Čo všetko zvážiť pri výbere trekingového a krosového bicykla?

Nemôžete sa rozhodnúť, či vás viac baví jazda po asfaltových cestách alebo jazda lesom a medzi poľami? Potom si kúpte trekingový alebo krosový bicykel, ktorý s prehľadom zvládne oboje. Ako pri výbere postupovať a načo nezabudnúť?


Čím sa líši trekingový a krosový bicykel?

Trekingové a krosové bicykle sú pre mnohých synonymom, avšak v mnohom sa od seba líšia. Trekingové bicykle sú určené na dlhšie cyklovýlety a niekoľkodňové prejazdy. Z tohto dôvodu majú o čosi kratší rám, ktorý umožňuje pohodlnejší, vzpriamenejší posed a majú už od základu osadené blatníky, nosič, stojan a svetlá.

Oproti tomu trekingové bicykle sú ideálne na kratšie, športovejšie vychádzky. Majú o niečo nižší posed, kvôli vyššej efektivite šľapania a nie sú osadené doplnkami, ktoré by zvyšovali ich hmotnosť.

Tip: Vyberte si nové bicykle na Heuréke. Prečítajte si recenzie od overených užívateľov, porovnajte ceny a nakoniec si zvolený bicykel nechajte doručiť priamo domov.

Zvážte úroveň jazdenia

Pri výbere bicykla je potrebné brať ohľad na úroveň svojho jazdenia. Rekreačným jazdcom budú vyhovovať trekingové a krosové bicykle, ktoré myslia v prvom rade na cyklistovo pohodlie. Majú znížený horný rám pre ľahšie nastupovanie alebo geometriu umožňujúcu dosiahnuť nohami na zem.

Tip: Vhodnou voľbou pre rekreačných jazdcov a deti môžu byť tiež elektrické bicykle, ktoré im pomôžu vyšľapať aj prudší kopec.

Ak si však v sedle veríte a chcete jazdiť s vetrom o závod, potom zvoľte jeden zo športových modelov, ktoré sú prispôsobené na rýchlejšiu a efektívnejšiu jazdu a sú stavané na vyššiu záťaž.

Ako určiť vhodnú veľkosť rámu

Aby vám bicykel vyhovoval po všetkých stránkach, musíte zvoliť správnu veľkosť rámu. Tú určíte tak, že sa obkročmo postavíte cez rám s chodidlami na zemi. V tejto polohe by medzi vaším rozkrokom a vrchnou rámovou trubkou mal zostať priestor tak akurát na päsť.

Čím ľahší rám, tým lepšie jazdné vlastnosti

Materiál rámu má zásadný vplyv na hmotnosť a pevnosť bicykla. Pri väčšine trekingových bicyklov sa stretnete s hliníkovým rámom, ktorý je síce relatívne pevný, ale zároveň ťažký. Ak to s cyklistikou myslíte vážne, zvážte investíciu do ľahšieho bicykla z karbónu alebo duralu.

Šírku plášťov prispôsobte terénu

Pri trekingových a krosových bicykloch sa štandardne používajú ráfiky s priemerom 28″. Šírka plášťov sa však môže líšiť. Rozhodujúci je terén, v ktorom budete spravidla jazdiť. Všeobecne platí, že čím širšie plášte, tým náročnejší terén zvládnete s bicyklom prejsť. Najčastejšie sa stretnete s týmito rozmermi:

  • 47 mm – vhodné pre cykloturistov, ktorí jazdia po nespevnených lesných cestách,

  • 42 mm – vhodné na spevnené cesty,

  • 37 mm – vhodné na asfaltové cesty.

Čo ďalšie pri výbere zvážiť

  • Ak plánujete jazdiť prevažne na asfaltových cestách, môže byť trekingový alebo krosový bicykel vybavený pevnou vidlicou. V opačnom prípade zvoľte bicykel s odpruženou vidlicou, ktorá vám poskytne väčšie pohodlie pri jazde na nespevnených cestách.

  • Klasické V-brzdy dnes stále častejšie nahrádzajú brzdy kotúčové alebo hydraulické. Oba novšie modely sa lepšie ovládajú a sú celkovo účinnejšie, a to najmä za dažďa.

  • Výrobcovia nezabúdajú ani na nežnejšie pohlavie, takže si môžete vybrať zo širokej ponuky dámskych trekingových a krosových bicyklov. Tie sú svojou konštrukciou prispôsobené ženskej postave, majú užšie riadidlá, pohodlné dámske sedlo a mäkšiu odpruženú prednú vidlicu.

Zdroj obrázka: gorillaimages / Shutterstock.com

Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips