Ako si správne vybrať matrac?

Kvalitný matrac vydrží až 10 rokov. Ak cítite, že ten váš má najlepšie roky za sebou, neposkytuje vám pohodlie, ako predtým, je načase ho vymeniť. Je to otázka vášho zdravia, kvalitný spánok nič nenahradí.


Výmena starého matraca je dôležitá nie len kvôli pohodliu, ale aj kvôli hygiene. Pri každodennom používaní sa v ňom totiž množia roztoče, drobné neviditeľné živočíchy, ktoré sa živia čiastočkami odumretej kože a u ľudí vyvolávajú alergické reakcie.

Nehovoriac o rôznych deformáciách, ktoré menia polohu tela pri spánku a vyvolávajú bolesti chrbta. Preč so starým! Je čas sa poobzerať po novom matraci. Ale ako sa zorientovať v širokej ponuke matracov? Pozrime sa, aké vlastnosti si všímať.

Výber matraca podľa tvrdosti

 

Tvrdosť je najdôležitejším kritériom pri výbere matraca. V predajniach sa vyznačuje sa na škále od 1 – najmäkší po 7 – najtvrdší. Akú tvrdosť si vyberiete, závisí od vašich preferencii, no dôležité je zohľadniť aj vašu hmotnosť.

  • Tvrdšie matrace sú vhodné pre ľudí s vyššou hmotnosťou.
  • Ak patríte k ľuďom s nižšou hmotnosťou, mäkšie lôžko vám bude vyhovovať viac.

Ďalej záleží na tom, v akej polohe najradšej spíte. Pre polohu na bruchu či na chrbte sú vhodné tuhšie matrace, ktoré poskytnú chrbtici dostatočnú oporu – tieto polohy ju zaťažujú viac, ako spánok na boku.

Ktorý materiál je najlepší?

Lenivá pena, pamäťová pena, studená pena, termoreaktívna pena. Ide o mierne odlišné materiály, ktoré majú jedno spoločné – prispôsobujú sa telu, sú veľmi mäkké a vytvárajú pocit, že spíte “ako v bavlnke”. Rozdiel je v priedušnosti a teda v izolácii tepla pri spánku.

Latex sa používa na výrobu mäkkých matracov. Je vhodný pre alergikov, pretože sa v ňom nemnožia roztoče.

Pružinové matrace prešli za posledné roky vývojom, ktorý z nich urobil skutočne komfortný typ. Vyznačujú sa trvácnosťou a takmer žiadnym rizikom vzniku deformácií.

Najtvrdšie matrace sú potiahnuté vrstvou kokosu, ktorá je takmer úplne nepoddajná.

Materiály poťahu by mali byť špeciálnym kritériom pre alergikov. Mal by byť špeciálne upravený proti roztočom a baktériám.

Vyberáme matrace pre seniorov

 

Seniori a ľudia s problémami s chrbticou by výberu matraca mali venovať veľkú pozornosť. Každú odchýlku v pohodlí by mohli pocítiť na svojom zdraví. Ktorý je pre nich najvhodnejší?

Tvrdé matrace rozhodne nie sú správnou voľbou pre seniorov, ani citlivých ľudí. Vytvárajú tlak na exponované časti tela, čím môžu spôsobovať bolesť, tŕpnutie končatín a rannú stuhnutosť. Zlatou strednou cestou matrace pre seniorov z pamäťovej peny. Vynikajúce vlastnosti majú ortopedické, antidekubitné matrace.

Pre človeka, ktorý trpí zdravotnými problémami a trávi v posteli viac času, je veľmi dôležité vybrať priedušný matrac. Ak materiál nedýcha, môže ostať vlhký. Vo vlhkom prostredí sa veľmi darí roztočom, baktériám aj plesniam.

Dĺžka, šírka a výška matraca

 

Matrace 160×200 sú tzv. dvojmatrace. Pre partnerov s podobnými požiadavkami na tvrdosť lôžka sú ideálne, avšak tento stav je zriedkavý. Manželia majú často odlišnú hmotnosť a preto by si mali vybrať buď dva rôzne matrace rozmerov 80×200, alebo jeden partnerský, s rozdielnou tvrdosťou na jednotlivých stranách.

Ideálna hrúbka matraca záleží na tom, aký vysoký je rám postele. Matrac by nemal veľmi vyčnievať, ani “zmiznúť” v ráme.

Nakoniec sa treba pozrieť na rošt, na ktorý matrac umiestnite. Na lamelové rošty sú vhodné penové matrace, na pevné dosky zas pružinové, pretože pružinové komôrky zabezpečia odvetrávanie vzduchu.

Zdroje obrázkov:freepik.com

Môžete komentovať alebo nechať odkaz z vašej stránky.

Jeden komentár k “Ako si správne vybrať matrac?”

  1. WordPress 5.3.6 WordPress 5.3.6
    The Incutio XML-RPC PHP Library -- WordPress/5.3.6

    […] Zdroj foto: freepik.com Ostatné zdroje: testblog.sk […]

Napíšte odpoveď

free sex cams
Powered by WordPress | Designed by: seo services | Thanks to massage bed, web designers and crest whitening strips