál, tvar a úchyt korešpondujú s inými výrobkami predávanými pod rovnakou značkou. Plastový obal je praktický pre uskladnenie alebo prenášanie náradia na pracovisko a nemožno mu nič vytknúť. Snáď iba jednu maličkosť. Keď máte v dielni viacero výrobkov Parkside v kufríkoch, len podľa ich veľkosti odhadujete, čo v nich je a pred tým, než si kufrík so sebou zoberiete, musíte ho otvoriť, aby ste sa presvedčili, že si beriete správne náradie.

Parkside-PABS12B2

Jednoduché kovové spony bezpečne zaistia kufrík v zatvorenej polohe, plastová otočná rúčka dovoľuje ľahké prenášanie náradia. Ak však máte veľkú dlaň alebo na rukách hrubé pracovné rukavice, prenášanie za rukoväť už môže byť problém.

Po otvorení kufríka sa pred nami objaví jeho obsah.

Parkside-PABS12B2

Je tu akumulátorový skrutkovač s nasadeným akumulátorom, nabíjačka na sieť 230 V a dva skrutkovacie bity na magnetických držiakoch po boku skrutkovača. A samozrejme viacjazyčný návod s množstvom bezpečnostných upozornení, ktorými sa dodávateľ istí pred používateľmi neschopnými používať zdravý rozum.

Parkside-PABS12B2

Parkside-PABS12B2-09

Parkside-PABS12B2-10

Akuvŕtačka je zo zeleného plastu s čiernymi zmäkčenými plochami pre jednoduché držanie pri práci. Všetko, s čím môžete pri práci manipulovať, je označené červenou farbou. Na prvý pohľad pôsobí vŕtačka Parkside drsne, ba až vojensky, niektoré prvky čiernej farby majú skutočne len estetickú funkciu. No väčšina z nich chráni vŕtačku, keď ju položíte pri práci na drsný povrch, pred poškriabaním alebo zošuchnutím zo šikmej plochy.

Pištoľová spúšť vpredu na rukoväti slúži na zapnutie a vypnutie náradia a súčasne plynulo reguluje otáčky vretena po celej dráhe stlačenia spúšte. Pri jemnom zatlačení sa najskôr rozsvieti biela LED dióda pod vretenom, aby ste dobre videli na koniec vrtáku alebo bitu aj v horšom svetle. Ďalšie zatlačenie spustí motor náradia.

Smer otáčania vretena určuje červená plastová páčka nad rukoväťou. Keď zatlačíte páčku do vnútra na pravej strane rukoväte (praváci ukazovákom), vreteno uťahovačky sa točí po smere hodinových ručičiek (doprava). Keď ju zatlačíte palcom pravej ruky do vnútra, točí sa vreteno proti smeru hodinových ručičiek, doľava. Páčka v strede zablokuje spúšť, nie je možné vŕtačku roztočiť, ani sa nerozsvieti biele svetlo pod vŕtacou hlavou.

Pri stlačenej spúšti na ľavej strane vŕtačky za prepínacou páčkou signalizuje trojica farebných diód stav akumulátora. Klasicky zelená-oranžová-červená – nabité, oranžová-červená – ešte funguje, červená – treba dobiť akumulátor. Postupné zhášanie diód teda signalizuje pokles kapacity/napätia v akumulátore.

Parkside-PABS12B2

Okrem plynulej regulácie otáčiek a smeru otáčania disponuje tento akumulátorový skrutkovač aj dvojstupňovou prevodovkou. Ovláda sa páčkou na vrchu krytu posúvaním páčky dopredu, kedy sa ukáže číslica 1 a obrázok skrutky a otáčky skrutkovača sú nastavené na max 350/min. Pri posunutí páčky dozadu sa ukáže číslica 2 a obrázok vrtáku a maximálne otáčky pri vŕtaní dosahujú 1300 za minútu.

Parkside-PABS12B2

Zmenou otáčiek sa mení aj krútiaci moment a to nepriamo úmerne. Ak teda je max. moment 22 Nm pri nízkych otáčkach, pri vysokých je len okolo 7 Nm. Aby sme pri uťahovaní skrutiek ich nepretrhli alebo pri vrutoch ich nevtlačili príliš hlboko do materiálu, na to slúži otočné nastavenie maximálneho momentu uťahovačky. Má devätnásť stupňov a tak ako býva zvykom aj pri iných značkách, pri hlavici nastavením skusmo zistíme, kedy je moment správny pre naše použitie. Odporúčame radšej nastaviť nižší a keď je vrut málo zaskrutkovaný, pridať jeden či dva stupne.

Keď skrutka lebo vrut začne klásť uťahovačke odpor a my držíme stlačenú spúšť, motor sa nezastaví, ale spojka v hlavici vypne silu od motora do hlavice, čo je sprevádzané rapkavým zvukom. Spojka jednak chráni motor pred preťažením, jednak skrutku pred zničením jej hlavy. A používateľa pred prudkým myknutím celého nástroja v ruke, keby sa prudko zasekol.

Parkside-PABS12B2

Automatické skľučovadlo dovoľuje uchytenie a výmenu nástrojov bez použitia kľúča, len rukou. Najmenší priemer nástroja, ktorý bezpečne uchytí, je 0,8 mm, maximálny priemer drieku nástroja je 10 mm. V testovanom kuse ide najmä uvoľnenie sklíčidla dosť ťažko.

Parkside-PABS12B2

Súčasťou balenia akuskrutkovačky sú aj dva nástroje na skrutkovanie vrutov alebo skrutiek s krížovou hlavou. Takzvane „bity“ pre stredné a malé hlavy sú pekne vyzerajúce, lesklé. K telu skrutkovačky sú prichytené dvomi magnetmi po oboch stranách tela motora a prevodovky. Je to účinné riešenie, počas práce nám ani raz bity nespadli.

Parkside-PABS12B2

Horšie je to s kvalitou bitov. Na fotografii je ten väčší po pokuse zaskrutkovať vrut o priemeru 6 mm do drevenej palety. Pri druhom vrute sa ozval divný zvuk. Zvuk momentovej spojky to nebol, najskôr som myslel, že som zničil prisilným momentom kríž v hlave vrutu. Lepším pohľadom som zistil, že konfekčný vrut je v poriadku, čo sa ale nedá povedať o bite. Našťastie som v ten deň pri práci v záhrade mal aj iné náradie, použil som bit, dodávaný k malému akuskrutkovaču tiež z Lidla. S ním som dokončil prácu bez problémov. Ako vidno, Lidl vie dodať aj kvalitné nástroje, keď chce.

Takže tieto dva pekné bity odporúčam používať len ako dekoráciu alebo len na jemnú prácu. Čím skôr si zaobstaráte iné, tým môžete byť pri práci istejší. Predpokladám, že bity nakúpili niekde za výhodnú cenu…

Parkside-PABS12B2

Akumulátor je vložený do rukoväte skrutkovača, pre jeho uvoľnenie je potrebné stlačiť na oboch stranách červené plasty s označením napätia 12V, potom ide akumulátor ľahko vysunúť z puzdra. Správna poloha akumulátora vo vŕtačke je daná nie len trojuholníkovým tvarom, ale najmä tvarovými náliatkami na čiernom plastovom obale, ktoré nedovolia nesprávne vložiť akumulátor ani do vŕtačky, ani do dodávanej nabíjačky.

Parkside-PABS12B2

Na tejto fotografii je vľavo akumulátor z testovanej akuvŕtačky, napravo z akumulátorovej píly Florabest pre záhradkárov, ktorú sme testovali nedávno. Ako vidno z obrázku, akumulátory sú tvarovo zhodné, jediný rozdiel je v červených plastových okrajoch na prednej a zadnej strane puzdra. Nič, čo by šikovný kutil nezvládol 😉

Parkside-PABS12B2

Parkside-PABS12B2-18

Drobné odchýlky sú v tvare červeného „klobúčika“ na jeho spodku. Napätie akumulátora je rovnaké, oba obsahujú tri články LiIon. Podľa nominálneho alebo celkového napätia sady sa označujú ako 10,8 alebo 12 či 12,3 V, jedná sa však o rovnaké články. Rozdiel je v ich kapacite, akumulátor z pílky FloraBest má kapacitu 1400 mAh, akumulátor z uťahovačky je výkonnejší, má kapacitu 2000 mAh.

Mechanicky sú oba akumulátory rovnaké, vzájomne pasujú do oboch náradí. Keďže napätie je tiež rovnaké, aj fungujú, odskúšané. Jediné, čo nepasuje, je upevnenie akumulátorov do druhých zariadení, tvarové náliatky bránia ich plnému zasunutiu a zamknutiu západiek. Ak si však akumulátor podržíte alebo pripevníte napríklad páskou, máte možnosť pracovať vonku dlhšie, keď používate len jedno náradie.

Parkside-PABS12B2

Parkside-PABS12B2-20

Dodávaná nabíjačka je tiež zhodná s nabíjačkou z pílky. Po pripojení do zásuvky a vložení vybitého akumulátora sa rozsvieti červená LED, po plnom nabití akumulátora červená LED zhasne a rozsvieti sa zelená. Nabíjanie plne vybitej baterky trvá asi hodinu, celý priebeh riadi elektronika, aby nedošlo k prebitiu akumulátorov.

Parkside-PABS12B2

Parkside-PABS12B2-22

Zo spodu nabíjačky sú vylisované nízke nôžky, ktoré zabezpečujú vetranie na tvrdej podložke. Nabíjačka sa ale neprehrieva ani na koberci. Trojuholníkové náliatky na akumulátore ho nedovolia vložiť do nabíjačky v zlej polohe.

Parkside-PABS12B2

V kufríku s akumulátorovou vŕtačkou-uťahovačkou je dodávaný tlačený viacjazyčný návod na použitie, nechýba slovenčina.

Parkside-PABS12B2

Na prvej vnútornej strane je vyobrazené zariadenie s označením všetkých jeho súčastí a ovládacích prvkov. Legenda k obrázkom je v príslušnej jazykovej mutácii návodu. Návrh obalu návodu dovoľuje mať súčasne otvorený obrázok a príslušnú stranu návodu.

Parkside-PABS12B2

Nechýbajú podrobné technické údaje vŕtacieho skrutkovača Parkside:

Napätie akumulátora 12 V
Kapacita akumulátora 2000 mAh
Typ akumulátora LiIon

Napätie nabíjačky 230 V
Nabíjací prúd 2400 mA
Doba nabíjania asi 60 minút

Otáčky prvého stupňa 0-350 za minútu
Otáčky druhého stupňa 0-1300 za minútu
Rozsah upínania 0,8 až 10 mm
Maximálny priemer vŕtania do dreva 20 mm
Maximálny priemer vŕtania do ocele 8 mm

Parkside-PABS12B2

Údaj o maximálnom krútiacom momente 22 Nm je uvedený len na kartónovom obale skrutkovača. V návode nie je o ňom žiadna zmienka.

Rovnako tak hmotnosť 1075 gramov nie je nikde uvedená.

Ako sa chová Parkside akumulátorový skrutkovač v praxi?

Vŕtačka sa dobre drží v pravej aj ľavej ruke. Spúšť sa dobre ovláda a je dostatočne citlivá pre plynulú reguláciu otáčiek. Predné svetlo nie je silné a cez deň si ho neuvedomujete. V šeru pomáha lepšiemu nasadeniu bitu do hlavy alebo vrtáku na miesto vŕtania. Prepínanie smeru otáčania je citlivé, niekedy sa prepne pri položení náradia na nerovný povrch. Pred opätovným spustením je dobré overiť si skutočný smer otáčania skľučovadla s nástrojom.

Nástroj disponuje funkciou „Spindle lock“, prakticky okamžite po uvoľnení spúšte sa skľučovadlo zastaví.

Čierne zmäkčené plochy na tele skutkovača pomáhajú pohodlnému úchopu vŕtačky aj jej bezpečnému položeniu na nerovné povrchy, kde sa vôbec nešmýka a drží, kde ju položíte.

 

Pri skrutkovaní vrutov do dreva nemá uťahovačka žiadny problém, disponuje dostatočnou silou. A to až tak, že ju musíte pevne držať, inak vám na najvyšší 19. stupeň môže pekne myknúť rukou. Po prepnutí na vyššie otáčky pre vŕtanie menšími priemermi vrtákov sa už ale sila stráca a tvrdé drevo kladie vŕtačke značný odpor. Neviem si predstaviť vŕtanie veľkého množstva dier touto vŕtačkou.

Podľa nášho názoru sa jedná o dobrú a silnú uťahovačku skrutiek a vrutov za rozumnú cenu, tak ako sme u výrobkov Parkside zvyknutí. No použitie ako vŕtačky odporúčame len ako doplnkové či núdzové, niekoľko dier s touto vŕtačkou vyvŕtate. Ak potrebujete hlavne akumulátorovú vŕtačku a zakrúcanie skrutiek pre vás nie je dôležité, zrejme by ste sa mali poobzerať po inom type nástroja.

Náradie je vhodné pre hobby použitie, ako svojím výkonom tak výdržou. Výhodou LiIon akumulátorov ale je, že sa dajú počas relatívne krátkej doby rýchlo dobiť, ak máte v k dispozícii sieť 230 V. Za ten čas si môžete dať pauzu na oddych alebo používať iné náradie či robiť inú prácu.

Celkove považujeme Akumulátorový vŕtací skrutkovač Parkside PABS 12 B2 za vydarený výrobok. Výrobca naň poskytuje trojročnú záruku.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

13 komentárov k “Akumulátorový vŕtací skrutkovač PABS 12 B2”

  1. WordPress 4.3.3 WordPress 4.3.3
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/4.3.3

    […] mieste rohových špalíkov paliet som palety zoskrutkoval vrutmi do dreva rozmeru 6×200 akumulátorovou skutkovačkou. Do prvého špalíka treba najprv vyvŕtať vrtákom priemeru 6 až 6,5 mm otvor a vrut zavŕtať […]

  2. WordPress 4.4.2 WordPress 4.4.2
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/4.4.2

    […] nožičiek palety navŕtal diery priemeru 6,5 mm a cez ňu do vedľajšej palety zaskrutkoval pomocou akumulátorovej skrutkovačky vrut 6×200. Išlo to ku koncu celkom ztuha, aspoň viem, že to dobre drží. Pri spodku som […]

  3. Peter píše:
    Opera 35.0.2066.82 Opera 35.0.2066.82 Windows 7 Windows 7
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/48.0.2564.116 Safari/537.36 OPR/35.0.2066.82

    Super recenz. Tiez sa pamatam, ze som udaj o momente videla ale teraz studujem online manual a tam naozaj spomienka o nom nie je (ako uvadzate). Ja sa ju akurat odhodlavam kupit spolu s este jednou bateriou. Pred tym som mal Einhell Aku TE-CD 12 Li, ktora po menej nez roku prdla pri montovani terasi. Toto ma o 3Nm mensi moment ale zase vacsiu kapacitu baterii.

    • šéfredaktor píše:
      Firefox 44.0 Firefox 44.0 Windows 7 Windows 7
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:44.0) Gecko/20100101 Firefox/44.0

      Ak potrebujete o trošku silnejší stroj, tak budúci týždeň bude v predaji v Lidl takmer identický stroj, len na štvorčlánok 18V LiIon a s momentom tuším 25 Nm. Tú však recenzovať nebudeme, pripravujeme recenziu silnejšieho modelu 40 Nm na päťčlánok, ale aj s príklepom.

  4. WordPress 4.3.3 WordPress 4.3.3
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/4.3.3

    […] záhony pre papriky a paradajky. Popri tom si v jednej z miestností v dome vybudujem dielňu. Náradie už mám kúpené, len ho správne uložiť. Pri pohľade na zatiaľ odložené bicykle si […]

  5. Marek píše:
    Google Chrome 49.0.2623.87 Google Chrome 49.0.2623.87 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/49.0.2623.87 Safari/537.36

    zdravim .. potreboval by som nahradnu bateriu na tu AKU(Parkside Pabs 12 B2) ,, posim ak mate nejake stranky kde sa da kupiť tak mi ich prosim pošlite .. dakujem 🙂

  6. Martin píše:
    Microsoft Edge 14.14393 Microsoft Edge 14.14393 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/51.0.2704.79 Safari/537.36 Edge/14.14393

    Dobri den nevedeli by ste mi poradit kde kupim druhi skumulstor baterku do tochto skrutkovaca je to dobre ale potrebujem aspon dva akumulatori

    • šéfredaktor píše:
      Firefox 50.0 Firefox 50.0 Windows 7 Windows 7
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:50.0) Gecko/20100101 Firefox/50.0

      Odkaz v komentári nad vaším vám nestačí?

  7. Marek píše:
    Google Chrome 61.0.3163.100 Google Chrome 61.0.3163.100 Windows 8.1 x64 Edition Windows 8.1 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/61.0.3163.100 Safari/537.36

    Tento skrutkovac mam uz cca dva roky a maximalna spokojnost. Nechyba mi ani druha bateria, nakolko jedna dlho vydrzi a rychlo sa dobije.

    Teraz cakam, kedy bude v akcii ten s priklepom. 🙂

  8. milos píše:
    Firefox 59.0 Firefox 59.0 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:59.0) Gecko/20100101 Firefox/59.0

    tiez mam, mal som tento akuskrutkovac, kupoval som ho len na male veci, nakoniec som snim spravil v celom dome komplet sdk stropy (rosty aj sdk) + vela inych veci okolo domu. tiez som chcel kupovat nahradnu bateriu, niezeby stara uplne odisla, ale. nakoniec som sa rozhodol kupit celu novu a tu silnejsiu variantu, neviem teraz presne typ, nieje s priklepom, len je napohlad mohutnejsia a viac Voltova. nakoniec, teraz po cca 3 rokoch odisli na tejto malej pravdepodobne uhliky, pri zatazi bolo citit spalene, nakoniec sa zadymilo a,… ale vzhladom na cenu to bol velmi dobry pomocnik.

  9. Peter píše:
    Microsoft Edge 89.0.774.54 Microsoft Edge 89.0.774.54 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/89.0.4389.90 Safari/537.36 Edg/89.0.774.54

    Dobrý deň,
    chcel by som sa spýtať, či je možné kúpiť samostatne náhradný LITHIUM 12V zdroj do akmulátorového skrutkovača PARKSIDE PABS 12 B2. Lebo po pár zatočeniach mi odišiel a po dobití pretočí tak dva krát, nedrží napätie ?

    Ďakujem za radu.

    • pista píše:
      Google Chrome 98.0.4758.102 Google Chrome 98.0.4758.102 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition
      Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/98.0.4758.102 Safari/537.36

      mas to hore v diskusii

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips