Powermat PM-KS 600T motorový krovinorez

Ak nepestujete pred domom anglický trávnik, ale máte väčšiu záhradu, celkom určite potrebujete na jej udržiavanie silný stroj. Motorový krovinorez s možnosťou kosenia žacou strunou alebo železným nožom či trojzubom je jednou z možností, ako operatívne udržiavať lúku v dobrom stave. Dnes si popíšeme jeden z lacnejších výrobkov v poľskom obale.

Hoci podľa vonkajšieho vzhľadu a pri porovnaní s výrobkami ostatných značiek si musíme pomyslieť, že vyzerajú všetky ako keby ich jedna Číňanka mala. No ani jeden zemepisný atribút však nemusí znamenať, že sa jedná o niečo zlé a nepodarené.



Krovinorez Powermat PM-KS 600T (zrejme Power Mat Kosa Spalinowa) je dostupný u mnohých internetových predajcov, pochopiteľne za rôzne ceny, takže ak potrebujete krovinorez a ste z vidieka, nemusíte nikam chodiť, dopoludnia objednáte a na druhý deň kuriér privezie, večer už môžete kosiť. Rovnako som postupoval aj ja, keď sa mi opakovane pokazila moja rok stará Fieldmanka päťdesiatka a opravár tvrdil, že je to tesnenie palivovej hadičky (na novo vymenenej nádrži…) a zase šla len pol hodinu. Tráva bujne rástla, situácia nezniesla odklad, vybral som v podstate najlacnejšiu kosačku s motorom 1,6 kW. Ako teda Powermat funguje?

Najskôr si musíte Powermat 600 T poskladať, čo nemusí byť problém, hoci u mňa bol. Kuriér mi doviezol dve škatule, v jednej je „kosisko“ a v druhej pohonná jednotka a bohaté, no rozporuplné príslušenstvo.

Spodný koniec obsahuje štandardnú úhlovú prevodovku a držiak polohy ochranného štítu. Dovoľuje jeho minimálny posun, ale zdá sa najlepšie vyriešený zo všetkých ktoré som doteraz videl.

Horný koniec obsahuje štandardnú spojku motora, krížový držiak „baranov“ na držanie krovinorezu a ovládanie motora a módny držiak na popruh. Aj pred vyskúšaním mi unikal zmysel viacerých otvorov na držiaku, lebo veď kosačka je vyvážená len v jednom bode, a to som vyskúšal viacero žacích hláv. Možno s ďalším príslušenstvom by to bolo inak, ale toto je jedna z vecí, čo pôjde dole, je z nej menej osohu ako problémov a obyčajnú objímku pri zmene vyváženia raz dva presuniem jedným imbusom. Táto opacha, čo sem príde namontovať, len zavadzia a zdržuje odopínanie a nasadzovanie karabíny z popruhu.

Čo sa skrýva v krabici

Rukavice som odložil, až raz príde nejaký „brigádnik“ a načisto mu nebudem mať čo dať, dostane tieto štrikované. Ani vibrácie to netlmí, ani nečistoty nezastavuje, o benzíne ani nehovorím, to nasaje a bude smrdieť aj rok po.

V škatuli je toho vskutku veľa, veľa toho, čo budete môcť vyhodiť. Bezpečnostný štít by mal chrániť, nie dávať falošný pocit bezpečia pred prípadným letiacim kameňom alebo kusom haluze (kto dostal do ksichtu, vie), spolu so sluchátkami pre Otu Rákosníka sa budú páčiť deťom, keď zase budú v škole nejaké maškarné zábavy. O žacích hlavách si povieme neskôr a kotúč na nálety som tenší nevidel a to ich zopár mám. Asi šetria na dopravnom pre kuriérov 😉 Popruh som ani nevyskúšal, mám ich niekoľko podobných a mne jednoducho nesedia, mám radšej široký popruh cez rameno. Nádržka na palivo je fajn, keď kupujete prvý krovinorez a pol litra paliva vám stačí na celý deň, ale keď je už piata v dielni, začínajú zavadzať. Dve polovice „baranov“ sú ako z makového kvetu, bál som sa tie tenké hliníkové trubky chytiť do ruky, uvidíme ako to bude pri kosení. Bezpečnostný kryt žacej hlavy a návod na použitie dopĺňajú povinnú výbavu tohto krovinorezu.

Žacia hlava so strunou je dodávaná ku každej kosačke, inak by ste nemohli kosiť. Poliaci ale všetkých tromfli, dodávajú žacie hlavy dve! A ani nie sú také zlé, ako tie najlacnejšie povedzme na Fieldmannoch. Síce je lepšie použiť skrutkovač, ale určite ju ľahšie otvoríte, ako tie nemotorné so štyrmi stláčacími bodmi. Aj zatvoríte. Lanko síce musíte navíjať do rozobratej hlavice, ale už sa nemusíte triafať do otvorov v boku hlavice, tu sú drážky s kovovou vložkou proti otlačeniu strunou, ktoré zhora uzatvorí ďalší plastový diel. A prečo sú dodávané dve aj so strunou? Na ich demontáž a montáž vám stačí jeden imbusák z balenia náradia (po pravde kratšie som ani nikdy nevidel, zrejme preto, že pri normálnej dĺžke by sa to „železo“ skrútilo do vrtule) ako doraz v prevodovke a hlavicu natočíte a zložite rukou bez jej rozoberania. Dobre vymyslené. Keby ste kosili trávu tak do pol lýtok a nie tento máj a jún, kedy je tráva ešte asi ako nikdy (no dobre, hustá a bujná za posledných desať rokov). Pri vyššej máte problém, ukážem neskôr. Ale ten by ste mali aj s tými druhými hlavicami, čo spomínam, a ešte väčší. Takže vlastne plus. K životnosti sa vyjadrovať nemôžem. Po povinnej pol hodine kosenia (a nervovania, mám záhradu, nie balkón) pre test som ju nahradil inou.

Problém, o ktorom je reč, spôsobuje veľká vzdialenosť medzi krytom z plechu vľavo a žacou hlavou vpravo.

Kryt hlavice je chytený len dvomi skrutkami do zalisovaných kovových matíc v plaste, ale kupodivu ani po niekoľkých hodinách intenzívneho kosenia som s ním nemal nijaký problém.

Teda okrem jedného. Orezávač struny musel vymyslieť imbecil, ktorý nikdy nekosil nikde inde, len v klimatizovanej testovacej hale. Predsadený kus plechu okrem svojej funkcie plní ešte funkciu zachytávača trávy, čo spôsobuje ďalšie problémy, pri naklonení kosačky v nerovnom teréne zapichnete celý krovinorez a tak podobne. Tu je len na dvoch samorezkách, po povinnom jeden a polhodinovom teste kosenia šiel z mašiny dole. A takúto kravinu robia číňania na všetkých svojich kosačkách pre všetkých európskych „výrobcov“ a predajcov. Pritom by stačilo osadiť ostrú hranu na bok štítu, ako to majú renomovaní európski výrobcovia. Či aj to je patentovo chránené? Sprostosť.

Aj spojka rúrok je univerzálna, len pre Powermat ju robia oranžovú (sorry za neostrú fotku automatom), už som mal s takou neblahú skúsenosť pri Zipperi, boli tam krátke skrutky a vytrhli závit z odliatku. Takže som preventívne skontroloval dĺžku šróbov tu a skoro všetko bolo OK. Až na jeden závit v spodnom odliatku, skrutka sa nedala dotiahnuť, tým dodávaným miniimbusom už absolútne nie, našťastie mám svoj vercajk kvalitný a aj tú spojku v rezerve, pretože tých krovinorezov a vyžínačov máme niekoľko 😉 Ale vracať som sa k tomu musel, lebo pravá rukoväť skončila vyklopená do vodorovna 😀

Krovinorez je poskladaný a pripravený na kosenie. Na prvý pohľad sa ničím nelíši od konkurentov z rovnakej cenovej hladiny a rovnakej fabriky. Na druhý si všimnete tvar nádrže. V podstate sa predávajú kosačky s dvomi typmi nádrží, jedny s hranatejšou a plniacim otvorom na boku v ose nádrže, čo výborne zavadzia pri potrebe ručne napumpovať palivo do motora a blbo sa tam leje benzín. A potom kosačky s oblejšou nádržou, trochu menšou, zato nalievací otvor je v rohu nádrže a ničomu nezavadzia. Moja skúsenosť s motormi veľkostí 33, 42 a 51 ccm s touto druhou, podľa mňa lepšou, nádržou je taká, že motory sú držiaky, idú furt, bez problémov. O tých s hranatou nádržou to povedať nemôžem, veď keby som mohol, nie je tu tento test novej kosačky-krovinorezu. Zdá sa, že v Číne je tých fabrík na výrobu európskych kosačiek viac alebo má tá jedna viacej výrobných liniek.

Na tretí pohľad je tu ten nešťastný držiak krovinorezu na popruhu, ktorý komplikuje chytenie a prenášanie kosačky rukou, ale o tom som už písal, zberný dvor nemám ďaleko.

Ako kosí vysokú trávu

Povedzme si rovno, kosačka je to dobrá a silná, ale degraduje to tá hlava.

Pätnásť sekúnd kosenia, trištvrte minúty odmotávania trávy z konca kosačky. Výrazne tomu napomáha ten krivý plech, čo má rezať dlhú strunku, ale na to má normálny človek kus betónu, kameň alebo starý strom v záhrade alebo kliešte vo vrecku. Do širokej medzery medzi prevodovkou a žacou hlavou sa skrátka tráva namotá raz-dva, hoci výrazne pomôže držať kosačku vo vysokých otáčkach. Potom to čistíte po tridsiatich sekundách.

No a keď sa to nedá rukou vybrať, musí hlava dole a tam sa teda tých vlákien z trávy nájde! Že to aj hlavu zastaví a motor prešmykuje v spojke!

Zabrániť tomu môžete:

a) Kosiť trávu skôr, kým je nízka, tak po členky alebo do pol lýtok. Ale na takú trávu si predsa nebudete kupovať 1,6 kW krovinorez, na to vám stačí menší, ľahší, úspornejší a lacnejší vyžínač. Tam má struna 2,4 mm opodstatnenie, do takejto mašiny patrí hrubšia, ja nedám dopustiť na hviezdicu 3 mm.

b) Vymeniť žaciu hlavu za takú, ktorá tú medzeru uzatvorí. A tou je Oregon OR-539137, pre stroje nad 33 ccm, test menšej tu mám tiež. Nie len, že plníte strunu bez rozoberania hlavy, ale aj tá medzera je taká malá, že sa tam steblo dostane veľmi ťažko.

c) Skúsiť niečo medzi. Kúpil som z hecu lacnú tap and go žaciu hlavu Demon (že by poľská značka čínskych výrobkov?), lebo stála pár šupov, tak som ju aj vyskúšal.

Žaciu strunu do priemeru 2,4 mm do nej dávate ako každej inej lacnej hlavy, do rozobratej. Výhodou je drážka na obvode, namiesto dierok, ale robiť to na hlave nasadenej na krovinoreze nie je jednoduché. Preto sa aj táto hlava dá jednoducho odskrutkovať z prevodu bez rozobratia. A ako sa s ňou kosí vysoká tráva?

Ja nevidím rozdiel 🙁

Tráva sa dostane aj pod veľkú oregonku, po polhodine som musel hlavu odmontovať (musí sa otvoriť) a vlákna vyčistiť z prevodovky. Je pravda, že táto žacia hlava vám o štvrtinu krovinorez predraží, ale každý krovinorez, nie len Powermat. No oplatí sa to za ten kľud a pohodu pri kosení.

Ako kosí Powermat PM-KS 600T

Po namontovaní kotúča na nálety alebo poriadnej žacej hlavy vynikajúco. Dvojročné nálety a výmladky ovocných stromov nie sú žiadny problém a s trojkou strunou ani veľká tráva. Stroj je ľahký a pritom výkonný.

Po dvadsiatich ároch v ovocnom sade nemám voči krovinorezu (okrem už v úvode spomenutých) žiadne výhrady. Teda jednu maličkosť by som mal. Návod na použitie hovorí (u každej kosačky) že studený motor sa štartuje so sytičom v hornej polohe. Po naštartovaní ho musím dať do 5 sekúnd dole lebo motor zdochne. Čo už, Zipper pre istotu so sytičom nechytí nikdy.

Zaujala ma v návode informácia o palive. Pre kosenie na prvé dve nádrže výrobca odporúča riediť olej s benzínom v pomere 1:25, neskôr už pracovať na palivovú zmes s pomerom 1:40. Skúsil som, ešte funguje 😉

Po zábehu na oné dve nádrže, čo u mňa bolo asi šesť kosení s prestávkami aj niekoľko hodín (problémy s trávou pod hlavou a potom vychladnutie motora, nie som zabijak dvojtaktov), som musel po prechode na suchšie palivo meniť nastavenie karburátora (mosadzný šróbik vzadu pod sytičom), lebo krovinorez nešiel do otáčiek. Ale odvtedy ide ako hodinky, či ako píla, ako hovorí sused (hoci teda jeho píla vôbec nejde, zrejme ako chalan nemal dvojtaktnú motorku). A aj spotreba paliva klesla. Zato hučí v otáčkach stále statočne 😀

Čo povedať záverom?

Krovinorez Powermat PM-KS 600T robí to, čo od krovinorezu očakávate. Kosí kroviny, nálety aj trávu a má na to nízku hmotnosť a veľkú silu. Hoci štítok na krabici splieta čosi o 4,4 kW či šiestich koňoch, Poliak asi o koňoch veľa nevie a mňa nejaký prepočítaný výkon nezaujíma. Nepoužívam bulharskú konštantu a nebudem ani poľskú 😀 Pritom pri cene, za akú sa táto mašina predáva, sa dá kúpiť aj ako náhradný motor do vášho obľúbeného krovinorezu, keď už je vybehaný.

K vcelku pozitívnym recenziám na českej aj slovenskej Heuréke pridávam teda aj ja jednu dobrú.

Technické údaje

Typ motora: 2-taktný
Maximálne otáčky: 11000 [ot / min]
Voľnobežné otáčky: 2800-3200 [rpm]
Zdvihový objem motora: 49cm3
Menovitý výkon motora: 1,65kW / 2,2KM
Šírka kosenia strunou: 420 mm
Priemer rezných kotúčov: 255 mm
Typ spojky: odstredivá spojka
Typ karburátora: membrána
Typ zapaľovacej sviečky: LD-L7T
Systém zapaľovania: CDI
Objem nádrže: 1,2 l
Hmotnosť: 7,69 kg



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Jeden komentár k “Powermat PM-KS 600T motorový krovinorez”

  1. WordPress 6.1.1 WordPress 6.1.1
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/6.1.1

    […] pravidelne kosiť vyžínačom, rovnako aj medzi ovocnými stromami. To je ďalší benzín do krovinorezu. Tráva sa hodí cez plot susedovým ovciam, aby nezavadzala, benzín sa musí […]

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips