Prosperplast 1200 plastový kompostér

Recyklácia odpadov zo záhrad aj domácností je na vzostupe. Nejde len o ochranu životného prostredia a planéty, jedná sa aj o významnú ekonomickú úsporu domácností. Rastlinné materiály sa totiž môžu ľahko recyklovať kompostovaním.

Účinným pomocníkom a urýchľovačom procesu sú kompostéry. Tie si môže šikovný kutil a záhradník zostaviť sám, pre ostatných sú v predaji už hotové kompostéry. V tomto teste si povieme niečo o takomto výrobku z Poľska.




Plastový kompostér Prosperplast IKLM 1200C je dodávaný vo forme sady dielov, ktoré si musí záhradník sám zložiť. Konkrétne tento model podľa priloženého návodu, ak tak môžeme nazývať kúsok kartónu, potlačený z jednej strany farebne a z druhej čiernobielo, obsahuje 67 dielov.

Sada dielov kompostéru

Návod na zostavenie kompostéra

Neľakajte sa však, do tohoto počtu sú zarátané aj desiatky drobných výliskov, ktoré slúžia ako spojovacie prvky, ktoré by mali uľahčiť a urýchliť montáž. Zámerne píšem „mali“, pretože ak skladáte kompostér priamo v záhrade, kde máte zrejme nie úplne rovný trávnik, je to iné, ako skúšobná montáž kompostéra na betónovej rovnej podlahe u výrobcu.

Základom kompostéra sú plastové tvarované bočnice.

Ich spojenie zabezpečujú plastové nasúvacie spojky, ktoré držia na výstupkoch bočníc. Na každom rohu sú tri. Pripravte sa na odraté hánky. Keď sa vám podarí na krútiace sa bočnice konečne spojky nasunúť, vytvoríte relatívne stabilnú konštrukciu.

Vonkajšia tretina kompostéra

Kompostér je vyrábaný zrejme ako viac-druhový výrobok. Dvoj- alebo troj-komorový kompostér má plné bočnice z troch strán, na štvrtej je tenký spojovací rám.

V našom prípade boli dve takéto krajné sekcie spojené dvomi plnými bočnicami so spojovacími rámami a vznikol trojkomorový kompostér.

Kompostér sme museli spevniť

Bočnice v rohoch sú spájané malými plastovými spojkami, sekcie však držia pospolu dlhé spojky, osádzané do vnútra kompostéra. Avšak len dole a v strede. Zložený kompostér sa nám na vrchu roztváral, preto sme ho spevnili dvojicami skrutiek M6 s veľkoplošnými podložkami.

Hotový kompostér sa uzatvára dvierkami, tie si však tiež najprv musíte zmontovať.

Dvierka sú zložené z dvoch dielov a ich vnútro slúži ako držiak plastových spojok bočníc. Medzi nimi sú dve kovové tyčky, použité ako záves dvierok. Po upevnení vrchných dvierok na kompostér je jeho montáž hotová. Dvierka majú jednoduché madlo/uzáver, ale ako všetko na tomto výrobku, sú subtílne a ťažko sa používajú.

Bez dodatočných skrutiek bol zložený kompostér veľmi labilný. Prispieva k tomu aj chýbajúce dno. Plné dno alebo položenie kompostéra na betón či iný pevný povrch bráni efektívnemu kompostovaniu. Na tom majú veľký podiel dážďovky, na ktorých si ale radi pochutnávajú krty. Preto sme pred osadením kompostéra na zem položili aspoň tzv. králičie pletivo, sieť z oceľového pozinkovaného drôtu, aby sme pracujúce dážďovky ochránili pred predátormi.

Ďalšou dôležitou substanciou pri kompostovaní je vzduch. Ten musí mať prístup k materiálu vo vnútri, inak by hmota zahnívala a páchla. To je zaistené drobnými otvormi v stenách plastových stien kompostéra a dvierkami. Na spodku každej bočnice je otvor, do ktorého sú vsunuté plastové dierka alebo vetracie mriežky.

Na trojdielnom kompostéri s ôsmymi stenami sú dve mriežky a šesť dvierok, vysúvajúich sa hore pre ľahšie vyberanie kompostu zospodu. Logika velí, že mriežky by mali byť na úzkych bokoch a dvierka na všetkých bočných stenách dlhších strán kompostéra. No ale kto si už dáva kompostér doprostred záhrady, aby mal k nemu prístup zo všetkých strán? Väčšinou ide kompostér niekam k plotu alebo múriku, pokiaľ možno do tieňa pred slnkom a dažďom. Potom je k nemu prístup z jednej, dvoch, možno troch strán. Preto sme mriežky osadili na zadné strany dvoch bočných sekcií, dvierka sú na strednej vzadu (zatvorené) a na bokoch aj prednej strane kompostéra.

Hoci je kompostér v podstate jednoduchý výrobok, mal by ho navrhovať a vyrábať niekto, kto sa rozumie záhradníčeniu a kompostovaniu. Potom by ho možno napadlo, že vrchné dvierka by mali byť pevnejšie, otváranie pohodlnejšie a tiež by mali mať nejakú aretáciu počas vsýpania materiálu.

Viackomorové kompostéry sa osádzajú preto, aby sa od seba oddelili jednotlivé masy kompostujúcej hmoty. Kým do jednej časti sypeme čerstvý materiál, v druhej časti kompost zreje a z tretej ho vyberáme pre použitie v záhrade. V tomto kompostére však vo vnútri nie sú žiadne oddeľujúce priečky, takže sa materiál v podstate sype na jednu kopu. Nech vo vhodíte ktorýmikoľvek dvierkami, vždy skončí na jednej kope. Takže vlastne máte iba jeden kompostér. Buď si vyrobíte vlastné priečky alebo budete materiál vrstviť v celom kompostéri rovnomerne a kompost vyberať spodnými vysúvacími dvierkami malou lopatičkou.

Je len málo výrobkov, ktoré sme testovali a boli sme s nimi vyslovene nespokojní. Labilná konštrukcia, chýbajúce priečky, chýbajúce dno aj komplikovaná montáž inde ako v dielni na ideálnej podlahe. Nezmyselný počet vetracích mriežok aj vyberacích dvierok. Vrelo odporúčame prípadný nákup tohto kompostéra dôkladne zvážiť.

Smutné je, že tento kompostér je dodávaný domácnostiam v rodinných domoch na obciach, ktoré sa zapojili do eurofondového dotačného programu na spracovanie zeleného odpadu. To by vysvetľovalo, prečo sa tak mizerný výrobok predáva.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Jeden komentár k “Prosperplast 1200 plastový kompostér”

  1. Edita Patková píše:
    Google Chrome 81.0.4044.138 Google Chrome 81.0.4044.138 Windows 10 x64 Edition Windows 10 x64 Edition
    Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/81.0.4044.138 Safari/537.36

    Dobry den
    Mam kupený komposter Prosperplast IKLM 1200 C,v zime mi lesna zver/srna/poskodila 2 vrchne otvaracie dvierka.Chcem sa opytat ci nie je mozne zakupit len samostatne vrchne otvaracie dvierka,pretoze ostatne diely su v poriadku.Dakujem za odpoved Patkova

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips