Nevšedné účinky kokosového oleja a prepusteného masla

Pravdepodobne každý, kto sa čo i len trocha zaujíma o zdravú výživu, sa už s kokosovým olejom a maslom ghee stretol. V poslednom období si vydobyli popredné miesto vo svete aktívne žijúcich ľudí, ktorí sa svojmu zdraviu venujú čoraz viac. Čo poteší všetkých, a najmä ženy, je že ghee, rovnako ako kokosový olej, podporujú znižovanie hmotnosti spaľovaním tukov.

kokosový olej

Kokosový olej dokáže dodať potrebnú dávku energie, prispieť k hojeniu rán, ovplyvniť celulitídu u žien, či výborne dochutiť smoothies. Maslo ghee je “starovekým” zdravým pokrmom zbaveným laktózy a kazeínu, ideálnym pre ľudí s intoleranciou na mliečnu bielkovinu. Je vhodné na varenie, pečenie aj vyprážanie, vďaka svojej teplotnej stabilite. Bio kokosový olej, spolu s maslom ghee by nemali chýbať v zásobe žiadneho nadšenca zdravého životného štýlu.

Ich benefity sú však priamo závislé od správneho spôsobu a kvality prípravy. Čítajte ďalej a odhalíme vám tajomstvo zdravých tukov, ktoré sú základom pre fyzické aj mentálne zdravie. Pozrieme sa bližšie na ich mimoriadne účinky a nájdeme spôsob, ako si vybrať tie kvalitné a skutočne účinné produkty.

Prečo je kokosový olej výnimočná potravina?

Kokosový olej je veľmi obľúbený a prospešný vďaka svojmu zloženiu a trvácnosti. Uplatnenie našiel v studenej i teplej kuchyni, kozmetike, liečbe ochorení, pri podpore trávenia a imunity.

Vyrába sa z kokosových paliem, ktoré rastú v mnohých krajinách, no najviac sú rozšírené na Strednom Východe, Srí Lanke a Filipínach. Existuje viacero spôsobov spracovania kokosového oleja, najviac výživných látok si však uchováva za studena lisovaný panenský kokosový olej.

Takýto olej je okrem iného zdrojom kyselín kaprylovej a laurovej, ktoré aj na základe štúdie dokážu zabíjať niektoré baktérie a kvasinky, čím sa olej stáva skvelým pomocníkom aj v prevencii, či dentálnej hygiene.

Kokosový olej

Kokosový olej dodáva nášmu organizmu čistú a rýchlo využiteľnú energiu, tzv. energiu “bez následkov”, pretože nespôsobuje výkyvy inzulínu v krvi. A to je azda najsilnejší plusový bod tohto oleja, ktorý sa tak môže stať bojovníkom proti obezite. Je vhodný na prípravu jedál zložených z jemne upravených rôznych druhov zeleniny na kvalitnom tuku, vďaka čomu sa výrazne upravuje vstrebateľnosť a využiteľnosť živín.

V kombinácii s čokoládou, kávou, vanilkou a škoricou sa stáva skvelou ingredienciou pri príprave dezertov. Ak potrebujete kvalitnú energiu pre mozog, spojenú s antivirálnymi a antibakteriálnymi účinkami, kokosový olej je tou najlepšou voľbou.

Elixír života maslo ghee

Maslo ghee nie je vlastne nič iné ako prepustené, teda prečistené maslo, inými slovami maslový tuk. No aj keď sa z masla pripravuje, má odlišné vlastnosti, než obyčajné maslo.

U nás jeho použitie ešte nie je úplne zaužívané, vo východných kultúrach ho však používajú už tisícky rokov. Za jeho kolísku sa považujú južné oblasti Indie, kde sa maslo začalo prepúšťať za účelom zabrániť jeho znehodnoteniu. Maslo ghee tak vydrží bez uskladnenia v chladničke až 8 mesiacov.

Má pestré využitie, prospieva telu zvnútra aj zvonka. Pri jeho zahrievaní nedochádza k uvoľňovaniu voľných radikálov, prepustením bolo tiež zbavené laktózy a kazeínu, čím sa stáva vhodným pre ľudí s intoleranciou. Rovnako ako kokosový olej, pomáha spaľovať tuky energiou z mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom, zlepšuje trávenie a zmierňuje zápaly tráviacej sústavy.

prepustené maslo

Vďaka jeho intenzívnej maslovo-orechovej chuti, budete pri varení potrebovať použiť omnoho menej masla ghee. Jeho využitie v kuchyni je všade tam, kde používame ostatné oleje a tuky, teda pri varení, pečení aj vyprážaní. Sladkosti z neho vydržia dlhšie, sú lepšie stráviteľné a obsahujú o niečo viac zdravšej a pre naše telo prijateľnejšej energie.

Dôvodov k jeho konzumácii je skutočne viac. Maslo ghee odporúčame všetkým ľuďom, ktorí radi experimentujú s novými ingredienciami pri varení a pečení.

Ak by sme mali zhrnúť vlastnosti masla ghee do troch bodov, je to predovšetkým:

  1. výrazná maslovo-oriešková chuť
  2. podpora chudnutia
  3. je ideálne pre ľudí s intoleranciou na kazeín a laktózu

Ako si vybrať správne produkty?

Pri všetkých potravinách je však dôležité poznať kritériá kvality, a nedať sa oklamať komerčnými lacnými produktmi, ktoré nájdeme v supermarketoch. Uvádza sa, že až polovica bežne predávaných olejov a masiel by neprešla serióznym testom kvality. Pri kokosovom oleji je preto dôležité orientovať sa výlučne na extra panenský a za studena lisovaný olej sezónneho zberu.

V oboch prípadoch, oleja aj masla, je potrebné vyhľadávať certifikovaných výrobcov. Iba nerafinovaný, chemicky čistý a nebielený kokosový olej si dokáže zachovať svoju stabilitu a neoxidovať tak rýchlo, ako bežné komerčné oleje. Maslo ghee musí prejsť kvalitnou filtráciou, tak aby z neho bola na 100% odstránená laktóza, voda a mliečne bielkoviny. Je preto dôležité nájsť v obchode kvalitný certifikovaný zdroj z bioprodukcie.

Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips