Nuky od CBA

Mrazené krémy patria k obľúbeným letným pochúťkam detí aj dospelých. Mnoho ľudí si ich kupuje pre chuť aj možnosť osvieženia. Na rozdiel od zmrzliny zo stánku v meste sa nanuky, ako sa tieto krémy často označujú, dajú nakúpiť aj do zásoby a uložiť v mrazničke. Výhodou je ich jednotlivé balenie. V mraziacich boxoch predajní nájdeme tie od špecializovaných výrobcov aj balené pod značkou obchodných reťazcov. Otestovali sme mrazený krém v kakaovej poleve zo siete predajní CBA.



Ako hovorí nápis na pestrofarebnom obale, jedná sa o „Mrazený krém s rastlinným tukom s vanilkovou a kakaovou príchuťou v kakaovej poleve“. Na obrázku je chutný kus ľadového osvieženia v tmavej poleve, evokujúcej čokoládu.

nanuk Nuky CBA

Ako už ale popis na obale výrobku napovedá, je to krém s rastlinným tukom, teda nie zo smotany z mlieka, ako je to pri poctivom nanuku. Dokonca ani nemá prírodnú chuť, len príchuť vanilky a kakaa. O čokoláde sa tu nikde nepíše, takže ju nemôžeme očakávať.

Vo vnútri obalu sa nachádza podľa očakávania mrazený krém v poleve na drevenej paličke, ktorá uľahčuje jeho konzumáciu. Palička sa dobre drží v ruke a umožňuje nám zjesť mrazený krém bez toho, že by sme sa pri troche šikovnosti zašpinili.

Chuťou tento nanuk nie je zlý, jeho výrobca odviedol pri príprave receptúr dobrú prácu. Podľa údajov na zadnej strane obal sa jedná o výrobcu z Českej republiky.

nanuk_nuky

Na zadnej strane obalu je aj český a slovenský popis zloženia tohto mrazeného krému. Čo nám to teda výrobca a predajca ponúkajú na osvieženie?

– Rekonštituované mlieko. Nepoznáte? To sa nadojí mlieko od kravy, nechá sa vysušiť na prášok, potom sa prevezie niekam inam, kde sa do neho pridá voda a vyrobí sa „mlieko“ s presne určeným podielom tuku.

– Palmový olej. To najlacnejšie zo sveta, čo likviduje tropické pralesy.
Keby sa neriedilo mlieko vodou, nemusel by sa pridávať palmový olej, smotany by v ňom bolo dosť.

– Sušený kukuričný sirup.

– Kakaová poleva z cukru, kokosového oleja (veď kakao má dosť tuku, tak kam sa podel?), glukózový sirup (sladší a lacnejší, ako cukor, vyrábaný z čoho?) a až 14% kakaového prášku. Nie v celom nanuku, v tej poleve na ňom. Plus srvátka a emulgátor (aby to držalo pokope).

– Cukor, kokosový olej, glukózový sirup (aby bol sladký aj krém vo vnútri), a 15% kakaa. Emulgátory a stabilizátory: karagenan, karobová guma, guarová guma.

– Vanilková aróma. Asi ťažko predpokladať, že na prírodnej báze.

nanuk_nuky-CBA

Kompletné zloženie je na fotografii obalu výrobku. Rovnako ako upozornenie, že sa jedná o bezlepkový výrobok. No ale kto by čakal v nanuku múku? Na druhej strane, keď sa múka bežne dáva do salámy alebo „šunky“…

Zaujímavé je použité písmo v popise zloženia. Tučné písmo nás upozorňuje na niektoré zložky, ktoré nás možno majú zaujať a odviezť pozornosť od tých písaných tenkým písmom? Vari si výrobca či predajca nemyslí, že tie „ostatné“ zložky si vôbec nevšimneme? A prečo by mal záujem upriamiť našu pozornosť len na niektoré zložky a ostatné „nevidieť“?

Pretože nanuk som kupoval v lete uprostred čakania v meste, je na fotografiách len obal, po zjedení obsahu. Po prečítaní zloženia sa domnievam, že nie je dôvod kupovať ho ešte niekedy v budúcnosti. Za rovnakú alebo podobnú cenu dostať kúpiť alternatívy od iných producentov, ktoré obsahujú menej exotických a viac domácich surovín. Dávam prednosť nanukom zo smotany namiesto palmového oleja, s čokoládou a ak vanilku, tak skutočnú, nie chemické náhražky.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips