Aj u webstránky je dôležitá kvalita

Posudzovanie kvality výrobkov je vcelku jednoduché. Zoberiete technické parametre, porovnáte voči normám, ktoré určujú minimálne povolené hodnoty a máte základ. Ten slúži ako vodítko pri hodnotení viacerých produktov, slúžiacich k rovnakému účelu. Aj pri potravinách zoberiete napríklad rožky od dvoch výrobcov a zhodnotíte vzhľad, chuť, hmotnosť a cenu. Dokonca aj služby sa dajú relatívne dobre porovnávať. Či už hodnotíme kvalitu poistky na auto alebo výkony kaderníčiek. Ako ale hodnotiť kvalitu www stránky?

Bežný čitateľ internetových stránok si málokedy uvedomuje, že www stránka je súhrnom viacerých služieb, fungujúcich súčasne. Pre mnohých laikov je internet ich prehliadač na ich počítači, ktorého technický stav tiež ovplyvňuje rýchlosť načítania a zobrazenia www stránky. No internetová stránka nie je ani jej názov začínajúci „www..“, to je len jej adresa.

Samotná www stránka je tvorená množstvom inštrukcií, zvaných aj zdrojový kód, ktorý často obsahuje množstvo závislých podmienok a stránka, ktorú návštevník vidí na svojej obrazovke, bola zostavená práve pre neho v aktuálnom čase a o pár minút môže vyzerať trochu inak, obsahovať odlišné informácie. Tvorba www stránok ale okrem tohto kódu vyžaduje tiež znalosti z grafiky a užívateľskej prístupnosti. Teda aby www stránka nie len fungovala, ale aj dobre vyzerala a ľahko sa ovládala. Len si spomeňte, ako sa na niektorých www stránkach ľahko pohybujete a volíte si v menu ďalšie podstránky a na niektorých internetových stránkach sa len ťažko orientujete.

A okrem týchto viditeľných aspektov www stránok je dôležitá aj tá neviditeľná: bezpečnosť. Nie len, aby stránka „nespadla“ pod náporom väčšieho počtu užívateľov. Dôležité je, aby nebolo možné stránku „zhodiť“ úmyselne, teda aby nebolo možné prerušiť poskytovanie informácií návštevníkom stránky a aby nebolo možné získať uložené údaje, napríklad prihlasovacie údaje užívateľov alebo ich emaily. Preto každý živnostník alebo spoločnosť, ktorá potrebuje reklamu pre svoje služby alebo tovar na internete a myslí to so svojim podnikaním vážne, musí okrem ľúbivých farieb a pekných animácií venovať pozornosť aj vnútornej kvalite www stránky. Aby ste si vy, užívatelia, mohli bez problémov užívať ponúkaný obsah.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

2 komentáre k “Aj u webstránky je dôležitá kvalita”

  1. juraj píše:
    Firefox 47.0 Firefox 47.0 Windows 7 x64 Edition Windows 7 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:47.0) Gecko/20100101 Firefox/47.0

    ak je to pravda, potom prečo je tento web tak odporný, nekvalitný, slabý, zaostalý a uplne bez akejkoľvek grafickej hodnoty?

    • šéfredaktor píše:
      Firefox 47.0 Firefox 47.0 Windows 7 Windows 7
      Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:47.0) Gecko/20100101 Firefox/47.0

      A vy už ste videl krásnu, nalíčenú a šarmantnú kaderníčku alebo kozmetičku? A hádajte, prečo? 😉

      Odhliadnuc od toho, že odporný, nekvalitný, slabý, zaostalý a uplne bez akejkoľvek grafickej hodnoty je subjektívne hodnotenie. Potom by som ja mohol s úspechom pochybovať o vašich hodnotiacich a estetických schopnostiach. Napriek tomu to nerobím. Navyše, web má mať určitú informačnú hodnotu a či sa vám páči grafika lebo nie, nemení nič na obsahu tých informácií. Mimochodom, ja nepoznám škaredé a nemoderné weby. Jednoducho na ne nechodím. Skúste, život budete mať krajší, vzrušujúcejší a hodnotnejší 😉

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips