Teleskopické nožnice na konáre

Pri pestovaní ovocných stromov a viniča je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o porasty pravidelný strih konárov. Strihať halúzky ovocných kríkov alebo mladých stromčekov môžete malými záhradníckymi nožnicami. Keď však potrebujete ostrihať starší strom, ktorého konáre už majú väčší priemer, potrebujete aj väčšie nožnice.

Z rôznych spôsobov strihania a dĺžky sme do testu vybrali teleskopické nožnice pre konáre do priemeru 40 mm z predajne Lidl, predávané pod značkou FloraBest.




Výrobcovia udávajú ako hlavný parameter maximálny priemer konára, ktorú nožnice zvládnu odstrihnúť. Myslí sa tým priemer živého konára, pretože suché vetvy majú inú štruktúru a kladú väčší odpor nožniciam. Uvedené nožnice majú tento parameter nastavený ma maximálne 40 mm.

Teleskopické nožnice Flarabest v zloženom stave

Okrem mechanizmu strihu nožníc rozhodujú o tom, či tento parameter nožnice spĺňajú, aj rukoväte. Čím väčšia páka, tým menšia sila je potrebná na stlačenie oboch ramien nožníc. Na druhej strane dlhé ramená nožníc ich robia nemotornými.

Rukoväte sa dajú vysúvať v nastavených krokoch

Nožnice Florabest majú zmenu potrebnej sily podľa priemeru konára vyriešenú postupným nastavovaním dĺžky ramien. Celková dĺžka nožníc v zloženom stave je 64 cm, v maximálne vysunutom stave 85 cm. Nastavovanie je v piatich krokoch, teda po cca 4 cm. Vo vnútornej časti rukoväte sú vyvŕtané otvory, vo vonkajšej časti je inštalovaná plastová západka, ktorú stlačením uvoľníte z otvoru a po vysunutí/zasunutí krátkym pohybom pomocou struny v páčke zafixujete do otvoru. Mechanizmus spoľahlivo funguje aj pri používaní hrubých pracovných rukavíc a zmena dĺžky ramien je otázkou okamihu.

Mierne zahnuté konce plastových rukovätí nožníc zabraňujú ich vykĺznutiu z rúk a dobre sa držia ako holou rukou, tak v pracovných rukaviciach.

Strihací mechanizmus nožníc

Základ nožníc tvorí oceľový výlisok a z ocele je aj hlavná rezacia čepeľ nožníc. Protikus je z odliatku ľahkých kovov. Nestrihá sa teda pohybom dvoch ostrí proti sebe, ale pohybuje sa jedno ostrie oproti plochému protikusu.

Mechanizmus strihu

Náliatok je upevnený na oceľovom ramene, obe ramená sú navzájom spojené prevodovým mechanizmom, ktorý znásobuje silu rúk na rukovätiach. Matice sú zaistené starým zámočníckym spôsobom, po prípadnej oprave bude nutné použiť samoistiace matice.

Konár sa dobre zahákne

Do oblúka tvarovaná pevná časť nožníc s náliatkom dobre obopne strihaný konár, ktorý sa potom nevyšmykne ani neuhne a čepeľ môže hladko konár rozstrihnúť.

Dobre urobený mechanizmus robí čistí rez

Na druhej strane tento robustný hák na nožniciach robí niekedy problémy, najmä ak potrebujete strihať v hustom poraste.

Niekedy sa ku konáru ťažko dostanete

Medzi niektoré konáre sa ťažko dostať, pomôže otočiť nožnice alebo pristupovať z inej strany. Teleskopické rukoväte dovolia nie len definovať silu, ktorou budete konáre strihať, ale ak striháte pri zemi, nemusíte sa zohýnať, ak striháte v korune, s teleskopickými nožnicami dosiahnete vyššie.

S nožnicami je dodávaný jednoduchý a zrozumiteľný návod.

Podľa neho je čepeľ chránená nepriľnavou vrstvou, ktorú stačí po použití opláchnuť vodou a utrieť do sucha.

 

Podľa našich skúseností sa jedná o robustné a silné nožnice s dobrým ostrím, ktoré bez problémov odstrihnú živé konáre do hrúbky 4 cm. Nastaviteľné rukoväte dovolia prispôsobiť ich dĺžku podľa jeho potreby a výšky konárov, ktoré chcete ostrihať. Mechanizmus ostria proti „kovadline“ nestrapká konce haluzí, robí čistý rez. Ako záhradníci ich môžeme každému hobby záhradkárovi odporúčať.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Jeden komentár k “Teleskopické nožnice na konáre”

  1. WordPress 4.9.4 WordPress 4.9.4
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/4.9.4

    […] do požadovaného tvaru sú potrebné kvalitné a ostré nožnice na konáre. Na obrázku sú teleskopické nožnice Florabest na konáre do priemeru 40 mm. Fungujú na princípe ostria proti pevnej „kovadline“. S ich pomocou […]

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips