Najlepšia farba na železo

Možno sa vám bude zdať nadpis článku trochu nadnesený, ale keď desiatky rokov používate rôzne náterové hmoty na rôzne materiály a výrobky používate v interiéri aj exteriéri, získate aký-taký prehľad, ktorá farba sa na čo hodí a ktorá z nich je pre dané použitie najlepšia.

A tak dnes popíšem vlastnosti farby, ktorú na železné konštrukcie vystavené trvale poveternostným podmienkam používam najradšej a prečo.



Vyrastal som v rodine domáceho majstra a tak už od malička som prišiel do kontaktu aj so železom, zváračkou, brúskou a štetcom či striekacou pišťoľou. Podľa vône som rozoznal „syntetiku“ od acetónovej farby a vedel, na čo sa ktorá hodí. Mnohé z náterových hmôt, ktoré som poznal ako dieťa, sa dnes už nevyrábajú. Možno mali dobré krycie a ochranné vlastnosti, ale obsahovali jedovaté zložky.

Dnes sa dajú kúpiť niektoré farby pod starým názvom, hoci podľa mnohých už nemajú tie vlastnosti a životnosť, na ktoré sme boli zvyknutí, ale v ponuke sú aj nové druhy farieb. A vlastnosti niektorých z nich som veľmi ocenil pri práci vo svojej dielni.

Farba Alkyton v odtieni pre ploty a brány

Na oceľové konštrukcie, ktoré sú trvale vonku, nakoniec používam už len farbu Alkyton v odtienil RAL6005 na nátery konštrukcií v záhrade (zelená olivová) alebo ak chcem čierny odtieň, tak zvolím matnú Alkyton čiernu, ktorú som použil napríklad aj na opravu zfušovanej voliéry pre psa, ktorú som neuvážene kúpil na internete od Poliakov cez slovenského priekupníka.

Výhoda náteru Alkyton je úspora materiálu aj času. Nepotrebuje pod seba základný náter, stačí odmastený povrch. A nevadí mu hrdza, pravda nesmú z konštrukcie kusy hrdze odpadávať, tie treba odstrániť oceľovou kefou alebo brúskou. Zložky farby totiž dokážu s kysličníkmi železa (koróziou) chemicky reagovať a zneutralizovať ich, čím sa zabráni postupu korózie v konštrukcii. Úspora viacerých náterov sa prejaví aj v úspore riedidla, netreba toľkokrát umývať štetce.

 

Ušetriť čas a peniaze môžete nie len pri samotnom natieraní železných konštrukcií, ale aj predtým. Stačí si objednať farbu cez internet, často dostanete lepšiu cenu, ako v miestnom obchode a veľakrát v akcii aj väčšie balenie za cenu menšieho. A dovezú vám ju rovno domov, alebo ako v mojom prípade, rovno do dielne.



Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips