Akumulátorový krovinorez Parkside PPFSA-40-LI-A1

Krovinorez alebo vyžínač, to záleží od toho, či na stroj namontujete žaciu hlavu alebo oceľový kotúč. V každom prípade užitočný pomocník v každej väčšej záhrade, ovocnom sade alebo len okolo domu. Bežné a dnes hojne rozšírené motorové krovinorezy a vyžínače sú dosť hlučné, pri dlhšie trvajúcej práci cítiť vibrácie na rukách a ani benzín každému nevonia.

Dnes sa pozrieme „na zúbok“ prvému skutočne dospelému akumulátorovému vyžínaču, predávanému v obchodnej sieti Lidl pod značkou Parkside.



Rôznych malých baterkových vyžínačov, vhodných tak na dokášanie okolo kvetov strunou pripomínajúcou tenký rybársky vlasec s výdržou sotva 15 minút, je na trhu dosť už celkom dávno, sám Lidl predáva minimálne jeden na baterku a jeden na elektrickú sieť 230V. Na veľkú a hustú trávu to nie je a aj „hodinový výkon“ je žalostný. Fakt len na jemnú prácu okolo kvetiniek či obrubníkov chodníčkov. Koniec koncov si treba uvedomiť, koľko energie sa vojde do akumulátora a aký reálny výkon vie poskytnúť stroj napájaný takým akumulátorom. Vždy ide nie len o napätie, ale aj trvale dodávaný prúd s ohľadom na záťaž a životnosť použitých akumulátorov.

Recenzovaný krovinorez je napájaný dvomi veľkými akumulátormi, pasujúcimi do takmer všetkého náradia značky Parkside „PARKSIDE X 20 V Team“. Hoci je na výber až zo štyroch verzií akumulátorov, nie všetky sú do krovinorezu aj vhodné. Poďme však pekne od začiatku.

Dvojité balenie pre transport

Tento akumulátorový krovinorez sa predáva prevážne on-line a príde v dvoch kartónových obaloch. Vrchný je pre kuriérsku spoločnosť, spodný už s peknými pro-zákazníckymi fotografiami a popiskami.

Vo vnútri je medzi kartónovými vložkami bezpečne umiestnený krovinorez s príslušenstvom.

Dobre zabalený krovinorez

Žacia hlava s vnútorným závitom

Žacia hlava patrí k lepšiemu priemeru

Oceľový nôž a kryt, pracovný popruh

Náradie, „sviečkový“ kľúč je na uchytenie oceľového noža

Dvomi dodávanými samoreznými skrutkami je potrebné uchytiť kryt noža/hlavy k prevodovke a potom nasadiť oceľový kotúč na nálety a malé kroviny alebo žaciu hlavu na trávu. Dodávaná struna priemeru 2,4 mm je tá najlacnejšia s kruhovým profilom, odporúčam ihneď, alebo aspoň po prvom testovacom kosení, vymeniť za hviezdicovú priemeru 2,4 mm. Ostré hrany jednak bránia vykrúcaniu struny pri hustejšej alebo tvrdšej tráve, jednak lepšie sekajú trávu.

Hlava sa ľahko otvára a struna o dĺžke 2-3 m sa vkladá v jednom kuse, v strede zaháknutá.

Ďalšou operáciou po vybalení kosačky je nasadenie vodiacich „baranov“. Takéto ovládanie je dnes už štandardom u všetkých kosačiek a uľahčuje prácu. Základná pozícia rukoväte je daná výrobcom, škoda že nie je možné nastaviť si natočenie do strán. Uvítali by to ľudia s drobným hendikepom alebo s návykom kosiť do boku, napríklad ak máte pred sebou svah. Naopak ľahko si viete kedykoľvek nastaviť sklon vodiacich rúčok povolením matice. Otázkou je životnosť odliatku z ľahkých zliatín (hliník a zinok?) pri častom používaní.

Pre lepšiu prepravu je kosačka Parkside dodávaná s deleným hriadeľom. Túto možnosť využijete ale tiež pri prevážaní kosačky autom. Rozpojená na dva kusy sa pohodlne vojde do kufra väčšiny nie malých áut. Len dajte pozor, aby vám nevypadla pri manipulácii hriadeľ zo spodnej časti.

Spojovací dielec je opäť z ľahkej zliatiny. Správne nasadenie a fixácia spodnej časti je zaistená „guličkovým“ zámkom v otvore v hornej časti náhonu žacej hlavy.

Deväť drážok náhonu

Na tejto akumulátorovej kosačke je veľké množstvo dielov, ktoré nájdete nie len na akukosačkách predávaných pod inou značkou, ale ktoré pochádzajú z bežných motorových kosačiek. Použitie unifikovaných, vo veľkých sériách vyrábaných, dielov umožňuje dodávať Lidl kosačku za dobrú cenu pre zákazníka a zrejme aj s dobrou maržou pre obchodníka. Situácia win-win.

Krovinorez Parkside pripravený na prácu v záhrade

Keď je krovinorez poskladaný, čo je otázka 20 minút aj s čítaním návodu a fotografovaním, môžete začať kosiť. Pravda, ak máte pripravené nabité dva akumulátory série 20V, najlepšie o kapacite 8 Ah. Fyzicky do kosačky vložíte aj akumulátory o kapacite 2 Ah, ale veľa radosti si s nimi neužijete. Ich výdrž bude žalostná a ich životnosť pri takomto používaní katastrofálna. Slabá kosačka nekosí a dobrá kosačka potrebuje energiu. A tú jej takéto akumulátory dodať nedokážu, sú predsa len určené do iného náradia. Takže súhlasím s predajcom, použite 8 Ah akumulátory. Budete spokojní ako s výkonom, tak aj s výdržou.

Ovládanie je jednoduché a pohodlné

Kosenie s akukosačkou

Ovládanie kosačky je obdobné, ako u motorových ekvivalentov. Na pravej rukoväti máte tlačítko „plynu“, v tomto prípade elektrického spínača. Neovládate plynule otáčky, len zapnutie a vypnutie motora. Otáčky a tým aj výkon si pred spustením motora nastavíte tlačítkom na jednu z troch výkonových hodnôt.

Prvý stupeň, cca 600 W, zodpovedá asi 25 ccm motorovému vyžínaču, kosačka vydrží pracovať až 90 minút a je vhodná na nižšiu trávu, asi tak do pol lýtok, ak nie je veľmi hustá.
Druhý stupeň, cca 800 W, zodpovedá asi 33 ccm motorovej kosačke, baterky vám vydržia asi hodinu a poradí si aj s trávou po kolená alebo s nižšou hustejšou trávou.
Tretí stupeň, cca 1000 W, je ekvivalentom štandardnej 40 ccm alebo silnejšej 33 ccm kosačky, vysoká alebo hustá tráva nie je problém, ale výdrž je do 40 minút.

Všetky časy a výkony boli merané pri použití žacej hlavy so strunou 2,4 mm, kosačka je nastavená pre kosenie na priemere 34 cm (väčšina motorových kosačiek je na 42 cm). Pri použití oceľového dvojzubého noža sa môžu časy líšiť. Jednak sa kosí na priemere 25 cm (štandardný rozmer dvoj- a tro- zubých nožov 10 palcov), jednak záleží od porastu.

Oceľový nôž je citeľne subtílnejší, ako príslušenstvo k motorovým krovinorezom. Bežný hrubý by zrejme aj pri slabšom poškodení „zacvičil“ s ložiskami v prevodovke aj s motorom.

Žacia hlava je slušnej konštrukcie, ľahko sa nasadzuje do nej nová struna a tiež sa ľahko nasadzuje alebo skladá z hriadeľa. Upevňuje sa na jemný závit 10 mm s opačným smerom otáčania (aby sa počas kosenia neuvoľnila). Vysunutie struny počas kosenia je bežným klepnutím hlavy o zem pri plných otáčkach.

Veľmi dobre je vyriešený kryt žacej hlavy. Hlavne nôž orezania prebytočnej struny netrčí veľmi do priestoru, ako pri lacných motorovkách, a medzera medzi krytom, prevodovkou a hlavou je nízka, aby sa sem nenamotávala zbytočne tráva. Občas sa tomu ale nedá vyhnúť, vtedy je potrebné hlavu zložiť a vlákna odstrániť.

Aby nedošlo k náhodnému zapnutiu pohonu, je akukosačka vybavená bezpečnostným spínačom s časovačom aického vypnutia pri nepoužívaní. Pred kosením je potrebné stlačiť gombík pri ukazovateľoch stavu akumulátorov a po minúte, ak nekosíte, aika spínač vypne. Spínač je poruke a je ľahké si na tento „grif“ pri práci zvyknúť.

Bezpečnostný spínač a ukazovatele stavu akumulátorov

Ukazovateľ stavu nabitia má obvyklé tri úrovne, pre každý akumulátor zvlášť. Zelený pásik signalizuje nabitý akumulátor, žltý dostatočne nabitý a červený pásik nízku úroveň nabitia. Silné baterky ešte dokážu „chvíľu“ kosiť aj na červenú farbu, u slabších hrozí vypnutie aiky na nízke napätie, aby sa prílišným vybitím nezničili akumulátory. Nemali by ste túto aiku používať pravidelne, radšej skončite s kosením skôr alebo používajte druhú sadu akumulátorov. Okrem odporúčaných 20V 8 Ah akumulátorov máme odskúšané, že sa dajú použiť aj slabšie 20V 4 Ah akumulátory. Doba kosenia je však menej, ako polovica času na 8 AH baterky a neodporúčam ich využívať s tretím, najsilnejším nastavením.

Aku kosačka Parkside v plnom nasadení

Dodávaný celotelový systém popruhov niekomu vyhovovať môže a niekomu nie, nie je problém použiť jednoduchý popruh cez jedno rameno. Závesné oko na kosačke je možné posunúť tak, aby poloha vyhovovala vašej postave.

Technické parametre

Rozmery

cca 189 x 66 x 39,5 cm

Vyžínač:
priemer kosenia: 34 cm;
dĺžka struny (cievka): 5 m;
hrúbka struny: 2,4 mm

Krovinorez:
priemer kosenia: 25,5 cm

Hmotnosť: cca 5,3 kg bez batérií.

Motor bezkefkový, s vyššou účinnosťou a najmä životnosťou, než bežné komutátorové motory.

Záverečné hodnotenie

Kosačka je o niečo ľahšia ako motorové vyžínače, ktoré dokáže plne nahradiť, pokiaľ nekosíte „storočnú“ trávu. Nastavením vhodného stupňa výkonu viete prispôsobiť silu k porastu aj predĺžiť výdrž na jednu sadu akumulátorov. Pre správne kosenie potrebujete vždy dva akumulátory a vždy rovnakého typu, rovnako nabité.

Menší priemer kosenia znamená, že na veľkej ploche kosíte dlhšie, ako motorovým vyžínačom. V členitom prostredí okolo kvetov, obrubníkov či stromov je naopak menší priemer ochranného krytu výhodou.

Veľkou výhodou akumulátorového krovinorezu je, že obsluha netrpí vibráciami od spaľovacieho motora a aj hluk kosačky je nižší. Najviac je počuť spodná prevodovka, je vhodné pred prvým kosením natlačiť do nej vazelínu, určenú pre prevodovky krovinorezov, predáva sa v tubách s úzkym nástavcom. Trochu to zníži hluk aj zahrievanie prevodovky.

Pokosiť dva tri áre trávy medzi stromami je „ľavou zadnou“ pre tento stroj, ale jeho výhody využijete aj vtedy, ak potrebujete pokosiť skutočne malý kúsok trávnika, či už pri bráne, alebo okolo lavičky. Tam, kde by pri motorovom krovinoreze ste museli tankovať, zahriať chvíľu motor a po krátkom kosení ho nechať pred odložením vychladnúť a po pár takýchto „šťuchancoch“ celkom určite museli vybrať a vyčistiť zapaľovaciu sviečku, pri akukrovinoreze vložíte osmičky či skôr štvorky baterky, pokosíte čo treba a spokojne odložíte.

Relatívne vysokú investíciu do kosačky, sady akumulátorov a nabíjačky viete využiť vtedy, ak máte od rovnakého výrobcu aj iné náradie na rovnaké baterky. Vtedy vám „jednotková cena“ veľmi rýchlo klesá, lebo s dvomi nabíjačkami a dvomi či štyrmi akumulátormi viete obslúžiť celú plejádu strojov. Môže to byť nie len vŕtačka či ručná píla, ale aj reťazová píla, odvetvovač, kosačka so zberným košom.

Za nás môžeme po niekoľkomesačnom používaní tento akumulátorový krovinorez a kosačku Parkside odporúčať.

Alebo dáte prednosť inej značke?



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips