Pracovný a upínací stôl

Domáci majster sa nezaobíde bez kvalitného náradia a bez pracovného stola. Kým náradie je možné uložiť nie len v dielni, ale aj v bytovke, s pracovným stolom je to už horšie, zaberá veľa miesta. Ale na občasné majstrovanie nepotrebujete priestranný ponk.

Pre hobby a domácich kutilov sú na trhu rôzne malé a skladacie pracovné stoly. Jeden z nich, predávaný v Lidli, sme otestovali. Aké sú skúsenosti z jeho používania po dvoch rokoch?



Že tento pracovný stolík je určený pre domácich majstrov je zrejmé už z jeho balenia. Dodávaný je rozložený v kartónovom obale a skôr, než ho začnete využívať, musíte použiť svoje kutilské schopnosti a podľa návodu si ho zložiť. Svoje kutilstvo ale musíte osvedčiť aj inak. Budete potrebovať svoje vlastné náradie a vhod prídu aj vaše zásoby spojovacieho materiálu. Možno toho, ktorý občas v Lidli tiež predávajú 😉

Obal je opatrený plastovou rúčkou

Pracovný stôl je vybavený tlačeným návodom s obrázkami montáže vo viacerých jazykoch, slovenčina nechýba. Podľa neho sa dá stolík poskladať celom ľahko.

Montážny materiál je zabalený zvlášť, rovnako ako aj plastové výlisky na uchytenie aj spodok nôh stola. Vidlicový kľúč, vylisovaný z tenkého plechu je skôr symbolický, dá sa s ním pracovať, ale radšej si pripravte svoje vlastné náradie.

Po rozložení spojovacieho materiálu stolíka ľahko zistíte, že niečo chýba. Každý strojár vidí, že podložiek je akosi málo.

Dve originálne a tretia vlastná podložka

A tam, kde podložky nechýbajú, je po vložení podložky z vlastných zásob vidieť, že sú akosi tenké. Môžu sa pri silnom pritiahnutí prehýbať, teda prehýbať sa budú aj tenké kovové konštrukcie. No môžete pracovný stolík poskladať tak, že spojovací materiál kľúčom pritiahnete len málo? Potešiteľné, že dodávané matice sú samoistné.

Základný rám stolíka

Základom stolíka sú štyri oceľové profilované nohy, je potrebné spojiť dve dvojice. Z výroby sú kĺby spojené kolíkmi s poistnými krúžkami, kutil dokončí spojenie skrutkou a maticou. Je zrejmé, že jeden vidlicový kľúč na to nestačí. Samoistnú maticu je potrebné dotiahnuť s citom, aby výsledný rám mal stabilitu, ale umožňoval zloženie stola do pracovnej alebo pohotovostnej polohy.

Aj na mechanizme posuvu chýbajú podložky

Ďalej je potrebné zmontovať dva mechanizmy posuvu pracovnej dosky. Jedna matica a dve skrutky sú vložené, ale opäť bez podložiek.

S podložkami to nie len lepšie vyzerá, ale aj lepšie funguje. Maticu treba opäť doťahovať s citom, pretože diel „U“ sa musí po základni posúvať, ale nesmie v ňom byť vôľa. „U“ diely sú identické, je jedno ktorý z nich upevníte maticou na posuvný kolík a ktoré dvomi skrutkami na pevno.

Hlavný závit nič moc

Závit pre posuv na zverákoch sa využíva takzvaný trapézový, hranatý, aby sa pri využívaní veľkých síl neotláčal. Tu použitý závit má k zverákovým mechanizmom ďaleko, časom tu budú vznikať veľké vôle. Pri montáži nezabudnite posuvnú maticu úplne vybrať a osadiť ju oceľovou podložkou, aby trecia plocha bola čo najväčšia a neskôr sa vám v konzole nevydrala drážka, cez ktorú by potom matica s kolíkom prešla von.

Zložené posuvné konzoly je potrebné upevniť na spodok pracovných plôch. Samorezné vruty do dreva sú priložené, oceľové podložky a skrutkovač musí byť váš. Vruty by držali aj bez podložiek, ale voči konzolám by mali malú styčnú plochu. Ak výrobca plánuje dodávať pracovný stolík len na hranie a neuvažuje s jeho dlhou životnosťou, úspora je na mieste. Diery pre vruty sú predvŕtané.

Spojenie pracovnej dosky s nohami

K hotovej pracovnej doske, položenej „na chrbát“ pripevníte už na začiatku zmontované nohy. Skrutky sú vybavené podložkami, ale tenkými. Obe vymeniť za poctivé nemôžete, nedosiahne vám celá matica na závit skrutky…

Iba ak vymeníte aj skrutky za dlhšie…

Matice treba doťahovať s citom, ak stále plánujete zložiť pracovný stôl ako skladací. Na konce nôh teraz treba nasadiť plastové nožičky.

Plast je vylisovaný tak, aby po nasadení na šikmé nohy stolík stál na rovnej podlahe rovno. Rozširujúce sa nohy zvyšujú stabilitu úzkeho stolíka.

Pri nasadzovaní dávajte pozor na správnu orientáciu. Ktorákoľvek nožička môže ísť na ktorúkoľvek konzolu, len ju musíte správne otočiť.

Skrutka držiaka bez podložky

Medzi bočné nohy sú pripevnené plechové držiaky náradia, ktoré zároveň priečne vystužujú sklopný stojan. Dodávané skrutky a matice majú len po jednej podložke. Kde ju dať? Pod hlavu skrutky alebo pod maticu? Rozhodli sme sa dať podložky pod matice.

Pri montáži ďalšieho stolíka po roku používania toho prvého sme sa rozhodli doplniť osem podložiek z vlastných zásob a dali ich aj pod hlavy skrutiek, pretože tak je to správne.

Zmontovaný stolík

Pracovný skladací stôl je hotový, všetky skrutky sú správne upevnené. V tomto momente je stolík použiteľný, ale aby dokázal pridržať opracovávaný materiál, potrebuje ešte jednu maličkosť.

Nástavce na pridržanie materiálu

Či skôr štyri plastové maličkosti. Nástavce na pridŕžanie materiálu. Či už pri vŕtaní, brúsení, hobľovaní. Plastové výlisky sa vkladajú do otvorov v polovičkách pracovnej dosky a dá sa tým nastaviť rôzna dĺžka aj šírka pridržaného materiálu.

Pretože pracovná doska je nad závitmi posuvu a plasty ešte zvyšujú rameno momentu, pri práci týmto spôsobom sa vrchné časti plastových zverákových čeľustí od seba odchyľujú do „V“ a naozaj silno nedokážu materiál udržať. Čím užšia latka, tým väčší je uhol čeľustí.

Navyše odolný plast valcovej stopky dokáže v drevotrieskovej doske vytlačiť postupne otvor do väčších rozmerov a táto vôľa ešte viac zvyšuje odchyľovanie čeľustí. Po roku intenzívnej práce v dielni je takéto uchytenie takmer nepoužiteľné. Čiastočne pomôže prelakovanie vnútra dier tvrdým náterom alebo vyvložkovanie dýhou či hranovacou páskou.

Keď sa k tomu pridá opotrebovanie nekvalitných závitov posuvu polovičiek pracovnej dosky, je lepšie si dokúpiť nový stolček a starý používať len ako stolík bez zveráku.

Náradie potrebné na montáž stolíka

Aby ste skladací stolík Powerfix dokázali zmontovať, budete potrebovať celkom tri vidlicové kľúče a krížový skrutkovač. Keď ste začínajúci kutil, tento stolík nemôže byť prvou vecou, ktorú si do svojej dielničky kúpite.

Zložený stolík

Keď však stolík úspešne poskladáte, môžete ho po práci zložiť a uložiť aj do stiesneného priestoru.

V pracovnej polohe je výška stolíka 780 mm, s materiálom sa na ňom pohodlne pracuje všetkým osobám priemerného vzrastu. Pracovná plocha v závislosti od stupňa zovretia má rozmery cca 600 x 640 mm a nosnosť do 100 kg. V pohotovostnom zložení zaberá stolík priestor 605 x 900 x 175 mm.

Na pracovnej doske je vytlačený „meter“ pre rýchle premeranie materiálu aj nakreslený uhlomer.

 

Záver:

V balení chýbajú podložky, montážny kľúč je len symbolický, rozhodne na poskladanie stolčeka nepostačuje.

Otvory pre čeľuste plastových „zverákov“ sa po čase „vyčvachtajú“, skutky a matice posuvu sa vyderú a získajú veľkú vôľu. Dorazy kľučiek posuvu sú tiež veľmi subtílne.

Na rezanie a vŕtanie stolček postačuje, ak neopracovávate materiály výrazne väčšie, než je plocha stolíka.

Odporúčame používať dodatočné zverky pre uchytenie materiálu k stolíku.

Stabilita stolíka je vynikajúca.

Držiaky náradia sa ukázali ako praktické riešenie odloženia skrutkovačov či klieští.

Skladací pracovný stôl je skutočne určený pre kutilov, ak si ho doplníte a upravíte, bude vám dlho slúžiť.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Jeden komentár k “Pracovný a upínací stôl”

  1. WordPress 4.9.4 WordPress 4.9.4
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/4.9.4

    […] preglejky, ale hrubší kus dreva musím pevne prichytiť. Na to som si v minulosti zaobstaral skladací pracovný stôl v Lidli. Nikdy som ho nepotreboval zložiť, čo môže byť výhodou v paneláku, ale občas sa mi […]

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips