Ako si vybrať letné pneumatiky – tipy a odporúčania aj pre začiatočníkov

Prichádza jar a teplé počasie sa u mnohých spája aj s dlhými výletmi autom. Plnohodnotný zážitok z cesty ale budete mať len vtedy, ak sa budete cítiť v čo najväčšom bezpečí. Aby vás vaše vozidlo nenechalo v štichu, určite by ste nemali zabudnúť na jeho prezutie. Ak vonkajšia teplota sa stabilne drží nad 7 °C, so zimnými pneumatikami by ste na cestu určite nemali vyraziť.



Prečo potrebujem letné pneumatiky?

Výmena pneumatík podľa ročných období vám síce môže občas pripadať ako otravná povinnosť, no je naozaj nutná. Podľa ich základného delenia na zimné a letné sa určite správne domnievate, že je to kvôli zmenenej teplote. Tie pneumatiky, do ktorých obúvate svoje vozidlo na zimu, sú mäkké, a na horúcom asfalte neobstoja. Vplyvom tohto vonkajšieho faktoru totiž ešte viac strácajú pevnosť, tým pádom nie sú odolné voči prekážkam na vozovke. Riziko poškodenia dezénu, dokonca aj prasknutia sa výrazne zvyšuje. Ťažšie udržíte svoje auto na ceste a ani pri brzdení nemôžete mať takú istotu.

Letné pneumatiky sú vyrobené z tuhšieho materiálu a s iným vzorom dezénu. Vďaka tomu vás a vaše vozidlo chránia vyššou mierou priľnavosti k vozovke. Prekážok na ceste a svahov sa nemusíte obávať ani pri vyššej teplote. Okrem toho, možno ste to doteraz ani nevedeli, ale zimné pneumatiky sú v lete mimoriadne hlučné a majú veľkú spotrebu.


 

Z čoho spoznám kvalitu letných pneumatík?

Žiaľ, nedokážeme vám dať jednoznačnú a univerzálnu odpoveď na to, ktoré letné pneumatiky budú pre vás tie najlepšie. Pri výbere by ste mali zohľadniť to, aký ste typ vodiča (aký máte štýl šoférovania), ako aj značku a model svojho auta. Portál oponeo.sk uvádza nasledovné body, na ktoré sa prihliada pri testovaní letných pneumatík:

  • ako obstoja na mokrej ceste,

  • ako sa popasujú so suchou vozovkou,

  • akú majú celkovú životnosť,

  • do akej miery sú hlučné,

  • akú majú spotrebu paliva.

Pre pohodlný zážitok z jazdy by ste pri výbere letných pneumatík nemali zabudnúť ani na jeden z týchto faktorov. Pokiaľ ste zvedaví na to, ktoré konkrétne značky obstáli najlepšie na teste letných pneumatík, dozviete sa to od odborníkov z Oponeo.


 

Záleží na cene?

Všeobecným pravidlom pri hodnotení ľahko dostupných produktov pri bohatom výbere je to, že to najdrahšie vôbec nemusí byť to najlepšie. Toto však v prípade pneumatík veľmi neplatí.

Z tohto hľadiska môžeme pneumatiky rozdeliť na 3 typy:

  • ekonomické,

  • pneumatiky strednej triedy,

  • prémiové.

Tým nechceme povedať to, že pri menšom finančnom rozpočte sa do kúpy ani nepúšťajte. Rátajte však s tým, že v  prípade pneumatík je paralela medzi cenou a kvalitou veľmi výrazná. Ak však svoje auto používate iba na krátke vzdialenosti alebo nie veľmi frekventovane, okrem toho šialené jazdy sa vám protivia, prémiová kvalita nebude pre vás nevyhnutná, dokonca je možné aj to, že nevyužijete všetky výhody ani pneumatík strednej triedy.


 

Vek nie je len číslo

Dôležitý je aj vek pneumatík. Pokiaľ vás čaká kúpa nových, dávajte si pozor na to, aby neboli staršie ako 2 roky. To, že iba pokojne ležali v sklade, ešte neznamená, že sa ich kvalita neznížila. Guma totiž rýchlo starne.

Ak už letné pneumatiky máte, premyslite si, ako dlho ich používate. Časom strácajú pružnosť, môžu prasknúť, tie staré sú teda naozaj nebezpečné. Keď si všimnete nejaké trhliny a poškodenia voľným okom, radšej sa obráťte na odborníka, ktorý vám poradí, či by ste svoje pneumatiky nemali vymeniť za mladšie. Každopádne ich vek by nemal prekročiť 7 rokov.

Existujú celoročné pneumatiky?

Áno, celoročné pneumatiky sú stále populárnejšie aj medzi slovenskými vodičmi. Vychádzajú z vlastností zimných pneumatík, ale s tým, že bezpečnú jazdu zabezpečujú aj počas leta. Keďže z bočných strán sú tuhé, nemusíte sa báť nadmerného zmäknutia v dôsledku zvýšenej teploty. Viac o tom, ako fungujú a prečo sú dobrým nápadom, si môžete prečítať v článku o teste celoročných pneumatík.


 

Zdroj fotiek: freepik.com

Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips