Boxspring? Čalúnená? Vyvýšená? Poradíme vám, ako si vybrať posteľ

Uspokojivý spánok je základným pilierom duševnej pohody, funkčnej imunity, zdravého pohybového aparátu, teda celkovo vitálneho života. Za ideálnych okolností z 24 hodín venujeme 8 hodín práve tejto aktivite, čo je prakticky aj teoreticky tretina nášho života. Na základe tohto faktu musíte uznať, že nočný odpočinok nás musí ovplyvňovať v oveľa väčšej miere, než si to myslíme. Najdôležitejším prvkom spokojného spánku je správne zariadená spálňa, upokojujúce prostredie, no najmä pohodlná posteľ.


Rola postele v živote človeka

Mierne poetický názov tohto odseku môže byť pre mnohých úsmevný až prehnaný. Pritom miesto spánku má skutočne obrovský vplyv na život každého jednotlivca. Našťastie sa stále častejšie zdôrazňuje dĺžka nočného odpočinku, a to nielen medzi odborníkmi na zdravie. Nemusíte disponovať žiadnymi pozoruhodnými vedomosťami o fyziologických procesoch a fungovaní ľudského tela. Stačí, ak si spomeniete na to, ako ste sa naposledy cítili po prebdenej noci alebo plytkom spánku. No nestačí len dostatočne, treba spať aj „dobre“. V tomto momente prichádza na scénu posteľ.


 

Čas venovaný spánku je ten najdlhší, ktorý za bežných okolností strávime na jednom mieste. Preto, prirodzene, jeho kvalita je viac než dôležitá. Dobrá posteľ sa prispôsobí línii a váhe tela človeka. Má primeranú dĺžku, ktorej ukazovateľom je to, že sa na nej pohodlne zmestíte aj vtedy, ak sa natiahnete. Ďalším dôležitým kritériom je, aby lôžko podporovalo aj zdravé fungovanie pohybového aparátu tak, že udržujte chrbticu v neustálom jemnom pohybe, čím regenerujete platničky. Moderná kvalitná posteľ má teda dvojakú úlohu: na jednej strane udržiava chrbticu vystretú, čím ju podopiera, ale umožňuje aj neustály pohyb svalov, a tým im poskytuje priestor na prekrvenie a regeneráciu.

Vysoká verzus nízka posteľ

Z nízkej postele sa stáva ťažšie, pretože ťažisko tela je vzadu a kolenné kĺby sú viac zaťažené. Odporúčaná minimálna výška pre dospelých je 45 – 50 cm. U starších ľudí to môže byť aj vyššie číslo, takže ak si svoje nové lôžko plánujete kupovať na dlhé roky, myslite aj na plynutie času a pribúdajúci vek. Vyvýšená posteľ je minimálne 65 cm vysoká a jej základom nie je rošt, ale pružinové jadro. Nehrozí tu teda riziko toho, že matrac stratí zo svojej výšky v dôsledku toho, že je zapustený do rámu.

Ak máte priemernú výšku, vyhýbajte da príliš vysokým posteliam, pretože to zas sťažuje dostať sa do nich. To, čo bude ideálne pre vašu telesnú stavbu zistíte ľahko: sadnite si na okraj postele, vaše nohy by mali dočiahnuť akurát na podlahu.


 

Boxspring postele

Posteľ boxspring, ktorá je obzvlášť rozšírená v USA a škandinávskych krajinách, je populárna už aj u nás. Disponuje matracom a vrchným matracom. Obidva sú pružinové a ergonomické, čo zaručuje pohodlný, hlboký a upokojujúci spánok. Jej obrovskou výhodou je aj to, že je vysoká minimálne 45 cm, a to, ako sme to spomínali už aj vyššie, má rôzne zdravotné benefity.


 

Rám s matracom

Stará dobrá klasika je kombinácia rámu s matracom. Mnohí uprednostňujú rámy z masívneho dreva, iní elegantne pôsobiace kovové. Ak je pre vás hlboký a relaxačný spánok naozaj dôležitý, oplatí sa zainvestovať do matraca prémiovej kategórie. Rešpektuje stavbu a líniu tela, a kvôli kvalitnému materiálu podporuje termoreguláciu tela. Kvalitný rám postele a matrac nepatria medzi najlacnejšie riešenia, ale z dlhodobého hľadiska budete s takýmto riešením určite spokojní. Nevýhodou je, že sa do malého bytu takýto kus nábytku nemusí zmestiť, pretože rám sa nedá zložiť.


 

Čalúnené postele

Čalúnená posteľ je vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú moderný a elegantný dizajn. Takéto lôžka poskytujú jednoduché riešenie, ak sa nechcete trápiť s výberom matraca osobitne. Samozrejme to neznamená, že by ste sa mali sústreďovať len na estetické aspekty. Kvalitná čalúnená posteľ nie je len pekná, ale aj pohodlná a anatomicky vhodná. Je obzvlášť praktické to, že vo väčšine prípadov majú tieto kúsky veľký úložný priestor. Práve preto, síce sa môže zdať, že patria do kategórie luxusnejších a drahších položiek, ide veľakrát o oveľa ekonomickejšie riešenie ako v prípade kombinácie rámu postele s matracom. Nevýhodou však je, že matrac nie je vymeniteľný, takže pred kúpou si dobre premyslite, aké máte spánkové návyky, telesnú stavbu a preferencie. Pozrite si ponuku overených predajcov s bohatým sortimentom, tieto požiadavky zaručene nájdete na portáli Matrachello.sk.



Zdroj fotiek: freepik.com

Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips