Lupa na čítanie AURIOL

Občas sa v živote vyskytnú situácie, že poriadne nevidíme na písaný text. Často sú to príliš malé písmenká v popise zloženia potravinárskeho alebo drogériového výrobku alebo malé písmenká v textoch zmlúv. Aj niektoré periodiká používajú občas písmenká, ktoré nám robia problémy. Aj také navlečenie nite do uška ihly alebo odstránenie malej triesky z prsta môže robiť problém, takýmto handycapom trpia najmä starší ľudia.

Lupa-na-citanie

Účinným pomocníkom je v takých situáciách lupa. Pomáha aj ľuďom starším, ktorým zrak slabne prirodzene vekom, ako aj ľuďom, ktorí majú problém s čítaním na blízko už od mladosti. Nie vždy okuliare dostatočne zväčšujú text. Lidl predáva lupu s pomocným svetlom. Pomáha zlepšiť čitateľnosť textu aj v zlom osvetlení. Aké sú skúsenosti s týmto pomocníkom?



Lupa je predávaná v krabičke z hrubého papiera, ktorá je vhodná aj na dlhodobé uloženie lupy. Na prednej strane je vyobrazená lupa, na zadnej popis vo viacerých jazykoch. Ako už býva pri nadnárodných reťazcoch zvykom jeden výrobok je súčasne predávaný na viacerých trhoch.

Lupa-na-citanie

Rám lupy je vyrobený z čierneho plastu, zväčšovacie „sklo“ je tiež plastové, z akrylu. Treba na to pamätať pri jeho čistení, aby sme ho nepoškriabali a nezhoršili čitateľnosť zväčšovaného textu. Pre zmenšenie rozmeru odloženej lupy je rukoväť sklopná. Sú v nej uložené dve batérie alebo nabíjací akumulátor typu AAA, teda mikrotužka. V kĺbe rúčky je malý vypínač, ktorým sa zapínajú dve prisvetľovacie diódy.

Lupa-na-citanie-03

Plocha zväčšovacieho skla je obdĺžniková o rozmeroch 95 x 48 mm a zväčšuje dvakrát. V roku je vylisovaná okrúhla šošovka s faktorom zväčšenia 4x, ktorú využijeme vtedy, keď nám základné dvojnásobné zväčšenie veľkej plochy lupy nestačí.

Lupa-na-citanie-04

Na rukoväti v jej dolnej časti je typický výlisok, ukazujúci kde ho treba mierne stlačiť a vysunúť, aby sa otvoril priestor pre vloženie batérií.

Lupa-na-citanie-05

Lupa-na-citanie-06

Pretože na osvetľovanie zväčšovanej plochy slúžia dve LED diódy, je spotreba veľmi malá a preto vložené batérie vydržia veľmi dlho aj pri intenzívnom používaní lupy Auriol. Neodporúčame používať najlacnejšie zinkové batérie, ale kvalitnejšie alkalické. U nich nehrozí skorodovanie vonkajšieho plášťa a vytečenie elektrolytu do vnútra lupy, čo by znehodnotilo kontakty.

Lupa-na-citanie

Osvetlenie je umiestnené v blízkosti okrúhlej šošovky. Celá lupa je chránená tenkým plastovým obalom na suchý zips, ktorý chráni akrylovú lupu pred prachom aj poškriabaním. V tomto praktickom obale ju môžete mať na stolíku v obývačke alebo na nočnom stolíku pri posteli, ak radi čítate pred spaním.

Ukážky čítania pomocou lupy Auriol

Lupa-na-citanie

Niektoré texty sú v rámci úspornosti viacjazyčných obalov tovaru naozaj písané malým písmom, takže lupa na čítanie príde vhod. Pri zhoršenom zraku využijeme vloženú okrúhlu šošovku. Stačí nastaviť lupu do správnej vzdialenosti od čítaného textu.

Lupa-na-citanie

Rozdiel medzi prisvetleným a neosvetleným textom ukazujú nasledujúce fotografie:

Lupa-na-citanie-10

Lupa-na-citanie-11

Čítanie pomocou štvornásobnej šošovky je trochu problematické pre malú plochu šošovky, zato ak nám stačí dvojnásobné zväčšenie, obdĺžniková plocha lupy je dostatočná na čítanie súvislého textu.

Svojou veľkosťou sa lupa hodí aj do dámskych kabeliek a môže pomôcť seniorom zorientovať sa v zložitej ponuke potravín, ktoré sú možno chutné, ale svojím zložením nepožívateľné. Rovnako pomáhajú pri čítaní akýchkoľvek tlačených textov. Za necelých päť eur dostanete šikovného a užitočného pomocníka, ktorý vám zlepší kvalitu života



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips