Čo zaberá na akné?

Nie je akné ako akné, to vie každý, kto mal s týmto kožným ochorením osobnú skúsenosť. Kým niekoho trápili len upchaté kožné póry a čierne bodky ďalší mal problém so zapálenými hrčkami v koži. Aj keď ide v oboch prípadoch o akné ich liečba je rozdielna.


Typy akné

Existuje niekoľko typov akné. Aj keď je príčinou ich vzniku to isté líšia sa vzhľadom.

  • Čierne bodky a biele pupáčiky sú najľahšou formou akné. K ich vzniku dochádza keď sa upchajú kožné póry kožným mazom, odumretými kožnými bunkami a nečistotami. Ak je komedón otvorený kožný maz oxiduje a sčernie. Vznikajú čierne bodky. Biele pupáčiky sú uzavreté komedóny, kožný maz neprichádza do styku s kyslíkom preto nesčernie.
  • Papuly a pustuly sú závažnejšou formou akné. Papuly sa prejavujú začervenanými pupienkami citlivými na dotyk. Ak má červená hrčka bielu bodku ide o pustulu, ktorá je vyplnená hnisom.
  • Cysty a uzliny sú najzávažnejším prejavom akné. Hrčky sa nachádzajú pod kožou a preto sa im hovorí aj podkožné akné. Uzliny sú tvrdé hrčky. Cysty sú mäkšie, vyplnené hnisom a bývajú bolestivé.

Ako na akné

S bojom proti akné by ste mali začať hneď ako objavíte prvé príznaky. Do svojej dennej rutiny starostlivosti o pleť zaraďte kozmetiku na zmiernenie tvorby kožného mazu. Vhodná je aj micelárna voda, ktorá vyčistí pleť od nečistôt a prečistí aj póry.

Pri výbere kozmetiky na akné sa zamerajte na účinné látky, ktoré majú antibakteriálne a protizápalové účinky. Výbornou zložkou je v tomto smere kyselina salicylová, ktorá má antibakteriálne účinky, odstraňuje nadbytočný kožný maz a aj odumreté kožné bunky. Preniká hlbšie do pokožky, kde sa jej účinky rozvinú. Z toho dôvodu je vhodná aj keď vás trápia pustuly (červené zapálené hrčky v koži).

Nezabúdajte ani na hydratačné zložky v kozmetike. Najúčinnejšou hydratačnou zložkou je kyselina hyalurónová. Zamerajte sa na produkt, ktorý obsahuje viacmolekulový hyalurón. Menšie molekuly môže ľahšie preniknúť cez vrchnú vrstvu pokožky a hydratovať pokožku v hlbšej vrstve. Väčšie molekuly zostávajú na povrchu kože, hydratujú jej vrchnú časť a zároveň zabraňujú dehydratácii kože. Dehydratovaná pleť kompanzuje nedostatok vlhkosti zvýšenou tvorbou kožného mazu a práve tomu sa pri akné chcete vyhnúť.

Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips