Stĺpová vodováha

Kolmosť alebo vodorovnosť sú dôležité parametre stavebných konštrukcií aj konštrukcií z dreva alebo ocele. Rozhodujú nie len o nadväznosti ďalších konštrukcií a prvkov, ale aj o odolnosti celku voči vode alebo len o jeho optickej stabilite. Rôzne vodováhy preto patria do výbavy amatérov, kutilov, ale aj majstrov profesionálov.

Pre jednoduché použitie pri inštalácii zvislých stĺpov alebo vodorovných prekladov sú na trhu špeciálne stĺpové vodováhy, o jednej si teraz niečo povieme. Využijete ju najmä v záhrade, ale aj v domácej dielni.



Vodováha je vyrobená z plastu a je vybavená celkom tromi libelami, takže s ňou môžete dokonale ustaviť akýkoľvek stĺp, pilier alebo vodorovný prvok. Predávajú ju obchody s pletivami a ďalším materiálom pre stavbu plotov a teda najviac ju využijú práve ľudia pri osádzaní stĺpov pre ploty, aby boli kolmé k zemi, čo nie len dobre vyzerá, ale hlavne sa potom ľahko na stĺpy montuje zvárané pletivo.

Stĺpová vodováha

Vodováha na stĺpy je dodávaná s jednoduchým kartónový listom. Nenájdete na ňom prakticky žiadne písané informácie, okrem skomoleného slovenského názvu a EAN kódu, podľa rozsahu sa jedná o nemecký výrobok. Na obrázkoch je naznačené použitie vodováhy na zvislých stĺpoch.

Vodováha na stĺpy

Základ stĺpovej vodováhy tvoria dva plastové výlisky s tromi ampulkami s olejovitou kvapalinou a vzduchovou bublinou. Oba kusy plastu sú spojené tuhým pántom, ktorý dovoľuje natočiť polovice k sebe pod uhlom 90 až 180 stupňov. Vodováhu tak môžete položiť na rovný povrch alebo upevniť na stĺpy od okrúhleho cez hranatý štvorcový prierez po šesťuholníkový či iný.

Vodováha na stĺpiky

Z vnútornej strany plastových dielov sú vložené štyri feritové magnety, pomocou ktorých by sa mala dať vodováha upevniť na železné povrchy. Píšem „mala“, pretože v praxi to funuje inak. Tie štyri magnety ledva udržia vodováhu na oceľovej rúre, len s ňou nesmiete hýbať, lebo sa vodováha zosunie smerom dole v tom lepšom prípade, v horšom vám spadne úplne. Prekvapuje ma to v dobe lacných a silných neodymových magnetov, ktorých štyri malé kúsky by ochránili vodováhu pred pádom a stavebníkovi by výrazne uľahčili prácu.

Plastová vodováha

Našťastie je vodováha na stĺpy dodávaná s perforovaným gumovým pásom, ktorý sa uchytí na zuby na výliskoch a takto upevnená vodováha dobre drží svoju polohu a dovoľuje vám s montovaným stĺpom manipulovať bez rizika, že o vodováhu prídete. Máme odskúšané, že s gumovým popruhom vodováha bez problémov drží ako na oceľových okrúhlych či D-stĺpikoch, tak na drevených hranoloch.

Tri vodováhy v jednej

Aby vodováha presne merala, je potrebné presvedčiť sa, že na jej vnútorných stenách nezostala žiadna nečistota, piliny či kúsok hliny a rovnako tak sú čisté aj kontrolované stĺpy alebo hranoly. Potom obe vodorovné libely vám zaistia dokonalú kontrolu nad inštalovaným stĺpom a jeho kolmosť.

poškodená guma vodováhy

Druhou nevýhodou, okrem slabých magnetov, je životnosť gumy. Strojovo rezaná a perforovaná guma sa po čase používania rozstrapká. Skúsili sme konce gumy pred začiatkom používania vodováhy pretrieť lepidlom typu chemoprén, dokáže to oddialiť deštrukciu gumy.

vodováha na stĺpe

Naše skúsenosti vychádzajú v používania viacerých vodováh rovnakého typu. Samozrejme, že sme pri prvom použití tejto vodováhy na stĺpe kontrolne zmerali kolmosť aj ostatnými vodováhami, využívanými v našej dielni a záhrade. Môžem konštatovať, že táto vodováha v rámci svojich rozmerov ukazuje presne a nezistili sme významné rozdiely v meraní, pravda ak zaistíte čistotu plochy, na ktorú vodováhu pripevňujete.

K samotnej funkčnosti, okrem magnetov a gumy s krátkou životnosťou, máme ešte jednu výhradu. Mechanizmus roztvárania vodováhy je vybavený takým tuhým brzdiacim mechanizmom, že pri prvom použití máte pocit, že vodováhu skôr zlomíte, ako „zohnete“. A pri použití vonku pri teplotách blízkych nule tento pocit ešte zosilnie. No zakaždým sme vždy natočili diely vodováhy k sebe pod správnym uhlom.

Ak vás čaká stavba plota, osádzanie stĺpov pre vinohrad alebo budujete pergolu či záhradný altánok, odporúčame túto vodováhu kúpiť. My si už prácu na záhrade pri stavbe plotov alebo záhradných stavieb bez tejto stĺpikovej vodováhy nevieme predstaviť a aj napriek výhradám je to vynikajúci pomocník, ktorý šetrí veľa času pri práci. Vodováhu nemusíte neustále prikladať a kontrolovať kolmosť, jednoducho ju na stĺp pripevníte a pri práce stále vidíte, ako ste na tom.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips