Tepelné čerpadlá vzduch/vzduch – 5 mýtov, ktoré o nich kolujú

Tepelné čerpadlá sú ekologickým zdrojom tepla, oproti kotlom na tuhé palivá. Fungujú bezobslužne a nepotrebujú žiadnu náročnú údržbu. Sú ľudia, ktorí na ne nedajú dopustiť. Čerpadiel existuje viac druhov, a rozprávajú sa o nich rôzne nepresnosti. My sa dnes pozrieme na systém vzduch/vzduch a pokúsime sa vám vyvrátiť 5 mýtov, ktoré o nich kolujú.

  1. Neoplatia sa

Tepelné čerpadlá vzduch/vzduch majú najnižšie obstarávacie náklady oproti iným druhom čerpadiel. Lacná je aj inštalácia, pretože nemusíte riešiť podzemný vrt. Prevádzka je síce o niečo drahšia, než napríklad u systému zem/voda, stále však lacnejšie, než vykurovanie len elektrinou, uhlím alebo drevom. Ideálne je tieto systémy skombinovať. Ako hlavný zdroj tepla využiť čerpadlo a v prípade potreby ho doplniť napríklad elektrokotlom či priamotopom. Nové čerpadlá sú samozrejme tiež oveľa výkonnejšie ako tie, ktoré boli vyrobené napríklad pred 5 rokmi.

  1. Hodia sa len do malých priestorov

Tepelné čerpadlo vzduch/vzduch môže mať jednu alebo viacero vnútorných jednotiek. Pomocou tejto jednotky vykuruje objekt. Čerpadlá s jednou jednotkou sú skutočne vhodnejšie do malých bytov alebo k temperovaniu rekreačných objektov. Jednotka totiž vykuruje len tú miestnosť, v ktorej je umiestnená. Do ostatných priestorov sa potom teplo dostáva dlhšie.

Na druhú stranu, tepelné čerpadlá s viacerými jednotkami sú dostatočné na vykurovanie aj väčších rodinných domov. Ideálne je však menej členitý priestor, bez prahov pod dverami, aby sa teplo mohlo prirodzene šíriť.

V lete čerpadlo vzduch/vzduch tiež výborne a rýchlo funguje ako klimatizácia.

  1. Vydávajú veľký hluk

Tepelné čerpadlá sú hlučné. To je oproti iným zdrojom tepla jednoducho fakt. Na druhú stranu, hlučnosť moderného a kvalitného výrobku sa pohybuje okolo 45 dB, čo nie je o moc viac, než má umývačka riadu. Hlučnosť navyše dokážete znížiť správnym umiestnením vonkajšej jednotky.

  1. Nemožno ich používať celoročne

Naopak, tepelné čerpadlá vzduch/vzduch môžete používať po celý rok. V zime hrejú, v lete chladia. Niektoré čerpadlá majú aj funkciu čističky vzduchu. Nie je však úplne vhodné mať ho ako jediný zdroj vykurovania a nehodí sa do horských oblastí. Toto čerpadlo totiž pracuje len do určitej vonkajšej teploty (cca do -17 stupňov). Ak je väčšia zima, čerpadlo sa vypne alebo je jeho práca neefektívna. Preto je potrebné mať v zálohe ďalší zdroj tepla.

  1. Nemajú dlhú životnosť

Tu záleží na kvalite výrobku, ako všeobecne u všetkého. Je jasné, že „bezmenné“ čerpadlo môže mať oveľa menšiu životnosť ako to drahšie, ale overené. Navyše renomovaní výrobcovia často poskytujú predĺženú záruku.

Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Jeden komentár k “Tepelné čerpadlá vzduch/vzduch – 5 mýtov, ktoré o nich kolujú”

  1. WordPress 4.7.4 WordPress 4.7.4
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/4.7.4

    […] čerpadlá víťazia aj v porovnaní so solárnymi panelmi – sú menej náročné na umiestnenie a fungujú neustále, bez závislosti na slnečnom svite. […]

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips