Klimatizácia: od ľadových kociek k najmodernejším technológiám

Stlačíte tlačidlo a o niekoľko minút prúdi vo vašom dome či byte príjemný chladný vzduch. Mnoho domácností si posledné horúce letá nevie bez klimatizácie predstaviť. Domov dokáže premeniť na príjemne chladnú oázu.

V minulosti však nebolo chladenie príbytkov také jednoduché. Klimatizácia do domu či bytu si musela prejsť vývojom, kým sa dostala do podoby ako ju poznáme dnes. Prečítajte si ako by to vyzeralo, keby ste sa chceli doma schladiť v dávnej minulosti a aké technológie ochladzovania nás čakajú v budúcnosti.

V starovekom Ríme chladili vodou

 

Základný princíp klimatizácie objavili už starovekí Rimania, ktorí chladili svoje obydlia pomocou akvaduktov. Okolo stien svojich príbytkov nechali tiecť vodu, ktorá odoberala teplo z múrov.

V Egypte využívali na chladenie silu vetra a budovy ochladzovali pomocou rafinovanej architektúry. Stavali vysoké veže, ktorých súčasťou boli lapače vetrov – otvory orientované na všetky svetové strany, ktoré zlepšovali prúdenie vzduchu. Neskôr prišli egypťania s dômyselným systémom otvorov aj pre nižšie budovy, ktoré využívali silu vetra v kombinácii s odparovaním vody z nádrží a bazénov, čím sa priestory ochladzovali.

Veľmi dávno pred objavením prvého umelého chladenia sa na chladenie využívali po celom svete ľadové pivnice na potraviny či obrovské ľadové kocky, ktoré sa umiestňovali najmä v nemocniciach, aby pacientom uľahčili priebeh liečby.

 

Myšlienka mechanického chladenia vznikla v polovici 19. storočia

 

V roku 1820 prišiel britský vedec Michael Faraday s objavom, že stlačený amoniak (NH3) v kvapalnom skupenstve dokáže chladiť za podmienky, že je uvoľňovaný postupne. Na základe jeho objavu, bola o niekoľko rokov neskôr skonštruovaná prvá klimatizácia.

Priekopníkom v mechanickom chladení bol Američan John Gorrie. V čase epidémie žltej zimnice na Floride chladil nemocnice pomocou ventilátorov, ktoré fúkali vzduch do miestnosti cez boxy s ľadom. Problémom však bol práve ľad, ktorého zásoby sa veľmi rýchlo míňali. Gorrie sa teda snažil vymyslieť iné riešenie a v roku 1851 mu bol udelený patent na chladenie, ktorý spočíval v rýchlej expanzii plynov – tento princíp sa používa dodnes.

 

  1. storočie zrodilo klimatizáciu

 

Nebola to však taká klíma do bytu a domu ako ju poznáme dnes. Strojný inžinier Willis Carrier z New Yorku skonštruoval v roku 1902 zariadenie pre potreby tlačiarne Sackett-Wilhelm, ktorá mala kvôli vysokej vlhkosti a teplotám vzduchu veľké problémy so schnutím farieb a zlou kvalitou papiera.

Carrier svoj nápad postavil na princípe fúkania vzduchu do miestnosti okolo trubiek so studenou vodou. Vodná para sa zrážala na trubkách a ochladzovala vzduch. Tento vynález, ktorý Carrier nazval „zariadenie na úpravu vzduchu“ umožnilo mnohým priemyselným odvetviam, nemocniciam, hotelom i kancelárskym komplexom regulovať teplotu a vlhkosť v interiéri.

Po tom ako v roku 1931 vyvinuli syntetickú chladiacu látku freón, nahradil Carrier jedovatý amoniak (čpavok) vo svojich klimatizáciách touto zložkou. Tie sa tak stali postupne omnoho praktickejšie aj pre bežné domácnosti.

Počas 2. svetovej vojny využíval klimatizácie najmä vojenský priemysel a po vojne nastal jej obrovský rozmach aj v amerických domácnostiach. Údaje z roku 1950 ukazujú, že Američania, ktorí vlastnili klimatizáciu mali oveľa lepší spánok a zvýšila sa im kvalita života.

Od roku 1957 nahradil piestový kompresor rotačný a klimatizácie sa stali tichšie, ľahšie a kompaktnejšie. Masovému šíreniu už nemohlo nič zabrániť.

Súčasným klimatizáciám vládnu inteligentné funkcie

 

Veľkým míľnikom boli pre klimatizácie 80. roky. Spoločnosť Toshiba prišla na trh s novým typom kompresora zvaným invertor. Zmena frekvencie napájania kompresora pomocou invertorovej technológie umožnila regulovať otáčky klimatizácie a tým upraviť jej výkon a znížiť spotrebu elektrickej energie.

Nové milénium prinieslo so sebou zmenu chladiacich zmesí využívaných v klimatizáciách. Namiesto freónu, ktorý nepriaznivo vplýva na životné prostredie sa začali využívať napríklad zeotropné zmesi. Populárne je najmä chladivo R-410A, ktoré je bezpečné pre ozónovú vrstvu, je netoxické, nehorľavé a extrémne energeticky účinné. Nájdete ho aj v špičkových klimatizáciách Samsung a Daikin, ktoré sú na trhu mimoriadne obľúbené.

Dnešné moderné klimatizácie sú tiché, úsporné, disponujú inteligentnými funkciami, ktoré vám nielen uľahčia ich ovládanie ale predovšetkým spríjemnia bývanie. Klimatizácie Daikin si dokonca môžete vybrať v niekoľkých dizajnových prevedeniach.

Ovládanie klimatizácie pomocou mobilnej aplikácie a nastavenie teploty na diaľku je už takmer samozrejmosťou.

Pomocou umelej inteligencie (Samsung Bixby, Apple Siri, Amazon Alexa alebo Google Asistant) môžete klimatizáciu ovládať hlasom z pohodlia vášho gauča alebo napríklad popri varení či vykonávaní inej činnosti.

Klimatizáciu si môžete dokonca napojiť na technológiu inteligentného domu. Centrálny inteligentný systém domácnosti sa potom sám postará o ideálnu teplotu v miestnostiach, v ktorých je klíma do bytu alebo domu nainštalovaná.

 

Budúcnosť patrí čistejšiemu vzduchu a individuálnemu chladeniu

 

Okrem zdokonaľovania smart funkcií sa v budúcnosti klimatizácií kladie dôraz najmä na perfektnú čistotu vzduchu v interiéri. Vyvíjajú sa stále dômyselnejšie vzduchové filtre, ktoré dokážu pohltiť nielen drobné čiastočky prachu ale i baktérie a vírusy.

Ďalšou métou je vývoj personalizovaného chladenia, ktoré by každej osobe v miestnosti prinieslo pocit tepelnej pohody. Napriek mnohým smart funkciám sa totiž často stáva, že zatiaľ čo je niekomu v klimatizovanej miestnosti príjemne, inému už môže byť chladno.

Klimatizácia budúcnosti by však mohla každej osobe v miestnosti navodiť ideálne teplotné podmienky, pretože by dokázala zohľadniť ich individuálne potreby. Fungovalo by to na princípe teplotných ostrovčekov, v ktorých by sa dané osoby pohybovali. Monitorovanie osôb by fungovalo prostredníctvom smart hodiniek, ktoré by boli aplikáciou prepojené s centrálnym klimatizačným systémom.

Veľkou výzvou do budúcnosti je upraviť spotrebu klimatizačných zariadení. Riešením by mohlo byť napojenie klimatizácie na fotovoltické panely alebo zelená energia v domácnosti.

Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips